Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
6. 5. 2021,
11.46

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,84

2

Natisni članek

Anže Kopitar Anže Kopitar Los Angeles Kings liga NHL

Četrtek, 6. 5. 2021, 11.46

1 leto, 2 meseca

Tisoča nhl točka Anžeta Kopitarja

5.325 NHL dni, katerih veličine se bo bolje zavedal šele čez leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,84

2

Anže Kopitar | Anže Kopitar se je 5.325. dan po debiju v ligi NHL pridružil elitnemu klubu, v katerem je trenutno prostora le za 91 hokejistov.  | Foto Guliverimage

Anže Kopitar se je 5.325. dan po debiju v ligi NHL pridružil elitnemu klubu, v katerem je trenutno prostora le za 91 hokejistov.

Foto: Guliverimage

"Vznemirljivo, težko je ubesediti. Sem brez besed, a hkrati navdušen, da mi je to uspelo. Zahvala družini, ženi, otrokoma, Dustinu Brownu, ki je bil zraven pri polovici točk ...," je po izjemnem mejniku tisoč točk v NHL, ki je pred njim uspel le 90 hokejistom, 5.325 dni po debiju v najmočnejši hokejski ligi na svetu dejal najboljši slovenski hokejist Anže Kopitar.

Anže Kopitar
Sportal Anže Kopitar je ob svojem mejniku ostal brez besed #video

Pisal se je 30. julij leta 2005, ko so na naboru lige NHL ime takrat 17-letnega mladeniča poklicali kot 11. po vrsti. Anžeta Kopitarja je kot najvišje izbranega Evropejca tistega nabora izbralo moštvo Los Angeles Kings.

"Bil sem na Švedskem. Spomnim se, da nas je bilo nekaj fantov iz ekipe Södertälja prijavljenih na draft, tako da smo se ekipno zbrali na neke vrste pikniku. Jedli smo in spremljali nabor. Internetna povezava ni bila tako dobra, kot je zdaj, tako da je bilo vse skupaj z zamikom. Še preden sem na televiziji videl, da sem izbran, mi je zvonil telefon, tako da sem izvedel že po telefonu. Najprej me je klical agent, potem oče, pa še ekipa. Je bil kar lep dan. Petnajst let je že. Hitro gre," se je dneva, ko so se mu odprla ameriška vrata, lansko poletje spomnil danes 33-letni hokejski zvezdnik.

V ligi NHL je debitiral šestega oktobra 2006 z dvema zadetkoma proti Anaheim Ducks. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko V ligi NHL je debitiral šestega oktobra 2006 z dvema zadetkoma proti Anaheim Ducks. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Šesti oktober 2006

Po naboru se je za eno leto vrnil k Södertälju, nato pa stopil na največjo hokejsko sceno. Debi v ligi NHL je dočakal šestega oktobra 2006 na gostovanju pri kalifornijskih tekmecih iz Anaheima in ga opravil v velikem slogu, ki je napovedal, da bo na fanta v prihodnosti treba resno računati. Račkom je zabil dva zadetka, ki na koncu sicer nista bila dovolj za zmago Kraljev (izgubili so s 3:4), je pa z njima dal kar nekaj dela sedmi sili, ki se je vrgla v iskanje informacij o novincu iz Slovenije.

Prva Kopitarjeva točka v NHL - zadetek proti Anaheimu:

Tisoča točka v NHL. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Tisoča točka v NHL. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Peti maj 2021

Debelo desetletje in pol pozneje se je eden najboljših centralnih napadalcev najmočnejšega tekmovanja na svetu pridružil elitnemu klubu, v katerega se je pred njim uspelo včlaniti zgolj 90 igralcem NHL. V dvorani Gila River Arena v Phoenixu je s svojo 654. podajo za zmago s končnih 4:2 nad Arizona Coyotes vknjižil tisočo NHL točko (rednega dela). Do nje je prišel na 1.124. NHL obračunu. 

91. igralec, četrti Kralj


Največ točk v zgodovini je dosegel Wayne Gretzky, ki je kariero končal z neverjetnimi 2.857 točkami, del kariere je preživel tudi pri LA Kings. Je pa Kopitar postal šele četrti hokejist, ki mu je tisoč točk uspelo zbrati na tekmi, na kateri je nosil dres Kraljev. Do zdaj je to uspelo le Marcelu Dionnu (1.307), Lucu Robitaillu (1.154) in Daveu Taylorju (1.069).

Kopitar je tretji hokejist z dvema nagradama Selke, za najboljšega obrambnega napadalca, in 1.000 točkami. Preostala sta Rod Brind’Amour in Sergei Fedorov. 

Brez družine, Browna ...

"Vznemirljivo, srce mi še vedno razbija. Težko je ubesediti ta trenutek. Trenutno sem brez besed. Seveda zadovoljen, zelo vesel, navdušen, počaščen. Poskušal sem priti do te točke bolj zgodaj v tekmi, a se je izšlo, kot se je," je po okroglem jubileju povedal dvakratni prak lige NHL. 

Tandem, ki že dolgo sodeluje skupaj. | Foto: Guliverimage/Getty Images Tandem, ki že dolgo sodeluje skupaj. Foto: Guliverimage/Getty Images

"Pomembno je. Zagotovo je še bolj posebno, ker mi je uspelo v enem klubu. Upam, da nas čaka še veliko tekem. Lepo je biti del tega kluba. Ogromen del tega dosežka je prispevek Dustina Browna. Ne bi si želel doseči te številke z nikomer drugim," se je dotaknil ameriškega kolega, s katerim sodeluje vse od prihoda v klub, ob tem pa ni pozabil na tiste, ki mu že vse življenje oziroma večji del stojijo ob strani.

"Vse odkar sem začel drsati na dvorišču, pa do danes, skoraj 30 let pozneje so moji starši, stari starši vložili veliko v to. Moja žena, otroci so prav tako velik del tega uspeha. Zelo sem jih hvaležen. Žena med podpira, otroka dajeta energijo. Hvala vsem, hvala Neža in Jakob."

Po koncu kariere se bo bolje zavedal

Že pred časom je dejal, da se bo dosežka v popolnosti zavedal šele čez leta: "Zagotovo je lepo, ko prideš do teh številk, a večkrat sem že povedal, da se bom vrednosti teh številk, mejnikov, verjetno bolj zavedal, ko bom končal igranje hokeja, ko bom prestar zanj in se bom ozrl nazaj, pogledal številke, statistike … Menim, da me bo takrat bolj 'zadelo' kot v tem trenutku."

Kopitar, ki končuje 15. sezono v dresu Kraljev, ima s kalifornijskim moštvom pogodbo do konca sezone 2023/24, če bo telo dalo, bo igral še kar nekaj let, pravi. 

Kopitar vselej poudarja pomen celotne ekipe, ki pa ji tudi v tej sezoni ne kaže najbolje. Daleč sta leti 2012 in 2014, ko je Hrušičan s Kralji slavil oba naslova NHL prvaka. | Foto: Getty Images Kopitar vselej poudarja pomen celotne ekipe, ki pa ji tudi v tej sezoni ne kaže najbolje. Daleč sta leti 2012 in 2014, ko je Hrušičan s Kralji slavil oba naslova NHL prvaka. Foto: Getty Images

- 30. julija 2005 so ga Los Angeles Kings na naboru lige NHL izbrali kot 11. po vrsti
- 6. oktobra 2006 je debitiral na tekmi lige NHL, ob porazu proti Anaheimu je zabil dva gola
- 11. junija 2012 je z Los Angeles Kings slavil prvi Stanleyjev pokal v karieri, to je bil sploh prvi naslov za kalifornijsko franšizo
- 13. junija 2014 je z Los Angeles Kings slavil osvojil drugi Stanleyjev pokal
- 16. junija 2016 je postal kapetan Los Angeles Kings
- 1. aprila 2019 je kot 338. hokejist v zgodovini odigral 1.000 tekmo lige NHL (redni del)
- 5. maja 2021 je kot 91. hokejist v zgodovini dosegel 1.000 točk NHL

 

Ekipa pred posameznikom

Kopitar poudarja pomembnost doprinosa celotne ekipe in svojih dosežkov ne postavlja v prvi plan. A prav veliko zadovoljstva v tej sezoni za Kralje znova ni, pet tekem pred koncem rednega dela za končnico zaostajajo osem točk in bodo še tretjo sezono zapored ostali brez izločilnih bojev.

Buffalo Sabres
Sportal Nov izjemen večer novinca v NHL

 
Ne spreglejte