Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 9. 2017,
9.40

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,03

1

Natisni članek

Sapa Fehervar liga EBEL legionarji Aleš Mušič Luka Vidmar

Torek, 26. 9. 2017, 9.40

6 let, 7 mesecev

O selitvi in počutju na Madžarskem

Aleš Mušič: Vse je lažje, ko so stvari urejene

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,03

1

Aleš Mušič | Foto Urban Urbanc/Sportida

Foto: Urban Urbanc/Sportida

"Vse je tako, kot mora biti. Že od samega začetka, ko sem prišel, so me vse stvari, za katere smo se dogovorili, čakale. Razmišljati moram le o hokeju," je s selitvijo k madžarskemu Fehervarju zadovoljen hokejski legionar Aleš Mušič.

Otrok hokejske Olimpije Aleš Mušič, ki je bil zeleno-belemu taboru zvest vse od majhnih nog, je po koncu zadnje klubske sezone naredil nekaj, za kar se pred tem, pa čeprav je imel možnost, ni nikoli odločil. Naredil je križ čez ljubljansko društvo in se pri 35 letih prvič podal v tujino. Prvič je oblekel dres, na katerem ni zmaja, ni večinske zelene barve, ni znakov Olimpije.

Ljubljančan bi se že pred leti lahko preselil v kakovostnejše kolektive, v bolj urejena okolja, a je vselej vztrajal v matičnem klubu. Kot pravi, je bil vedno rad v bližini družine in prijateljev.

A hitro zatem, ko je vodstvo razširjenega avstrijskega prvenstva zaradi večletnih nepravilnosti HDD Olimpija pokazalo rdečo luč za igranje v tekmovanju, je Mušič vedel, da bo treba zapustiti domače gnezdo. Sploh če želi pozimi sedeti na letalu, ki bo slovensko hokejsko izbrano vrsto odpeljalo na olimpijske igre v Južno Korejo.

Ko se je prižgala rdeča luč, je vedel, da mora iti …

Ljubljančan je v Sočiju prvič zaigral na olimpijskih igrah, zdaj upa, da bo del olimpijske ekipe tudi za februarski Pjongčang. | Foto: Getty Images Ljubljančan je v Sočiju prvič zaigral na olimpijskih igrah, zdaj upa, da bo del olimpijske ekipe tudi za februarski Pjongčang. Foto: Getty Images

"Takoj ko je bilo jasno, da Olimpije ne bo več v ligi EBEL, sem vedel, da bom moral najti nov klub, če bom želel upati na nastop na olimpijskih igrah," pravi naš sogovornik, na čigar naslov je pred majskim svetovnim prvenstvom prišla ponudba madžarskega Fehervarja, člana lige EBEL. Mušič jo je sprejel in se preselil k vzhodnim sosedom.

V Szekesfehervarju, dobrih 60 kilometrov oddaljenem mestu od madžarske prestolnice, se počuti odlično.

"Vse je tako, kot mora biti. Že od samega začetka, ko sem prišel, so me vse stvari, za katere smo se dogovorili, čakale. Razmišljati moram le o hokeju," zadovoljno razlaga reprezentant in dodaja: "Vsekakor je vse lažje, ko so stvari urejene. Takšne ravni profesionalizma, kot je tu, zadnje čase v klubu nisem bil vajen. Tudi klima v slačilnici je potem boljša. Upam, da nam bo skozi sezono šlo dobro in bo uspešna."

Igrati, kot je igral doma

Dolga leta se je boril proti Fehervarju, zdaj nosi njegov dres. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Dolga leta se je boril proti Fehervarju, zdaj nosi njegov dres. Foto: Urban Urbanc/Sportida

So ga na prvi uradni tekmi v dresu madžarskega kluba prevevali nelagodni občutki, saj prvič med člani ni igral za Olimpijo?

"Niti ne. Sem profesionalec. Tako se moram obnašati. Ne glede na to, za koga igraš, moraš dati od sebe vse. Spremljam tudi Olimpijo, ki ji želim, da bo čim bolje odigrala in čim bolje speljala sezono. Konec koncev je to moj matični klub, a zdaj igram za drugega in zanj moram igrati, kot sem igral doma.

Končnica

Fehervar nikoli ni spadal med moštva, ki bi v ligi EBEL posegala po najvišjih mestih. V zadnjem desetletju je štirikrat izpadel v prvem krogu izločilnih bojev, šestkrat (tudi v zadnjih dveh sezonah), pa ostal brez končnice. Po šestih tekmah in štirih porazih so sicer pri dnu lestvice, a priložnosti za nabiranje točk bo še veliko.

"Naš prvi cilj je končnica," so želje Mušiča in soigralcev, s katerimi so se dobro ujeli: "Moram reči, da je v slačilnici super, da se s fanti res dobro razumemo. Ne morem govoriti niti o eni slabi stvari."

 

Köszönjük a szurkolást! 👏🏻👏🏻👏🏻💙🥅🏒 Győzelem! #fehervarav19 #vsv #win #homegame #bestfans

A post shared by Fehérvár AV19 🔵⚪️🏒 (@fehervarav19) on

Vsak dan po slovensko

Še bolje bi sicer bilo, če bi se mu na Madžarskem pridružila partnerica in šoloobvezni sin, s katerima se največkrat (ob koncih tedna) vidi v novi deželi, včasih pa tudi sam skoči domov. Je bilo pa prilagajanje na novo okolje lažje, saj ima v klubu slovensko družbo.

V klubu mu slovensko družbo dela Luka Vidmar. | Foto: Vid Ponikvar V klubu mu slovensko družbo dela Luka Vidmar. Foto: Vid Ponikvar

Za hudiče iz Szekesfehervarja igra še en zadnje čase stalni član reprezentance, branilec Luka Vidmar. "Zelo sem vesel, da imam tukaj še enega Slovenca, na katerega se lahko zanesem. Z Luko se dobro poznava, sva tudi sostanovalca v reprezentanci. Dobro je, da lahko govoriš tudi domač jezik, tako da je vse skupaj še lažje."

Olimpija? "Slišim, da gre na bolje."

Mušič upa, da bodo s soigralci stopnjevali ritem in predstave, da mu bo zdravje služilo vso sezono, pa tudi da bo njegovi Olimpiji šlo na bolje. Spomnimo, potem ko HDD Olimpija ni dobila dovoljenja za nastopanje v ligi EBEL, članski hokej v Alpski ligi "pelje" HK SŽ Olimpija.

"Upam, da bodo igralci plače vedno dobili na datum, da bodo dobili stvari, ki jih potrebujejo. Seveda pa upam, da bodo tudi dobro igrali." | Foto: Urban Urbanc/Sportida "Upam, da bodo igralci plače vedno dobili na datum, da bodo dobili stvari, ki jih potrebujejo. Seveda pa upam, da bodo tudi dobro igrali." Foto: Urban Urbanc/Sportida

"Kaj reči o Olimpiji? Ne vem. Slišim zgodbe, da se vse skupaj bolje odvija, da ni tako, kot je bilo lani, ko se je vedno nekaj čakalo, da gredo stvari morda res tako, kot morajo iti. Morajo iti počasi. Upam, da bodo igralci plače vedno dobili na datum, da bodo dobili stvari, ki jih potrebujejo. Seveda pa upam, da bodo tudi dobro igrali, da ne bo kakšne dolge serije porazov. Ekipa ni slaba, mislim, da bodo povsem dobro speljali sezono."

Ne spreglejte