Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
30. 9. 2016,
7.14

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,60

Natisni članek

svetovni pokal Anže Kopitar Anže Kopitar Sidney Crosby Mike Babcock Ralph Krueger hokej

Petek, 30. 9. 2016, 7.14

6 let, 6 mesecev

Svetovni pokal, Toronto, druga finalna tekma

Kopitar z Evropo na pragu presenečenja, ki so ga Kanadčani preprečili v izdihljajih tekme

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,60
Kanada prvak svetovni pokal | Foto Reuters

Foto: Reuters

Hokejisti Evrope in Kanade so v Torontu odigrali drugo in hkrati zadnjo finalno tekmo svetovnega pokala. Po razburljivi tekmi, ki so jo dobili v zadnjih minutah po preobratu, so z 2:1 slavili Kanadčani in s tem tudi zmagali na turnirju.

Evropa, finalno presenečenje svetovnega pokala, je že na prvi tekmi pokazala, da se lahko povsem enakovredno kosa s favorizirano Kanado. To je bilo dobro vidno tudi na drugi tekmi velikega finala.

Kdo je tu favorit?

Zdeno Chara je premoč Evrope v prvi tretjini kronal v sedmi minuti, ko mu je prvemu (na koncu pa tudi edinemu) uspelo premagati Careyja Pricea. | Foto: Reuters Zdeno Chara je premoč Evrope v prvi tretjini kronal v sedmi minuti, ko mu je prvemu (na koncu pa tudi edinemu) uspelo premagati Careyja Pricea. Foto: Reuters

Anže Kopitar in soigralci so uprizorili izjemno uvodno tretjino, v kateri so bili oni tisti tekmec, ki je narekoval tempo in za katerega se je zdelo, da je favorit. Redko se zgodi, da Kanado kdo prekosi v številu strelov, a Evropi je v prvih 20 minutah uspelo (razmerje v strelih 12:8; na koncu 33:34). Javorjevi listi so, verjeli ali ne, proti vratom Evropinega čuvaja mreže Jaroslava Halaka prvi strel sprožili šele šest minut pred koncem tretjine.

Prevlado v prvem delu je z zadetkom kronal slovaški orjak Zdeno Chara v sedmi minuti. Pri prednosti Evrope, ki jo je s svojim zadetkom priigral branilec, je ostalo vse do 58. minute, ko je bila senzacija Kopitarja in druščine vse bliže. Za tem so Kanadčani strnili vrste in v petem poskusu le izkoristili izključitev nasprotnikov.

Usodne zadnje minute

Na kazenski klopi je sedel slovenski NHL-ovec, ko se je pred golom najbolje znašel Patrice Bergeron. Po strelu Brenta Burnsa z razdalje je Bergeron odlično postavil palico in premagal Halaka.

V nadaljevanju se je igra z igralcem več ponudila Evropi, ki je nekajkrat zapretila Priceu, Kanadčane je rešil celo okvir vrat. Nato so Evropejci v svoji napadalni tretjini izgubili plošček, gostitelji so zdrveli proti Halaku in 44 sekund pred koncem rednega dela z zadetkom Brada Marchanda priredili preobrat. Slavili so z 2:1 in osvojili svetovni pokal.

Ni jim bilo lahko

"Težko je bilo igrati proti njim. Dodobra so nas namučili in preizkusili," je Crosby priznal, da ni šlo tako zlahka prek Evrope. Strelec zmagovitega gola Marchand je dodal: "Res težko je opisati občutke, ko stojiš na modri črti, pogleduješ proti tribunam, na katerih so tvoji ponosni sorodniki, in se zaveš, da je tvoja reprezentanca dosegla velik uspeh. Prevevajo me različna čustva, ostal sem brez besed."

Dobili so tri največja zaporedna tekmovanja, Crosby MVP

Udarni kanadski trio svetovnega pokala, kapetan Sidney Crosby, Patrice Bergeron in Brad Marchand so na šestih tekmah dosegli 25 točk.  | Foto: Reuters Udarni kanadski trio svetovnega pokala, kapetan Sidney Crosby, Patrice Bergeron in Brad Marchand so na šestih tekmah dosegli 25 točk. Foto: Reuters

Kanada je zmagala še na 16. zaporedni tekmi, na kateri je nastopila s popolno ekipo (z NHL-ovci) in osvojila še tretje zaporedno veliko tekmovanje. Poražena ni že vse od olimpijskih iger leta 2010 v Vancouvru, ko so jo v skupinskem delu premagali Američani.

Kapetan zmagovalcev Sidney Crosby je bil izbran za najkoristnejšega igralca turnirja (MVP). S tem priznanjem se je "po nagradah" pridružil zgolj dvema hokejistoma, Bobbyju Orru in Waynu Gretzkyju (vsem trem je pripadla Hart Trophy, Conn Smythe Trophy in MVP na svetovnem pokalu oziroma predhodniku Canada Cup).

S svojima odličnima kolegoma v napadu Bradom Marchandom in Patriceom Bergeronom (oba sta zadela) so na šestih tekmah skupaj zbrali kar 25 točk, od tega jih je deset zbral Crosby.

Joe Thornton je edini Kanadčan, za katerega to ni prvi naslov prvaka svetovnega pokala. To mu je uspelo že leta 2004

Anže Kopitar se bo še dolgo spominjal tega turnirja. | Foto: Guliverimage/Getty Images Anže Kopitar se bo še dolgo spominjal tega turnirja. Foto: Guliverimage/Getty Images

Posebna ekipa, ki se je bo še dolgo spominjal

Najboljši slovenski hokejist je na ledu prebil slabih 24 minut, ob tem pa dvarat streljal na gol. "Zelo smo se zabavali. Bili smo posebna ekipa in prepričan sem, da se bomo tega še dolgo, dolgo spominjali," je po tekmi povedal Kopitar, ki je bil na turnirju kapetan Evropejcev.

"Težek poraz, saj smo jih potisnili na rob njihove moči, bila je res tesna tekma, žal se nam ni izšlo," pa je poraz obžaloval strelec edinega zadetka Evrope Chara.

Hokejisti se bodo počasi vrnili v svoje klube, nova sezone lige NHL se namreč začenja že 12. oktobra.

Kaj je svetovni pokal?

Svetovni pokal je tekmovanje, na katerem so tretjič sodelovali najboljši hokejisti iz lige NHL. Ob šestih hokejskih velesilah – Kanadi, ZDA, Češki, Rusiji, Švedski in Finski – sta nastopili še ekipa Evrope (v tej so najboljši evropski hokejisti, ki ne prihajajo iz Rusije, Češke, Finske ali Švedske) in ekipa najperspektivnejših severnoameriških hokejistov do 23 let.

Na drugem in hkrati zadnjem svetovnem pokalu leta 2004 je slavila Kanada, na prvem leta 1996 pa so zmagale ZDA.

 

Svetovni pokal, Toronto (17. september–1. oktober):

Finale:

2. tekma: petek, 30. september
Kanada : Evropa 2:1
Bergeron 58. (PP1), Marchand 60. (SH1); Chara 7.

1. tekma: sreda, 28. september 
Kanada : Evropa 3:1 (2:0, 0:1, 1:0)
Marchand 3., Stamkos 14., Bergeron 50.; Tatar 28. (Kopitar podaja)

* Igrali so na dve zmagi.
PP1-zadetek z igralcem več
SH1-zadetek z igralcem manj
Ne spreglejte