Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
29. 3. 2016,
9.23

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

Natisni članek

hokej državno prvenstvo HDD Telemach Olimpija HDD Sij Acroni Jesenice

Torek, 29. 3. 2016, 9.23

6 let, 7 mesecev

Še vedno jih podžge, pa čeprav ne z igro

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60
Olimpija Jesenice navijači | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Čeprav kakovosti igre z zadnjih obračunov večnih tekmecev Olimpije in Jesenic ne gre primerjati s tisto iz zlatih časov, sta zelena in rdeča še vedno sinonim za rivalstvo, ki podžiga in na tekme vabi gledalce.

Nov dokaz za to smo dobili na ponedeljkovi prvi finalni tekmi državnega prvenstva – Olimpija je Jesenice premagala s 3:1 –, ko so bile tribune ljubljanskega Tivolija skoraj prvič v sezoni bolj polne kot prazne. Spletke, igre iz ozadja in prazne obljube hokejskega društva s Celovške 25, ki so se kopičile v zadnjih letih, so pripeljale do tega, da so si obračune Olimpije, pa čeprav kot edini slovenski kolektiv igra v profesionalnem tekmovanju, v ligi EBEL ogledali le največji entuziasti.

 

Kako nizko je v očeh gledalcev padla zeleno-bela organizacija, govori smešno nizka ali bolje rečeno žalostna številka prodanih vstopnic za vso sezono razširjenega avstrijskega prvenstva. Ob 182 letnih vstopnicah je Olimpiji za 27 domačih tekem lige EBEL uspelo prodati le 4.380 vstopnic. Če gneče za nakup vstopnic za ogled EBEL-ligaških srečanj pod Rožnikom že lep čas ni bilo zaslediti, pa je bila na praznični ponedeljek zgodba povsem drugačna.

 

Vsi niso prišli pravočasno

 

Okoli 17. ure (pol ure pred začetkom) se je pred blagajno tivolske dvorane vila dolga vrsta ljubiteljev hokeja, ki so čakali na nakup vstopnice za derbi. In čeprav mnogi ob poimenovanju obračunov hokejistov iz prestolnice in Zgornjesavske doline z besedo derbi le zamahnejo z roko, češ, časi pravih derbijev so žal mimo, krilatica kljub vsej "mizeriji" na slovenski klubski hokejski sceni še vedno spremlja srečanja med zmaji in železarji. Še vedno ima ta obračun v srcih privržencev ene ali druge ekipe posebno mesto.

Jeseničani so imeli v Tivoliju glasno podporo ljubiteljev hokeja. Že dolgo se ni zgodilo, da bi bile tivolske tribune bolj polne kot prazne. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Jeseničani so imeli v Tivoliju glasno podporo ljubiteljev hokeja. Že dolgo se ni zgodilo, da bi bile tivolske tribune bolj polne kot prazne. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Medtem ko so zeleni in rdeči začeli finalno bitko, so mnogi gledalci še vedno stali pred zgolj eno odprto blagajno, na kateri je bilo mogoče kupiti vstopnico. Ni jih bilo malo, ki so zamudili začetek boja za prvaka. In ko so vsi le vstopili v dvorano, je številka krepko preskočila dva tisoč gledalcev. Po nekaterih optimističnih ocenah je Tivoli obiskalo 2.500 ljudi. To je več kot polovica gledalcev, ki so kupili vstopnico za katero od 27 Olimpijinih tekem lige EBEL v tej sezoni.

 

Ljubljanski hokejski hram je končno dočakal spodoben obisk. Za klubom je tako ena od redkih tekem te sezone, katere stroške organizacije bo lahko pokril s prodanimi vstopnicami.

 

Če ste vstopnico kupili po 17.40 …

Pred obračunom je pred blagajno – odprta je bila le ena – nastala velika gneča. Vsi obiskovalci tako v dvorano niso prišli pravočasno. Olimpija se je odločila, da bodo vsi imetniki vstopnic, kupljenih po 17.40, za vstopnico za tretjo finalno tekmo (ponedeljek, 4. aprila) lahko uveljavljali popust v vrednosti tretjine cene vstopnice.

 

Kljub padcu kakovosti še vedno pozitivna stvar za Slovenijo
 

Ob lepo napolnjenih tribunah pa je bilo včeraj težko govoriti o kakovostni igri, ki je gledalce navduševala pred leti, ko so bili boji večnih rivalov, pa ne le zaradi spremljevalnih pretepaških vložkov, prava paša za oči. Kakovost slovenskega klubskega hokeja, z izjemo celjske zgodbe, že nekaj časa nevarno drvi navzdol, v obeh največjih centrih pa si pobožno želijo, da bi zajezili prosti pad in zgodbo zapeljali na pozitivne tirnice.

Trener Olimpije Bojan Zajc si želi, da bi ti fantje kdaj doživeli prave derbije, kot jih je pred leti okušal sam. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Trener Olimpije Bojan Zajc si želi, da bi ti fantje kdaj doživeli prave derbije, kot jih je pred leti okušal sam. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Trener Olimpije, ki je v ponedeljek upravičila vlogo favorita in zasluženo zmagala, saj je bila dve tretjini boljši nasprotnik, Bojan Zajc je še pred začetkom finalne serije izrazil upanje, da bi ti fantje nekoč doživeli prave derbije, kakršne je okusil sam. Ko se je pred finalom govorilo le o hokeju, vse preostalo je bilo postranskega pomena. Danes pa je zgodba skorajda obrnjena. Kljub temu je po zmagi priznal, da so ga navijači, pa čeprav se vzdušja ne da primerjati z nekoč nabito polnimi dvoranami, vrnili v preteklost: "Vzdušje je bilo pravo, navijaško. Tudi podpora Jesenic je bila dobra. Ob takšnih tekmah te spomini popeljejo nazaj."

 

Kmalu tudi na TV-zaslonih

Prvo finalno tekmo si je bilo mogoče ogledati le v dvorani Tivoli, medtem ko si bodo gledalci prihodnje lahko ogledali tudi v neposrednem televizijskem prenosu na Šport TV, ki bo prenašal že četrtkovo tekmo v Podmežakli.

Miha Brus | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

"Res, da je v zadnjih letih kakovost hokeja v Sloveniji padla, a kljub temu se vidi, da navijače Jesenic in Olimpije ta derbi res podžge. To je zelo pozitivna stvar za slovenski hokej. Upajmo, da bo serija čim bolj zanimiva in da bo še več gledalcev," pa je gostujoči kapetan Miha Brus potrdil, da kljub težkim časom za slovenski hokej rdeča in zelena še vedno ne gresta skupaj in nikoli ne bosta šli.

Druga finalna tekma bo v četrtek ob 19.30 na Jesenicah, nato pa se bo serija v ponedeljek, 4. aprila, vrnila v Ljubljano. Če po treh tekmah zmagovalec še ne bo znan, je četrta tekma predvidena za četrtek, 7. aprila, na Jesenicah, morebitna peta pa za ponedeljek, 11. aprila, v Ljubljani.

 

Ne spreglejte