Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
15. 3. 2024,
20.58

Osveženo pred

1 mesec, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,62

Natisni članek

HDD Jesenice HK Olimpija državno prvenstvo

Petek, 15. 3. 2024, 20.58

1 mesec, 1 teden

Finale državnega prvenstva, četrta tekma

Olimpija pričakovano ubranila naslov državnega prvaka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,62
HDD Jesenice : HK Olimpija | Olimpija je na četrti tekmi finala državnega prvenstva z 2:0 premagala Jesenice in ubranila naslov državnega prvaka. | Foto www.alesfevzer.com

Olimpija je na četrti tekmi finala državnega prvenstva z 2:0 premagala Jesenice in ubranila naslov državnega prvaka.

Foto: www.alesfevzer.com

Hokejisti HK SŽ Olimpija so na četrti finalni tekmi državnega prvenstva z 2:0 premagali večnega tekmeca HDD Sij Acroni Jesenice in osvojili 19. naslov državnih prvakov v samostojni Sloveniji. Zmaji so tako novo zvezdico osvojili na najhitrejši mogoči način, brez poraza. Kapetan Jeseničanov Gašper Glavič je po tekmi sporočil, da je bila to njegova zadnja v karieri.

Olimpija Jesenice
Sportal Olimpija le še zmago oddaljena od naslova

Pred današnjim četrtim obračunom v finalu sta imeli ekipi povsem drugačni izhodišči. Jeseničani so morali zmagati, če so želeli podaljšati upe na nadaljevanje finalne serije, Ljubljančani pa so imeli v žepu tri zaporedne zmage, od tega dve visoki na domačem ledu, ter so za ponovitev lanskega uspeha in skupno 19. naslov za ljubljanski hokej v samostojni Sloveniji potrebovali le še eno.

Na koncu so jo tudi dosegli, a so se morali zanjo potrditi precej bolj kot na prejšnjih dvobojih, saj so se domači tokrat predstavili v bistveno boljši podobi.

Danes so železarji v prvi tretjini začeli bistveno pogumneje in odločneje kot na prejšnjem dvoboju. Takrat je jeseniški vratar Žan Us preprečil še hujši polom, danes pa je imel v uvodnih desetih minutah precej dela tudi Lukaš Horak na ljubljanski strani. A ne on ne Us v prvi tretjini nista klonila, sta si pa obe ekipi pripravili nekaj zrelih priložnosti.

Žana Usa je v 35. minuti kot prvi premagal Žiga Pance. | Foto: www.alesfevzer.com Žana Usa je v 35. minuti kot prvi premagal Žiga Pance. Foto: www.alesfevzer.com

Premoč in več strelov so sicer še vedno imeli gostje, ki pa niso znali premagati jeseniškega vratarja, na drugi strani se je pred Horakom v 18. minuti po napaki obrambe sam znašel Tadej Čimžar, a ga tudi ni premagal, ob koncu pa so imeli domači prvi power play na dvoboju, pa je tudi ta ostal neizkoriščen.

Tudi nadaljevanje je bilo po okusu večine navijačev v Podmežakli, kjer so imeli sicer tudi gostje precej bučno podporo. Domači so igrali srčno in borbeno, gostje pa po drugi strani precej nezbrano. Privoščili so si številne napake, tako pred svojim golom kot tudi pri podajah v protinapade, ko bi lahko ogrozili Usa. Tako so lahko domači gradili igro, bili nevarnejši pri strelih in Horak je tudi v tej tretjini moral nekajkrat dobro posredovati.

HDD Jesenice : HK Olimpija | Foto: www.alesfevzer.com Foto: www.alesfevzer.com

Šele v 34. minuti so gostje izpeljali dobro uigrano akcijo, po kateri je iz bližine zadel Žiga Pance. Domači so imeli še eno prednost igralca več in lepo priložnost Urbana Sodje, a je ostalo pri minimalnem vodstvu Ljubljančanov. A takšen izid je vseeno omogočal veliko priložnost Jeseničanom, ki v tem finalu tako blizu pred zadnjo tretjino še niso bili.

So pa Ljubljančani nato takoj v zadnji tretjini povišali vodstvo, po 29 sekundah je po podaji izza gola Usa premagal Trevor Gooch. Sledilo je obdobje odprte igre in priložnosti na obeh straneh, pri gostih je največjo zapravil Pance po slabem strelu iz obrata, pri domačih Urban Sodja po protinapadu. Jeseničani so imeli šele v 53. minuti prvo izključitev na tekmi, dve minuti zatem pa še drugo, česar pa njihovi tekmecu niso izkoristili.

V končnici so tako domači morali tvegati, v zadnji minuti tudi brez vratarja, a spremembe izida ni bilo.

Glavič končuje kariero

"Lahko rečem, da je bilo celotno serijo težko, sploh meni, saj je bila to moja zadnja tekma v karieri. Čustva so res prisotna, težko je kaj povedati. Celotna pot od začetka je bila res lepa, z vzponi in padci, po tisti lanski odlični sezoni letos ena taka, ki sicer ni povod za zaključek kariere, a končalo se je, kot se je. Gremo novim zmagam naproti," je po zadnji tekmi kariere novinarjem dejal kapetan Jeseničanov Gašper Glavič.

Gašper Glavič je po zadnji tekmi sezone sporočil, da je bila to zanj tudi zadnja v karieri. | Foto: Peter Podobnik/Sportida Gašper Glavič je po zadnji tekmi sezone sporočil, da je bila to zanj tudi zadnja v karieri. Foto: Peter Podobnik/Sportida

"Prišel je ta dan, ko zapiram do zdaj najlepše poglavje svojega življenja in se podajam novim izzivom naproti. 🏒😊Ko sem pred 23 leti kot otrok naredil svoje prve korake na ledu, si nikoli nisem mislil, da bo ta pot trajala toliko časa, kot je, polna vzponov, padcev, solz, smeha, ljubezni, neizmernih prijateljstev ter nepozabnih zgodb, ki so našle posebno mesto v mojem srcu. 💗 Lahko rečem, da sem v dvorano Podmežakla vstopil kot deček s sanjami iz nje pa odhajam kot moški, ki je sanje lahko živel in jih uresničil. Najprej hvala obema kluboma @hddjesenice@hd_jesenice_mladi, navijačem, trenerjem, osebju, soigralcem skozi vse sezone, predvsem pa družini za neizmerno podporo skozi vsa leta.❤️Hokej in Jesenice hvala, hvala in še enkrat hvala," je med drugim zapisal na Instagramu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Gašper Glavič (@gasi_47)

"Danes je bila še najtežja tekma, saj vsi vemo, da je najtežje zaključiti. Še enkrat bi rad čestital Jeseničanom, res so se borili do konca. Mi jih nismo prav nič podcenjevali, vemo, v kašnem stanju so, tako da čestitke Jesenicam za dober finale, a letos smo bili pač boljši," je po zmagi za Tržič Tv povedal kapetan zmajev Žiga Pavlin. Nosilca igre Olimpije Žiga Pavlin in Žiga Pance | Foto: www.alesfevzer.com Nosilca igre Olimpije Žiga Pavlin in Žiga Pance Foto: www.alesfevzer.com

Karhula ponosen

Antti Karhula je z Olimpijo osvojil prvo lovoriko. | Foto: www.alesfevzer.com Antti Karhula je z Olimpijo osvojil prvo lovoriko. Foto: www.alesfevzer.com "Lahko bi in morali bi zadeti večkrat, izkoristiti še kakšno priložnost, a ponosen sem na fante, saj ni bilo lahko. Zmagati na zadnji tekmi je vedno najtežje. Ponosen sem nanje, sploh na vodje ekipe, ki so naredili veliko dela, da so ekipo dvignili. Vesel sem za navijače, za ljudi, ki so del kluba. Čutim olajšanje," je po svoji prvi lovoriki z Olimpijo dejal glavni trener Antti Karhula, ki se je s klubom nedavno dogovoril za dvoletno podaljšanje sodelovanja. V ligi ICEHL so redni del končali na devetem mestu, nato pa po hudem boju s Pustertalom in podaljšku na odločilni tekmi ostali brez četrtfinala.

"Mislim, da smo imeli kar solidno sezono. Ob koncu rednega dela smo bili večino časa med prvimi tremi, štirimi, smo pa seveda razočarani, da nam ni uspelo narediti tistega zadnjega koraka, da bi se uvrstili v končnico. A zaradi tega smo še bolj lačni za prihodnjo sezono," je o regionalnem udejstvovanju še dodal Finec na ljubljanski klopi. Tega zdaj čaka nekaj odmora, nato sledi sestavljanje ekipe za prihodnjo sezono, nekateri tuji igralci so se že dogovorili z drugimi klubi z višjimi finančnimi zmožnostmi. Karhula upa, da zadrži jedro ekipe.

Glavič upa, da takšne sezone ne bo več

"Obe tekmi doma smo odigrali najbolje, kot smo lahko, manjkali so nam določeni igralci. Olimpija je zasluženo osvojila ta naslov, ima boljšo ekipo, boljše igralce, mi smo nudili nek odpor, več od tega pa ni šlo," je po porazu dejal trener Jeseničanov Gaber Glavič in ob tem pristavil, da je bila ta sezona, v kateri so imeli železarji ogromno težav ob ledu, unikatna. "Najprej je treba vedeti, da smo po lanskem zmagoslavju v alpski ligi letos začeli, če imam prave informacije, s 50 odstotkov nižjim proračunom. Tako da tukaj se vse začne in na koncu se tudi konča." Ob tem je dodal, da upa, da tako edinstvene sezone na Jesenicah več ne bo.

Gaber Glavič upa, da takšne sezone na Jesenicah več ne bo. | Foto: www.alesfevzer.com Gaber Glavič upa, da takšne sezone na Jesenicah več ne bo. Foto: www.alesfevzer.com

HDD Jesenice : HK Olimpija | Foto: www.alesfevzer.com Foto: www.alesfevzer.com

19. naslov v samostojni Sloveniji

Olimpija je upravičila vlogo favoritinje v seriji na štiri zmage, slavila s 4:0 in osvojila 19. naslov v samostojni državi (te so dosegli različni pravni subjekti iz Tivolija), medtem ko Jeseničani (prav tako različni klubi) ostajajo pri 13 naslovih državnih prvakov.

Vse naslove prvaka od sezone 1991/92 so osvajali samo hokejisti iz Ljubljane ali Jesenic. Pred tremi leti zaradi pandemije covid-19 prvaka ni bilo, ker so tekmovanje predčasno končali.

Finale državnega prvenstva, četrta tekma

Petek, 15. marec

Finale DP

HK SŽ Olimpija HDD Sij Acroni Jesenice /4:0/

//razmerje v zmagah, igrali so na štiri zmage

 

Državni prvaki v samostojni Sloveniji

1991/92    Acroni Jesenice    
1992/93    Acroni Jesenice    
1993/94    Acroni Jesenice    
1994/95    Olimpija Hertz Ljubljana    
1995/96    Olimpija Hertz Ljubljana    
1996/97    Olimpija Hertz Ljubljana    
1997/98    Olimpija Hertz Ljubljana    
1998/99    Olimpija Ljubljana    
1999/00    Olimpija Ljubljana    
2000/01    Olimpija Ljubljana    
2001/02    ZM Olimpija Ljubljana    
2002/03    ZM Olimpija Ljubljana    
2003/04    ZM Olimpija Ljubljana    
2004/05    Acroni Jesenice
2005/06    Acroni Jesenice    
2006/07    ZM Olimpija Ljubljana    
2007/08    Acroni Jesenice    
2008/09    Acroni Jesenice    
2009/10    Acroni Jesenice    
2010/11    Acroni Jesenice
2011/12    Tilia Olimpija Ljubljana    
2012/13    Telemach Olimpija    
2013/14    Telemach Olimpija    
2014/15    HDD SIJ Acroni Jesenice    
2015/16    Telemach Olimpija    
2016/17    HDD SIJ Acroni Jesenice    
2017/18    HDD SIJ Acroni Jesenice    
2018/19    HK SŽ Olimpija    
2019/20    / (prvaka ni bilo zaradi pandemije covid-19) 
2020/21    HDD SIJ Acroni Jesenice    
2021/22    HK SŽ Olimpija
2022/23    HK SŽ Olimpija
2023/24    HK SŽ Olimpija

Prvaki v nekdanji Jugoslaviji:

1939 Ilirija (Ljubljana)
1940 Ilirija
1941–46 DP ni bilo
1947 Mladost (Zagreb)
1948 Partizan (Beograd)
1949 Mladost
1950 DP ni bilo
1951 Partizan
1952 Partizan
1953 Partizan
1954 Partizan
1955 Partizan
1956 Zagreb
1957 Jesenice
1958 Jesenice
1959 Jesenice
1960 Jesenice
1961 Jesenice
1962 Jesenice
1963 Jesenice
1964 Jesenice
1965 Jesenice
1966 Jesenice
1967 Jesenice
1968 Jesenice
1969 Jesenice
1970 Jesenice
1971 Jesenice
1972 Olimpija
1973 Jesenice
1974 Olimpija
1975 Olimpija
1976 Olimpija
1977 Jesenice
1978 Jesenice
1979 Olimpija
1980 Olimpija
1981 Jesenice
1982 Jesenice
1983 Olimpija
1984 Olimpija
1985 Jesenice
1986 Partizan
1987 Jesenice
1988 Jesenice
1989 Medveščak (Zagreb)
1990 Medveščak
1991 Medveščak

 

Vir: STA

Preberite še:

Pioneers Vorarlberg : EC KAC
Sportal Celovčani v polfinale, zadnja vstopnica bo oddana po sedmi tekmi
Marcel Rodman
Sportal Marcel Rodman ni več trener Beljaka
Ne spreglejte