Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 9. 2017,
11.26

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

Natisni članek

legionarji liga NHL Pittsburgh Penguins Jan Drozg

Torek, 12. 9. 2017, 11.26

6 let, 6 mesecev

Zadetek za zmago in osvojen turnir

Jan Drozg navdušil v dresu Pittsburgha #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75
Jan Drozg | Foto Osebni arhiv

Foto: Osebni arhiv

Slovenski hokejist Jan Drozg je zadnje dni preživel na turnirju mladih upov moštev lige NHL. Štajerec, ki so ga junija na naboru izbrali prvaki Pittsburgh Penguins, je zaigral na treh tekmah in s pingvini zasedel prvo mesto. K zadnji zmagi nad Buffalo Sabres s 5:3 je prispeval zmagoviti zadetek.

Čeprav slovenski klubski hokej nazaduje, nekaj pozitivnosti med slovenske hokejske navdušence prinašajo reprezentančne akcije in legionarji, ki nastopajo v močnih kolektivih.

V zadnjih mesecih pa razveseljuje predvsem zgodba štajerskega oklepnika Jana Drozga. Najstnika so konec junija na naboru lige NHL kot 152. izbrali aktualni prvaki Pittsburgh Penguins in mu dali priložnost, da je spoznal njihovo franšizo, dobil pomembne nasvete za prihdnost in oblekel njihov dres.

Pot do lige NHL, v kateri imamo le enega predstavnika, Anžeta Kopitarja, je sicer še dolga, 18-letnik bo znanje in izkušnje v prihodnji sezoni nabiral v mladinski ligi QMJHL pri Shawinigan Cataractes, a že v zadnjih dneh je pokazal, da bi nanj lahko resno računali tudi v kakovostnejših ligah.

Zadel za zmago

Vodilni pri mladinskem razvojnem pogonu Pittsburgh Penguins so Drozga uvrstili med 25 mladeničev, ki so se na turnirju NHL-upov v Buffalu pomerili z gostitelji, New Jersey Devils in Boston Bruins. Pingvini so v dvorani HarborCENTER najprej palice prekrižali z Bostonom in z 2:3 izgubili v podaljšku, sledila je suverena zmaga s 6:2 nad Devils, za konec pa so v ponedeljek s 5:3 premagali še Buffalo Sabres in turnir končali kot zmagovalci.

Močan vtis je pustil tudi Drozg. Ob prvi zmagi je podal za 5:2, k ponedeljkovi pa je prispeval izjemen zadetek za vodstvo s 4:3, ki se je ob koncu izkazal za zmagovitega. Vse manj je tistih, ki so se ob Pittsburghovem izboru spraševali, zakaj je izbral čez lužo neznanenga Slovenca, in vse več takih, ki menijo, da so se prvaki pri 152. naboru odločili odlično.

Zadetek Jana Drozga ob zmagi nad Buffalo Sabres:

Drozg je na prvi tekmi v napadu igral s Samom Militecom in Jordyjem Bellerivejem. Clark Donatelli, trener Pittsburghove AHL-podružnice, je bil nad napadalno trojko navdušen: "Dobro so igrali s ploščkom, tudi v obrambi, njihova igra je bila preprosta. Ploščke so spravljali proti mreži, šli na gol, igrali strukturirano …"

Lepo bi bilo zaigrati s Slovenijo na OI, a o tem ne razmišlja preveč

"Vedno sem se zgledoval po NHL-ovcih. Anže Kopitar je odličen igralec, tako da ne čudi, da je mnogim vzor," je Mariborčan, ki je pred meseci na domačem svetovnem prvenstvu kot svojo šibkejšo plat izpostavil obrambo, med turnirjem dejal za uradno spletno stran AHL-podružnice Pittsburgha Wilkes-Barre/Scranton Penguins. Visokorasli mladenič ve, da je prostora za izboljšavo še veliko: "Predvsem v kotih. To so mi povedali tudi trenerji in na to sem osredotočen."

Do zdaj je igral v mlajših reprezentančnih selekcijah, ni pa daleč dan, ko se bo pomešal tudi med velike rise. | Foto: Hokejska zveza Slovenije Do zdaj je igral v mlajših reprezentančnih selekcijah, ni pa daleč dan, ko se bo pomešal tudi med velike rise. Foto: Hokejska zveza Slovenije

Drozg ne skriva želje po igranju v ligi NHL, pa tudi članski reprezentanci, a se zaveda, da mora iti korak za korakom. "Slovenija ni prav hokejska država, a ko gre za olimpijske igre, vsi sledijo tudi hokeju. Izjemno bi bilo igrati za svojo državo na olimpijskih igrah, a o tem trenutno ne razmišljam. Razmišljam le o tem, kaj lahko naredim danes," je o željah še spregovoril slovenski najstnik.

Slovenska reprezentanca bo na olimpijskih igrah v Pjongčangu februarja prihodnje leto v skupini igrala z Rusijo, ZDA in Slovaško.

Ne spreglejte