Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
7. 2. 2014,
19.15

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

HDD Olimpija liga EBEL

Petek, 7. 2. 2014, 19.15

8 let

Število upnikov hokejske Olimpije se znižuje. Dolg do igralcev 150 tisoč evrov.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Olimpija se je v tekoči sezoni spopadala z že znanimi težavami, od poškodb, zamud plač do odhodov. Predsednica Ditka Maučec nam je zaupala, kako je s klubom in kakšni so načrti za prihodnost.

Medtem ko slovensko hokejsko reprezentanco čaka premierni nastop na tekmovanju vseh tekmovanj, je slovenska klubska scena daleč od svetlih časov. En profesionalni klub je pač veliko premalo, da bi lahko dvignili palec. In še ta je v vse prej kot zavidljivem položaju. Ob decembrski predstavitvi letnega poročila za leto 2012 so pri Olimpiji potrdili, da je klub po dolgem času posloval z dobičkom, ki naj bi ga bilo 600 tisoč evrov, in da je dolg "težak" 1,5 milijona evra.

Tretjino proračuna za dolgove. EBEL ne sme biti vprašanje

Zanimalo nas je, ali je dva meseca pozneje znanega že kaj več o tem, kako je klub posloval v letu 2013 in kdo vse še čaka na njihovo izplačilo. "Podobno kot v preteklem letu bo klub tudi v letu 2013 posloval pozitivno, a bomo točen znesek o poslovanju lahko podali šele v začetku meseca aprila," je Ditka Maučec, ki je decembra lani prevzela predsedniško mesto v klubu, potrdila še eno leto pozitivnega poslovanja.

A glede na to, da je klub v finančni sanaciji, bodo tudi v prihodnje kar nekaj denarja namenili poplačilu dolgov, ki so se nakopičili na Celovški 25. " V klubu imamo jasen cilj, da v prihodnjih treh sezonah tretjino proračuna namenimo poplačilu dolgov. Razmerja so odvisna od sponzorskih sredstev in drugih prihodkov, seveda pa primarno zagotavljamo temeljna sredstva za delovanje kluba, saj igranje v ligi EBEL ne sme biti vprašanje. Naloga upravnega odbora je, da zagotovi stabilno finančno poslovanje in razmerje za nemoteno igranje in poplačilo starih finančnih obveznosti," pojasnjuje Maučečeva, ki pravi še, da se število upnikov zmanjšuje: "Največji dolg so posojili, najeti v dveh bankah, davčne uprave, igralcev in nekaj manjših poslovnih partnerjev." Ob decembrski predstavitvi poslovanja so pri Olimpiji zatrdili, da so se z bankami dogovorili, da dolgove vračajo do leta 2017 ali 2020.

Ob znižanju števila upnikov pa se je znižal tudi proračun. Če je ta lani znašal 1,8 milijona evrov, se po besedah Maučeceve v letošnji sezoni giblje okoli 1,5 milijona evrov, "znižanje je posledica odhoda nekaterih sponzorjev, splošne finančne situacije in manjšega obiska tekem".

Plače tudi po novembrskih zapletih še vedno zamujajo

Plače aktualnih Olimpijinih članov tudi po novembrskih peripetijah, ko je zdaj že nekdanji zmaj Jeff Ulmer prek socialnih omrežij opozarjal na (ne)plačilno politiko kluba, na računih še vedno niso ob svojem času. "Plače res nekoliko zamujajo, a stanje ni tragično. V prihodnjih dneh bodo igralci dobili zaostalo plačo, ki bi morala biti izplačana 5. januarja," razkrije prva dama in doda: "V pogodbah, ki so jih podpisali, je člen, kjer je opredeljeno, da ima klub glede na finančne razmere pravico do 60-dnevne zamude izplačila plač do igralcev."

Prihodnost sloni na mladih. "Igralce kova Elik in Banham si težko privoščimo."

Kljub še eni sezoni, ki se bo očitno končala predčasno, so svojo priložnost izkoristili nekateri mladi igralci, Miha Verlič si je celo priigral olimpijsko vozovnico. Bo jedro mladih fantov z nekaj tujimi okrepitvami v prihodnje cilj kluba pri sestavi ekipe?

"Mladi so v prihodnje lahko jedro kluba in upamo, da bodo ti igralci priložnost izkoristili in napredovali v igri. Morda na prvi pogled pomladitev moštva deluje kot korak nazaj, a to je načrtna naložba v prihodnost, v rod, ki bo moral imeti pomembno vlogo v slovenskem hokeju. Prepričani smo, da se bo ta poteza kmalu obrestovala in da je pot, ki smo jo ubrali, prava," je optimistična Maučečeva, ki se sicer zaveda, da javnost zahteva rezultate vsako leto.

Prihodnost Olimpije torej sloni na mladih, medtem ko na vprašanje o tujih okrepitvah, ki bi za ljubljanski klub resnično pomenile presežno vrednost, predsednica jasno odgovarja: "Dejstvo je, da naši mladi igralci potrebujejo priložnost, ki jo bodo prej ali slej izkoristili. Težko pa si vsako leto privoščimo igralce kova Banham in Elik."

Ne spreglejte