Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
10. 3. 2024,
19.20

Osveženo pred

1 mesec, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,28

Natisni članek

HK Olimpija HDD Jesenice državno prvenstvo

Nedelja, 10. 3. 2024, 19.20

1 mesec, 2 tedna

Finale državnega prvenstva, druga tekma

Olimpija pri dveh zmagah, a Jeseničani so se ji doma bolje upirali

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,28
HDD Jesenice : HK Olimpija | Olimpija v finalni seriji DP proti Jesenicam vodi že z 2:0 v zmagah. | Foto www.alesfevzer.com

Olimpija v finalni seriji DP proti Jesenicam vodi že z 2:0 v zmagah.

Foto: www.alesfevzer.com

V dvorani Podmežakla se je danes odvilo še drugo dejanje hokejskega finala državnega prvenstva med večnima tekmecema Jesenicami in Olimpijo. Če so favorizirani Ljubljančani na uvodni tekmi nerapzpoložene tekmece odpravili z 9:3, so se morali danes bolj potruditi, a se vseeno veselili zmage s 4:2 in v seriji na štiri zmage povedli z 2:0.

finale DP SŽ Olimpija Sij Jesenice
Sportal Olimpija se je za uvod znesla nad večnim tekmecem

HDD Sij Acroni Jesenice : HK SŽ Olimpija 2:4 (1:1, 1:3, 0:0) /0:2/

Dvorana Podmežakla, gledalcev 2100, sodniki: Bajt, Režek (glavna), Arlič, Markizeti.
* Strelci: 1:0 Jezovšek (Logar, Čimžar, 1.), 1:1 Simšič (Ronkainen, 16.), 1:2 Beričič (Mehle, Predan, 23.), 2:2 Čimžar (U. Sodja, Špari Leben, 28.), 2:3 Gooch (Ž. Pance, Bičevskis, 32.), 2:4 Simšič (Mahkovec, Ćosić, 32.).
* Kazenske minute: Sij Acroni Jesenice 9 + disc. kazen igre (Borse), SŽ Olimpija 19 + disc. kazen igre (Predan).

""razmerje v zmagah, igrajo na štiri zmage

Potem ko je HK SŽ Olimpija lani naslov državnega prvaka osvojil že januarja, in to po zgolj dveh tekmah, letošnji finale poteka po sistemu na štiri zmage. Po petkovi uvodni tekmi v Tivoliju, ko je Olimpija zmagala s kar 9:3, se je z zmago Ljubljančanov končala tudi današnja druga tekma v Podmežakli na Jesenicah.  

Začetek je bil sicer povsem po okusu domačih privržencev, ki so dodobra napolnili Podmežaklo. Že v prvem pravem napadu na tekmi je namreč Žan Jezovšek presenetil Luko Kolina, ki je tokrat dobil priložnost med vratnicama pri Ljubljančanih, ter poskrbel za vodstvo že po 13 sekundah.

V nadaljevanju so imeli rahlo terensko premoč gostje, ki pa so si privoščili tudi več izključitev in v teh trenutkih ponudili priložnost domačim ob igri z igralcem več. Jeseničani teh prednosti niso izkoristili, je pa v 16. minuti, ko so bile moči izenačene, še za rezultatsko izenačenje poskrbel Nik Simšič. S štirimi goli najbolj učinkovit strelec na prvi tekmi je takrat pred vrati Žana Usa preusmeril plošček v gol po strelu Tanelija Ronkainena.

V začetku druge tretjine so Ljubljančani vrnili domačim z receptom iz prve: gola sicer niso dosegli že po nekaj sekundah, a v 23. minuti je za prvo vodstvo poskrbel Miha Beričič, ko je bil na pravem mestu pred vrati po strelu Žige Mehleta.

Jeseničani se niso predali, štiri minute kasneje so prvič na tekmi tudi izkoristili enega od "power playev". Iz bližine je z natančnim strelom pod prečko Kolina premagal Tadej Čimžar in izid izenačil na 2:2.

Na prvi tekmi je bil dvoboj na polovici praktično že odločen ob visokem domačem vodstvu, tokrat pa je odločitev padla kmalu po polovici odigrane tekme.

Jesenice Olimpija derbi 2023 | Foto: www.alesfevzer.com Foto: www.alesfevzer.com

Ljubljančani so takrat na hitro prišli do dveh zadetkov naskoka, ki sta se izkazala za ključna za končno zmago. Najprej je Usa premagal Trevor Gooch, ko pa so domači začeli s sredine, so takoj izgubili plošček, razredčeno obrambo pa je izkoristil še Šimšič za svoj drugi gol na tekmi, ki je padel le 12 sekund po prejšnjem ljubljanskem.

Tudi tokrat je derbi začinil še hokejski pretep, sodelovala sta Tim Borse in Aljaž Predan, v zadnji tretjini pa so gostje znali zadržati prednost, domači pa so razliko zaman skušali stopiti. Spet so imeli nekaj terenske prednosti gostje, Us je imel v zaključnih minutah več dela kot Kolin, a do spremembe izida ni več prišlo.

Tudi v zadnji minuti, ko so železarji skušali še brez vratarja priti do ugodnejšega izida, se mreža Kolina ni več zatresla, tako da so se Jeseničani znašli v zaostanku dveh zmag.

Nik Simšič je ob zmagi dvakrat zadel. | Foto: Vid Ponikvar/Sportida Nik Simšič je ob zmagi dvakrat zadel. Foto: Vid Ponikvar/Sportida

Olimpija je v vlogi favoritinje, lovi 19. naslov v samostojni državi (te so dosegli različni pravni subjekti iz Tivolija), medtem ko so železarji (prav tako različni klubi) od samostojnosti osvojili 13 naslovov državnih prvakov.

Vse naslove prvaka od sezone 1991/92 so sicer osvajali samo hokejisti iz Ljubljane ali Jesenic. Pred tremi leti zaradi pandemije prvaka ni bilo, ker so tekmovanje predčasno končali.

Finale državnega prvenstva, druga tekma

Nedelja, 10. marec

Finale DP

HK SŽ Olimpija - HDD Sij Acroni Jesenice /2:0/

//razmerje v zmagah, igrajo na štiri zmage


Naslednja tekma bo v torek, 12. marca, v Ljubljani, četrta pa v petek, 15. marca, na Jesenicah. Če prvak takrat še ne bo znan, so termini tekem še 17., 19. in 22. marec.

VSV Beljak - Bolzano
Sportal Beljačani se ne dajo, Bolzano še brez polfinala. Gradec se zahvaljuje Slovencu in si želi Olimpijinega tujca.
Ne spreglejte