Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
20. 5. 2017,
21.30

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,23

Natisni članek

SP v hokeju 2017 Rusija Kanada Finska Švedska Koln Pariz

Sobota, 20. 5. 2017, 21.30

6 let, 7 mesecev

Svetovno prvenstvo, Köln, polfinale

Kanadčani za finale po preobratu razžalostili Ruse, Švedi brez težav prek mlačnih sosedov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,23
kanada rusija polfinale svetovno prvenstvo hokej | Foto Reuters

Foto: Reuters

Kanada, ki lovi tretji zaporedni naslov svetovnih prvakov, in Švedska sta finalistki 81. svetovnega prvenstva. Prva je premagala Ruse, druga pa Fince. Za zlato kolajno se bosta pomerili v nedeljo ob 20.45. Tekma za tretje mesto bo ob 16.15.

Prvi polfinalni obračun svetovnega prvenstva, od katerega se je Slovenija poslovila s sedmimi porazi in nazadovanjem v divizijo I, skupino A, je ponudil pravo hokejsko poslastico. Dvakratni aktualni svetovni in olimpijski prvaki Kanadčani so dokazali, da se znajo izviti iz še kako neugodnega položaja.

Udarec za udarcem

Hokejski spomin na Kanado v zadnjih letih na Ruse ne deluje nič kaj blagodejno. Leta 2014 je zbornaja komanda na domačih olimpijskih igrah v Sočiju povsem pogorela, javorjevi listi pa so si nadeli zlate kolajne. Leto zatem sta se veliki tekmici srečali v finalu svetovnega prvenstva v Pragi, kjer so Kanadčani s 6:1 ponižali Ruse.

Ti so lani na domačem svetovnem prvenstvu poskušali razveseliti navijače, a jim ni uspelo, zadovoljiti so se morali z bronom, na svetovnem tronu pa je končal kdo drug kot Kanada. Ta je Rusom nov udarec zadala septembra na polfinalu svetovnega pokala, ko jih je izločila v polfinalu, zadnjega v vrsti pa v soboto popoldne v Kölnu, kjer je bila po dveh tretjinah v nezavidljivem položaju.

Ruska prevlada v prvih 40 minutah … Rusom se je po 40 minutah smejalo, po 60 pa so led zapustili sklonjenih glav. | Foto: Reuters Rusom se je po 40 minutah smejalo, po 60 pa so led zapustili sklonjenih glav. Foto: Reuters

Rusi so v prvih 40 minutah prevladovali, bili boljši tekmec, v 33. minuti povsem izigrali kanadsko obrambo in z zadetkom Jevgenija Kuznecova zasluženo povedli z 1:0.

Dobri dve minuti zatem so z novo lepo kombinatorno akcijo in prenosom igre z ene strani na drugo izkoristili igralca več in z zadetkom Nikite Guseva na drugi odmor odšli s prednostjo dveh zadetkov.

… in kanadski stroj v zadnji tretjini Nate MacKinnon je v 56. minuti zadel za izenačenje, po katerem so Rusi le nemo opazovali kanadski šov. | Foto: Reuters Nate MacKinnon je v 56. minuti zadel za izenačenje, po katerem so Rusi le nemo opazovali kanadski šov. Foto: Reuters

Kanadčanom v nadaljevanju ni preostalo drugega kot popoln napad in lov za znižanjem zaostanka. Tega so ujeli že po 17 sekundah, ko je Marku Scheifelu ob igralcu več uspelo premagati razpoloženega Andreja Vasiljevskega. Sledili so tri zaporedne kazni na ruski strani in izjemen pritisk Kanade, a se je Rusom uspelo ubraniti.

Kanadsko obleganje (razmerje strelov v zadnji tretjini 19:5) je sadove obrodilo v 56. minuti, ko je Nathan MacKinnon izenačil na 2:2. Privrženci Rusov so se v 57. minuti le nemočno prijeli za glave, saj je Ryan O`Reilly zadel za popoln preobrat in prvo vodstvo Kanade (3:2). Zbornaja komanda je podaljšek poskušala izsiliti brez vratarja in s šestimi igralci v polju, a je njene upe z zadetkom v prazen gol pokopal Sean Couturier.

Se bodo izenačili z naslovi Rusije in Sovjetske zveze?

Kanadčani bodo v nedeljo ob 20.45 poskušali še tretjič zapored postati svetovni prvaki (to jim je zadnjič uspelo leta 1952). Če bodo v finalu zmagali, se bodo na vrhu lestvice po številu naslovov svetovnih prvakov s 27 naslovi izenačili z Rusijo (če ji prištejemo še naslove v času Sovjetske zveze in ko so nekatere olimpijske igre veljale tudi kot svetovna prvenstva). Rusom ostaja le še boj za bronasto kolajno.

Finske sanje o finalu so končali Švedi, ki so zasluženo slavili s 4:1. Finci se lahko zahvalijo tudi vratarju Harriju Sateriju, da njihov poraz ni bil še občutnejši. | Foto: Reuters Finske sanje o finalu so končali Švedi, ki so zasluženo slavili s 4:1. Finci se lahko zahvalijo tudi vratarju Harriju Sateriju, da njihov poraz ni bil še občutnejši. Foto: Reuters

Nordijski spopad za drugo finalno vstopnico

Na večerni tekmi sta se za finalno vstopnico pomerili še nordijski državi Švedska in Finska. Tri krone so v skupini po petih zmagah in dveh porazih zasedle tretje mesto, hokejisti iz dežele tisočerih jezer pa so v svoji skupini dolgo celo viseli na nitki, nato pa s četrtim mestom ujeli zadnjo četrtfinalno vstopnico in se z zmago nad ZDA prebili v polfinale, v katerem so jih zaustavili sosedi.

Hitra hladna prha za Fince in prevlada Švedov

Švedi so Fince v številu strelov premagali z 41:23. | Foto: Reuters Švedi so Fince v številu strelov premagali z 41:23. Foto: Reuters

Ti so mrežo obleganega vratarja Harrija Saterija zatresli že v 109. sekundi, ko je bil natančen Alexander Edler, a prav dolgo se Švedi niso veselili.

Tri minute zatem je Joonas Kemppainen priskrbel izenačenje, pri katerem je, kljub občutni švedski prevladi, ostalo do 25. minute. Takrat so Švedi izkoristili prednost igralca več in prek Johna Klingberga spet povedli ter prednost zviševali in jo zasluženo obdržali do konca.

Deset minut pozneje so bili uspešni še ob drugem power-playu, na 3:1 je zvišal William Nylander in soigralce na zadnji odmor odpeljal z dvema zadetkoma prednosti.

Niso sledili ruskemu scenariju

Enako zalogo so imeli pred zadnjimi 20 minutami popoldanskega polfinala tudi Rusi, a Švedi svojim nasprotnikom niso dopustili preobrata. Finci so bili daleč od tega. Delovali so mlačno, s premalo želje in predvsem preveč napakami v igri.

Eno teh je v 54. minuti izkoristil Joakim  Nordstrom in zadel za 4:1, zvišanje švedskega vodstva pa je v nadaljevanju uspešno preprečeval Sateri. Ta se je dobri dve minuti pred iztekom igralnega časa preselil na klop, Finci so nato s šestimi igralci pritisnili proti vratom Henrika Lundqvista, a jim zadetka, kaj šele čudežnega preobrata, ni uspelo doseči.

Zadnjič so na svetovni prestol stopili leta 2013, ko so prvenstvo gostili v sodelovanju s Finci. | Foto: Reuters Zadnjič so na svetovni prestol stopili leta 2013, ko so prvenstvo gostili v sodelovanju s Finci. Foto: Reuters

Švedi bodo v nedeljo ob 20.45 v finalu proti Kanadi naskakovali deseti naslov svetovnih prvakov, Finci pa bodo ob 16.15 palice za tretje mesto prekrižali z Rusi. Zadnjič so se Švedi naslova veselili leta 2013 pred domačimi gledalci, ko so v finalu premagali presenečenje SP, Švicarje.

Svetovno prvenstvo elitne divizije (Köln, Pariz, 5.-21. maj)

Polfinale (Köln)

Sobota, 20. maj
Rusija : Kanada 2:4 (0:0, 2:0, 0:4)
Kuznecov 33., Gusev 35. (PP1); Scheifele 41., MacKinnon 56., O'Reilly 57., Couturier 59. (EN)

Finska : Švedska 1:4 (1:1, 0:2, 0:1)
Kemppainen 5.; Edler 2., Klingberg 25. (PP1), Nylander 35. (PP1), Nordstrom 54.

PP1-zadetek z igralcem več
EN-zadetek v prazen gol

 

Tekmi za odličja (Köln)

Nedelja, 21. maj
16.15, tekma za 3. mesto: Rusija - Finska
20.45, finale: Kanada - Švedska

Ne spreglejte