Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
29. 9. 2017,
10.59

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73

2

Natisni članek

Dejan Kontrec Hokejska Zveza Slovenije slovenska hokejska reprezentanca risi olimpijske igre Pjongčang 2018

Petek, 29. 9. 2017, 10.59

6 let, 7 mesecev

Generalni sekretar in športni direktor HZS Dejan Kontrec o olimpijskem izzivu

"Ponovitev rezultata iz Sočija bi bila izjemen uspeh"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73

2

Slovenija ZDA olimpijske igre | Foto Reuters

Foto: Reuters

Mednarodna hokejska zveza je pred dnevi razkrila urnik olimpijskega turnirja v Pjongčangu, kjer bodo nastopili tudi risi, ki jim prvotni urnik ni bil najbolj naklonjen. Po predlogu Hokejske zveze Slovenija (HZS) je ta zdaj malce bolj prijazen do naših hokejistov. Na HZS upajo in verjamejo, da bo novi selektor Kari Savolainen dobro motiviral fante, obžalujejo, da ne bo NHL-ovcev, hkrati pa v tem vidijo priložnost Slovenije za nov lep uspeh.

Dobro leto mineva od še enega v vrsti izjemnih uspehov zdajšnje hokejske generacije. Riso so si septembra lani na odločilni tekmi olimpijskih kvalifikacij v Minsku po izvajanju kazenskih strelov proti domačinom Belorusom priigrali vozovnico za tekmovanje petih krogov v Pjongčangu februarja 2018.

Slovenski hokejisti bodo tako še drugič zapored nastopili na olimpijskih igrah. V Sočiju so pridrsali vse do četrtfinala, v katerem so jih zaustavili Švedi, in končali na visokem sedmem mestu med 12 reprezentancami. Tudi tokrat se bodo v skupinskem delu srečali z ZDA, Rusijo in Slovaško.

Zmagovalke skupinskega dela in najboljša drugouvrščena reprezentanca bodo neposredno napredovale v četrtfinale, preostale se bodo v dodatnih bojih pomerile za štiri četrtfinalne vstopnice. Spomnimo, Slovenija je v Sočiju v boju za četrtfinalni obračun s 4:0 premagala Avstrijo.

Dosegli prestavitev, a ne v škodo drugega

"Ponovitev rezultata iz Sočija (slovenski hokejisti so bili 7.) bi bila izjemen uspeh," meni generalni sekretar in športni direktor HZS Dejan Kontrec. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida "Ponovitev rezultata iz Sočija (slovenski hokejisti so bili 7.) bi bila izjemen uspeh," meni generalni sekretar in športni direktor HZS Dejan Kontrec. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Ker je Slovenija kljub zadnjim večjim uspehom (izpustimo zadnje SP) v hokejskem merilu za mnoge še vedno avtsajder, je bil tudi olimpijski urnik sprva narejen tako, da je bil najmanj naklonjen prav Slovencem.

Drugo tekmo proti Rusom bi namreč po prvotnih zamislih morali odigrati ob 21.10 po lokalnem času (13.10 po srednjeevropskem), kar bi pomenilo, da bi imeli devet ur časa manj za pripravo na zadnji obračun skupine s Slovaki kot njihovi tekmeci.

Slovenska izbrana vrsta bi po starem urniku edina v skupini igrala dve tekmi z začetkoma v pičlih 24 urah, ob tem pa je že tako edina, ki se bo morala v skupinskem delu med dvoranama seliti dvakrat (Američani in Slovaki se bodo enkrat, Rusi nikoli). To je nov dokaz o tem, kako (ne)cenjena je naša hokejska reprezentanca. V preteklosti so risi sicer na SP nemalokrat igrali dve tekmi v manj kot enem dnevu.

Pri HZS so odgovornim poslali predlog za spremembo termina tekme z Rusi in dobili pozitiven odgovor. Tekma bo tako slabih pet ur prej, v času, ki je bil predviden za severnjaški obračun med Finsko in Norveško (ta pa ob uri, predvideni za Rusijo in Slovenijo), a nihče pri tem ne bo oškodovan, saj sta sosedi naslednji dan prosti.

Tekma med Rusijo in Slovenijo bo nekoliko prej, kot je bilo sprva predvideno. | Foto: Reuters Tekma med Rusijo in Slovenijo bo nekoliko prej, kot je bilo sprva predvideno. Foto: Reuters

"Moramo vedeti, da smo le 14., 15. reprezentanca sveta, da smo tisti, na katere pri sestavljanju urnika ne bodo gledali. Lahko smo veseli, da smo, kjer smo, a treba se je prilagoditi, ob tem pa boriti po svojih močeh, da včasih pri odgovornih le dosežeš kakšno stvar. Seveda ne v škodo kakšnega drugega. Vemo, da ne moremo ravno izbirati ure treninga ali slačilnice, v kateri bi bili (Slovenci so imeli na zadnjem SP slačilnico najdlje od ledene ploskve, do nje so potrebovali minuto, op. a.) … Tako pač je, a določene stvari, ki jih je predlagal tudi selektor, so nam odobrili," je povedal generalni sekretar in športni direktor HZS Dejan Kontrec

Hokejski olimpijski turnir, skupina B, Pjongčang

Sreda, 14. februar 2018
13.10* ZDA – Slovenija (Kwandong Hockey Center)
13.10* Slovaška – Rusija (Gangneung Hockey Center)

Petek, 16. februar 2018
4.10* ZDA – Slovaška (Gangneung Hockey Center)
8.40* Rusija – Slovenija (Gangneung Hockey Center)

Sobota, 17. februar 2018
13.10* Slovenija – Slovaška (Kwandong Hockey Center)
13.10* Rusija – ZDA (Gangneung Hockey Center)

*srednjeevropski časovni pas (lokalni čas: +8 ur)

Slovenija ob odsotnosti NHL-ovcev najmanj oškodovana

Po zadnjem klavrnem svetovnem prvenstvu v Parizu so v slovenskem štabu naredili zamenjavo. Na selektorskem mestu je Nika Zupančiča zamenjal Kari Savolainen, Zupančič pa je ostal pomočnik. Finski strokovnjak, ki je v štab pripeljal še rojaka Rista Dufvo, je ob obisku Slovenije pred tedni dejal, da v Pjongčang ne gre kot turist, pač pa po rezultat.

Anžeta Kopitarja in preostalih NHL-ovcev zaradi odločitve vodstva lige NHL in lastnikov klubov ne bo na OI v Pjongčangu. | Foto: Getty Images Anžeta Kopitarja in preostalih NHL-ovcev zaradi odločitve vodstva lige NHL in lastnikov klubov ne bo na OI v Pjongčangu. Foto: Getty Images

S čim bi bili na HZS po olimpijskem turnirju zadovoljni? "Ob dejstvu, da NHL-igralcev ne bo, menim, da smo mi najmanj oškodovani. Mi bi imeli Anžeta (Kopitarja, op. a.), ki je velika hokejska zvezda, preostali bi jih imeli iz lige NHL tudi po 25 … Žal mi je, da NHL-ovcev ne bo, saj bo kakovost turnirja slabša. Soči je bil izreden, z najboljšimi igralci sveta. To, da nam je v vsej tej kakovosti uspelo doseči četrtfinale, je res vredno vseh pohval.

Zdaj, ko bodo vsi pripeljali igralce, ki igrajo v rangu z našimi in prihajajo iz lig, v katerih tudi naši hokejisti igrajo pomembne vloge, se mi zdi, da imamo morda celo več možnosti za dober rezultat. Seveda ne mislim, da imamo veliko prednost, ampak imamo dobre igralce, ki lahko dosežejo dober rezultat. Ponovitev Sočija bi bila velik uspeh," razmišlja naš sogovornik.



Savolainen – velik motiv z vidika znanja

Novi selektor hokejske reprezentance Kari Savolainen – avtoriteta z veliko znanja, predvsem pa izkušnjami | Foto: Morgan Kristan / Sportida Novi selektor hokejske reprezentance Kari Savolainen – avtoriteta z veliko znanja, predvsem pa izkušnjami Foto: Morgan Kristan / Sportida

Kontrec upa le, da se ne bo ponovilo majsko svetovno prvenstvo, po katerem je bil zelo razočaran nad dogajanjem v reprezentanci. Govorilo se je o skrhanih odnosih, ne le med igralci, pač pa tudi med selektorjem in igralci. A pričakovati je, da bo prihod Savolainena pri igralcih spodbudil drugačen pristop.

"Kari je v tem trenutku avtoriteta z ogromno znanja, ki jo vsi v Sloveniji spoštujemo. Če to fantom ne bo dovolj velika motivacija z vidika znanja, potem ne vem. V vsakem trenutku, ko športnik morda zaide v slepo ulico, je dobro, da ima trener izkušnje, da ti zna pomagati. Kari ima veliko znanja, predvsem pa izkušenj. Zna se individualno posvetiti igralcem in jim dati rešitve. Tudi meni je pomagal. Bil je tudi moj trener. Naučil me je zelo veliko stvari in se zelo osebno angažiral, da sem postal boljši igralec. Vem, da vsakemu posamezniku lahko veliko da," o znanju novega stratega ne dvomi nekdanji reprezentančni napadalec.

Novembra v Pariz, pred OI z Južno Korejo in …

Savolainen bo svoje varovance prvič zbral novembra v Parizu, kjer bodo na turnirju EIHC igrali s Francozi, Latvijci in Belorusi. To je edini predvideni zbor risov pred olimpijskimi igrami.

Na prizorišče tekmovanja petih krogov se bodo neposredno iz klubov odpravili 5., najpozneje 6. februarja, prvo pripravljalno tekmo tam pa bodo 8. februarja odigrali v Seulu proti gostiteljici Južni Koreji. Kot pravi Kontrec, bodo nato 10. ali 11. februarja poskušali dobiti še enega tekmeca. Njegovo ime naj bi bilo znano po kongresu.

Slovenci se novembra vračajo v mesto nesrečnega majskega imena. V Parizu bodo igrali na turnirju skupaj s Francozi, Latvijci in Belorusi. Na olimpijske igre bodo odpotovali 5. ali 6. februarja prihodnje leto. 8. februarja jih v Seulu čaka pripravljalni obračun z Južno Korejo. | Foto: Vid Ponikvar Slovenci se novembra vračajo v mesto nesrečnega majskega imena. V Parizu bodo igrali na turnirju skupaj s Francozi, Latvijci in Belorusi. Na olimpijske igre bodo odpotovali 5. ali 6. februarja prihodnje leto. 8. februarja jih v Seulu čaka pripravljalni obračun z Južno Korejo. Foto: Vid Ponikvar

Klubi številnih Slovencev bodo v začetku februarja, ko je načrtovana pot na OI, še v pogonu. Bi kdo lahko Slovencem otežil načrte? "Že pred sezono so se klubi zavedali, da bodo šli naši igralci na olimpijske igre, tako da mislim, da to ne bi smelo biti vprašanje. Pravilnik IIHF pravi, da jih morajo izpustiti sedem dni pred olimpijskimi igrami. Radi bi se pred tem še pogovorili s klubi. Če bo kakšna težava, jo bomo reševali individualno. Prav veliko individualnega reševanja ne bo moglo biti, saj imamo 8. že tekmo s Korejo, ne moremo pa igrati s štirimi igralci," je sklenil Kontrec.

Ne spreglejte