Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
18. 10. 2016,
18.24

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

1

Natisni članek

Hokejska Zveza Slovenije Matjaž Rakovec olimpijske igre Olimpijske kvalifikacije risi hokej HDD Jesenice HDD Olimpija slovenska hokejska reprezentanca

Torek, 18. 10. 2016, 18.24

6 let, 7 mesecev

41. redna skupščina Hokejske zveze Slovenije

Pestro leto pred HZS, ki bo za izpeljavo vseh programov potrebovala 1,5 milijona evrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

1

Matjaž Rakovec | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Hokejska zveza Slovenije bo v letu 2017 potrebovala približno milijon in pol evrov sredstev, natančnejši finančni načrt bodo sicer sprejemali šele maja naslednje leto, programi pa bodo bogatejši in finančno težji tudi zaradi uvrstitve članske ekipe na OI, sta glavna poudarka današnje skupščine HZS.

Finance in programi dela 2017 sta bili glavni točki dnevnega reda 41. redne seje skupščine, ki se je je danes v Ljubljani udeležilo 21 od 26 članov z glasovalno pravico.

Ob tem so v HZS sprejeli še nov klub, član hokejske družine bo tudi HK Velenje, opravili pa so tudi zamenjavo v sestavi predsedstva. Namesto Jureta Cekute bo od zdaj član predsedstva Milan Rajtmajer, novi predsednik celjskega kluba in družinski zdravnik, ki je v predstavitvi poudaril tudi pomen sodelovanja medicinske stroke v hokeju.

Večji del programa usmerjen k moški članski reprezentanci

Predsednik HZS Matjaž Rakovec je na seji predstavil program dela v letu 2017. Levji delež bo usmerjen k članski ekipi, ki bo delo v prihajajočem ciklu začela že na domačem prijateljskem turnirju na Bledu čez 14 dni, v naslednjem letu pa jo pred SP elitne divizije čaka še 21 dni priprav, prijateljske tekme in udeležba na turnirjih.

Moška članska reprezentanca bo prihodnje leto nastopila na svetovnem prvenstvu elitne divizije, leto pozneje pa še na olimpijskih igrah. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Moška članska reprezentanca bo prihodnje leto nastopila na svetovnem prvenstvu elitne divizije, leto pozneje pa še na olimpijskih igrah. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Poudaril je, da so člani del načrta z uvrstitvijo na olimpijske igre 2018 že izpolnili, že zdaj pa se na HZS pogovarjajo o možnostih sodelovanja in skupnega nastopanja s Smučarsko zvezo Slovenije.

Žensko reprezentanco olimpijske kvalifikacije še čakajo, v HZS pa upajo, da bodo dobro delo na tem področju v zadnjem času lahko nadgradili še z ustanovitvijo ženske ekipe U18.

Pri mlajših moških selekcijah je Rakovec poudaril predvsem ekipo U18, ki jo naslednje leto čaka domače SP na Bledu, HZS pa je, ker ni bilo nobenega drugega kandidata, prevzela še organizacijo druge skupine prvenstva te starostne kategorije.

"Vesel sem, da smo sprejeli tak načrt. Nastopamo v elitni skupini in na OI in seveda je veliko veselje, da smo ga sprejeli. Razširili smo tekmovanje za ženske, seveda pa je špica članska reprezentanca. Priprave na Bledu, nastop na SP in OI. Finančno bo to zelo zahteven zalogaj, ampak prepričan sem, da bomo našli dovolj finančnih sredstev, da se bomo dobro pripravili in še izboljšali uvrstitev z zadnjih iger," je dejal o načrtih za 2017.

Velenje v družini HZS

Na skupščini HZS so se seznanili tudi s prošnjo HK Velenje za članstvo v krovni hokejski organizaciji in jo tudi soglasno potrdili.

OKS jim je za stroške olimpijskih kvalifikacij namenil 18 tisoč evrov

"Z OKS smo imeli uvodni sestanek, na katerem smo povedali naše vložke, ki so bili potrebni za uvrstitev na OI. Žal so nam povedali, da so vsa sredstva, ki smo jih dobili, le 18 tisoč evrov, kar je zanemarljivo v primerjavi s stroški," je o denarju, ki ga je OKS namenil hokejistom za priprave na olimpijske kvalifikacije, dejal predsednik HZS. | Foto: Vid Ponikvar "Z OKS smo imeli uvodni sestanek, na katerem smo povedali naše vložke, ki so bili potrebni za uvrstitev na OI. Žal so nam povedali, da so vsa sredstva, ki smo jih dobili, le 18 tisoč evrov, kar je zanemarljivo v primerjavi s stroški," je o denarju, ki ga je OKS namenil hokejistom za priprave na olimpijske kvalifikacije, dejal predsednik HZS. Foto: Vid Ponikvar

Pri predstavitvi finančnega načrta je Rakovec poudaril, da bo znesek približno za 20 odstotkov višji kot lani, predvsem seveda zaradi OI. Že zdaj začenjajo pogovore z vsemi krovnimi organizacijami (zvezo IIHF, Mokom in OKS), od katerih pričakujejo sredstva za priprave na igre. Izpostavil pa je tudi skromno nadomestilo OKS za že opravljene kvalifikacije v Minsku, ko je HZS od OKS dobila le 18 tisoč evrov.

Zanemarljivo v primerjavi s stroški

"Predvidevam, glede na to, da bodo sredstva omejena, da bo proračun milijon in pol evrov tisti, ki bo zadosten za leto 2017. Glede Moka in IIHF so pravila jasno postavljena, z OKS pa smo imeli uvodni sestanek, na katerem smo povedali naše vložke, ki so bili potrebni za uvrstitev na OI. Žal so nam povedali, da so vsa sredstva, ki smo jih dobili, le 18 tisoč evrov, kar je zanemarljivo v primerjavi s stroški, ki smo jih imeli. Za naprej pa še ne vemo nič. Tudi na OKS nimajo še nobenih podatkov," pa je Rakovec dejal o finančnem delu leta 2017. "To je nadomestilo za del stroškov, nagrada pa so olimpijske igre. Mogoče pa lahko računamo še na dodatna sredstva," je o tej temi še dejal prvi mož HZS.

Krivdo v superpokalni bitki nosijo vsi akterji

Takole je Matjaž Rakovec kapetanu Olimpije Boštjanu Grozniku predal superpokalno lovoriko, za katero boj zdaj poteka v pisarnah. "Del krivde nosijo vsi akterji," pravi Rakovec. | Foto: Gregor Podrekar/Sportida Takole je Matjaž Rakovec kapetanu Olimpije Boštjanu Grozniku predal superpokalno lovoriko, za katero boj zdaj poteka v pisarnah. "Del krivde nosijo vsi akterji," pravi Rakovec. Foto: Gregor Podrekar/Sportida

"Dejansko smo krivi vsi. HZS bi morala pripraviti boljše predispozicije oziroma pravila Superpokala, Olimpija, ki je naredila to napako, in Jesenice, ki bi lahko morda že prej opozorile, če so seveda vedele. Mi smo želeli narediti nek kompromis, žal ga ena stran ni sprejela, tako da smo zdaj na točki, ko bodo stvari reševali organi. Kar smo z vrha lahko naredili, je bil predlagan kompromis, da bi omogočili še eno dobro tekmo.

Napake se delajo. Namesto iskanja krivca bi bilo bolje najti kompromis vseh treh akterjev, žal do tega ni prišlo. Na žalost bo potrebna neka arbitna odločitev, ki pa bo vedno v škodo nekoga," del krivde HZS v superpokalnem zapletu – Olimpija je obračun dobila s prevelikim številom tujcev, na kar so Jeseničani opozorili s pritožbo – priznava Rakovec, ki se mu zdi, da Superpokal ima potencial.

Ne spreglejte