Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
29. 3. 2017,
20.19

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

Natisni članek

liga NHL Los Angeles Kings Anže Kopitar Anže Kopitar

Sreda, 29. 3. 2017, 20.19

6 let, 6 mesecev

O sezoni s črko C na prsih

Anže Kopitar ne krivi kapetanske vloge

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53
Anže Kopitar | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

"Od svoje igre pričakujem več. Ta sezona je zame vsekakor slabša. Kapetanske vloge nisem občutil kot breme, temveč kot izziv. Bila je sprememba, na katero se še privajam," o sezoni, ki se za Kralje ne izteka po željah, svoji igri in nižjem točkovnem zbiru pravi slovenski hokejist Anže Kopitar.

Sredi junija lani je edinega slovenskega NHL-ovca doletela posebna čast. Vodstvo Los Angeles Kings je odvzelo kapetansko črko ameriškemu napadalcu Dustinu Brownu, saj ga je želelo razbremeniti, da bi spet našel iskrico v svoji igri, in kapetanovanje zaupalo Anžetu Kopitarju.

"Nekateri igralci so rasli, se urili in razvijali. Prišel je Kopitarjev čas," je generalni direktor kluba Dean Lombardi takrat komentiral menjavo kapetana, 29-letni Gorenjec pa je dodal: "Veselim se te priložnosti in sprejemam izziv. Mislim, da si vsak profesionalni športnik želi biti vodja, tisti mož, na katerega se zanašajo v ključnih trenutkih."

Prvič po devetih sezonah ni najučinkovitejši Kralj

Devet mesecev pozneje je moštvo iz Kalifornije oddaljeno od končnice, sam pa od predstav, ki si jih želi, kar je v torek zaupal v pogovoru za LA Times. Njegova statistika ni tako bogata, kot je bila v njegovem prvem desetletju v najkakovostnejši hokejski ligi na svetu. Zadnjih devet sezon je bil vselej najučinkovitejši igralec rednega dela Los Angeles Kings, letos ne bo tako. Najučinkovitejši je z 61 točkami Jeff Carter.

Na dozdajšnjih 69 tekmah je zbral 46 točk (11 zadetkov, 35 podaj), kar je najmanj v vseh odigranih NHL-sezonah, ki so jih izpeljali v celoti (izjema je sezona 2012/13, ko je zaradi stavke odigral 47 tekem in vknjižil 42 točk). Sam meni, da za nižji točkovni zbir, kot so ga čez lužo pričakovali od elitnega centra, ni kriva kapetanska vloga.

 

V procesu učenja

"Mislim, da to ni vplivalo na mojo produktivnost. Preprosto nisem igral dovolj dobro. To je to. Zase, za svojo igro imam višje standarde, precej višje. Zagotovo je bilo to leto zame slabše, v upadu, in to bom poskušal popraviti," je dejal Hrušičan.

Kopitar se, kot pravi, še vedno prilagaja na črko C. "Ne bi rekel, da je to breme, je bila pa vsekakor sprememba, izziv. Moral sem se privaditi nanjo, potrebne so bile določene prilagoditve. Še vedno se učim. Ne vem, ali se lahko naučiš kar čez noč."



Pred sezono ni pričakoval, da bodo konec marca v tako nelagodnem položaju. | Foto: Reuters Pred sezono ni pričakoval, da bodo konec marca v tako nelagodnem položaju. Foto: Reuters

Le redki bi pred sezono pričakovali kaj takega

Kapetan Kraljev se je v pogovoru dotaknil še za njegovo moštvo boleče teme – končnice, za katero je skoraj že odpeljal vlak. Sedem tekem pred koncem rednega dela sezone za zadnjo vstopnico zaostajajo 11 točk.

Pred sezono tudi sam ni pričakoval, da se bodo s soigralci znašli v tako nelagodnem položaju, ko bi še drugič v treh letih lahko ostali brez izločilnih bojev: "Mislim, da je le redkokdo ob ogledu seznama igralcev pred sezono predvidel, da bomo na mestu, na katerem smo zdaj".

Po torkovem porazu z Edmontonom, ki je Kanadčanom po 11 letih prinesel končnico, bodo Kalifornijci na delu že v noči na četrtek, ko bodo gostovali še pri Calgaryju.

Ne spreglejte