Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Nedelja,
26. 6. 2016,
7.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,30

1

Natisni članek

Portugalska Fernando Santos Cristiano Ronaldo Cristiano Ronaldo Euro 2016 Hrvaška Luka Modrić Pepe Ricardo Quaresma

Nedelja, 26. 6. 2016, 7.00

6 let, 6 mesecev

Odmevi iz portugalskega tabora po zmagi nad Hrvaško

Ronaldo in Pepe tolažila hrvaškega prijatelja

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,30

1

Nogometaši Portugalske so v osmini finala evropskega prvenstva v Franciji izločili Hrvaško. Po podaljških so jo premagali z 1:0, junak srečanja pa je postal Ricardo Quaresma. "Verjeli smo do konca," je zaupal strelec zadetka v 117. minuti.

Portugalska je bila pred začetkom EP 2016 na širšem seznamu kandidatov za osvojitev evropskega naslova in samozavestno sporočala, da v Francijo prihaja po naslov, v skupinskem delu F pa ni upravičila te vloge. Proti Islandiji, Avstriji in Madžarski je vknjižila tri zaporedne remije in se v osmino finala prebila skozi šivankino uho, veliko težje od pričakovanega.

Tam jo je čakala zmagovalka skupine D Hrvaška. Nogometna javnost je glede na videno na Euru večje možnosti za napredovanje pripisovala Hrvaški, a je Portugalski uspel podvig. Čeprav je še četrtič dvoboj (v rednem delu) končala brez zmagovalca, je v izdihljajih podaljška našla pot, kako zatresti hrvaško mrežo in se prebila med osem najboljših.

Portugalski selektor: Včasih moraš biti pragmatičen

Fernando Santos s Portugalsko na tem Euru sploh še ni zmagal (po 90 minutah), a se je že uvrstil med najboljših osem. | Foto: Fernando Santos s Portugalsko na tem Euru sploh še ni zmagal (po 90 minutah), a se je že uvrstil med najboljših osem. "Tako mi kot Hrvati od vsake tekme na evropskem prvenstvu pričakujemo zmago. To je bila tekma, ki sem jo doživel kot finale Eura. Zmagali smo. Ko zmagaš, si lahko srečen. Včasih ne zmagaš in si razočaran, danes pa smo bili mi tisti, ki smo imeli srečo. Zaslužili smo si jo," je po dramatičnem dvoboju, ki je bil odločen v 117. minuti, dejal portugalski strateg Fernando Santos, ki je Hrvaški povzročal težave že na klopi Grčije. 

Selektor, ki ima v ekipi največjega zvezdnika prvenstva Cristiana Ronalda, se je proti Hrvaški odločil za obrambno taktiko. "To je bil zelo taktičen dvoboj. Včasih moraš biti pragmatičen. Lepo bi bilo igrati odprto in všečno, a se turnirjev vedno ne da osvojiti tako. Želeli smo prevzeti pobudo, a nam Hrvaška tega ni dovolila. Ko je to želela storiti Hrvaška, smo ji to preprečili. Pomerili smo se z izjemno ekipo, na katero smo se dobro pripravili in izkoristili nekatere njene slabše točke. Preprečili smo ji možnosti protinapadov."

Pepe posveča zmago navijačem 

Cristiano Ronaldo in Pepe lahko le poldrugi mesec po zmagi v ligi prvakov osvojita še Euro. | Foto: Cristiano Ronaldo in Pepe lahko le poldrugi mesec po zmagi v ligi prvakov osvojita še Euro. Portugalski junak Ricardo Quaresma je v igro vstopil s klopi: "Vedeli smo, na kakšne težave bomo naleteli. Na koncu si moramo čestitati, saj smo odigrali veliko tekmo in verjeli vase do konca."

V rednem delu srečanja je najlepšo priložnost za Portugalce zapravil Pepe. Z glavo je meril nad prečko hrvaškega gola. "Navijači nad podpirajo od prvega trenutka, ko se je začel Euro. To zmago posvečam njim. Vedno so verjeli v nas in nas potiskali naprej. Proti ekipi, ki je zelo močna in ima izjemne igralce, smo pokazali pravi moštveni duh. Bili smo ponižni," je razkril branilec madridskega Reala, ki je po tekmi na zelenici uzrl objokanega klubskega soigralca Luko Modrića in ga tolažil. Pepe in Ronaldo sta še v igri, da klubskemu naslovu Evrope dodata še reprezentančnega, njun hrvaški prijatelj pa je po njuni zaslugi ostal brez možnosti. Po dvoboju sta ga tolažila ...


 

Ne spreglejte