Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
29. 6. 2016,
11.30

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,08

2

Natisni članek

Euro 2016 Slaviša Stojanović Belgija Nemčija Italija Islandija Francija Poljska Portugalska Wales

Sreda, 29. 6. 2016, 11.30

6 let, 6 mesecev

Slaviša Stojanović o četrtfinalnih parih

Nekdanji slovenski selektor: Nemci so na Euru videti prav surovo

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,08

2

Stojanović | Foto Sportida

Foto: Sportida

V boju za naslov prvaka na evropskem prvenstvu v nogometu vztraja le še osem reprezentanc. Belgija, Francija, Islandija, Italija, Nemčija, Poljska, Portugalska ali Wales? Novi prvak se skriva v omenjeni skupini. Nekdanji slovenski selektor Slaviša Stojanović ga ni želel napovedati. "Euro je preveč izenačen," je pojasnil.

O Portugalski in Poljski

Slaviša Stojanović in Fernando Santos, zdajšnji selektor Portugalske, sta se pomerila leta 2012. | Foto: Sportida Slaviša Stojanović in Fernando Santos, zdajšnji selektor Portugalske, sta se pomerila leta 2012. Foto: Sportida Slovenski nogometni trener Slaviša Stojanović se je sprehodil skozi četrtfinalne pare. V četrtek se bosta kot prvi pomerili Portugalska in Poljska. "Portugalska je reprezentanca z zanimivim selektorjem, ki ga poznam relativno dobro (z njim se je pomeril leta 2012 na prijateljski tekmi med Slovenijo in Grčijo, ki se je v Avstriji končala z 1:1, op. p.). Zna postaviti obrambno naravnano igro in počakati na pravi trenutek. Tako je Hrvate zvabil v past. En trenutek nepazljivosti v 120 minutah jih je stal poraz, naprej pa peljal Portugalsko. Takšen je pač Santos kot selektor. Veliko čaka, išče priložnost in ogromno gradi na prekinitvah."

"Ko je vodil še Grčijo, so neštetokrat čakali na prekinitev in bili nevarni le takrat. To se nadaljuje tudi tukaj. Zanimivo je, da je bila Portugalska v skupinskem delu videti drugače, a ni bila prav uspešna, zato je malce zaprl formacijo. Bomo videli, kako se bo obneslo proti Poljski, ki ima zanimivo reprezentanco z nekaj dobrimi posamezniki in ni brez možnosti. Lewandowski še vedno ni spravil v tek svojega strelskega stroja. Morda je napočil pravi trenutek, da se mu odpre."

"Kar zadeva Portugalsko, sem prepričan, da v njeni igri ne bo bistvenega odstopanja od tega, kako so se zoperstavili Hrvaški. Našli so vzorec, ki je celotno ekipo podredil cilju. Igrajo izključno na rezultat. Selektor je poudaril, da je to tekma na izpadanje. V skupini si še imel na voljo rezervni načrt, zdaj ga ni več. Bo pa seveda odvisno od tega, kako se bo tekma odprla. En hiter gol lahko vse spremeni …"

 

O Walesu in Belgiji

Eden Hazard v belgijski reprezentanci nosi kapetanski trak. | Foto: Reuters Eden Hazard v belgijski reprezentanci nosi kapetanski trak. Foto: Reuters "Obeta se zanimiva tekma. Rezultati Belgije se dvigujejo. Pred prvenstvom so imeli težave v reprezentanci. Bilo je neprijetno, saj je bilo veliko notranjih trenj. Selektor je zamenjal celotno ekipo, v kateri so bili psihologi in fizioterapevti. Zdaj so ujeli notranjo harmonijo in se dobro počutijo. Imajo nekaj individualno zelo močnih igralcev. Ne vem, ali ima še katera reprezentanca na tem prvenstvu toliko igralcev v zvezni vrsti, ki so tako sposobni v preigravanju ena na ena. De Bruyne, Hazard, Mertens, Carrasco … To je premoč, ki jo ima redkokatera reprezentanca na tem prvenstvu. Težava Belgije je le ta, da nima ustreznih bočnih branilcev, ampak so na tistih mestih kandidati, ki bolj ali manj igrajo na osrednjih položajih."

"Kakovost belgijskih igralcev ni uravnotežena na vseh igralnih položajih. Primanjkuje jim kakovosti na bokih, imajo pa dober protinapad. Večje težave se pojavijo, ko igrajo proti zelo zaprti formaciji. Če pa se jim pusti malce prostora za preigravanje, to znajo rešiti v svojo korist. Zvezna vrsta je tega sposobna. Tam računajo še na Naingollana, 'žival' ali 'mašino', ki ima fantastičen strel z razdalje in daje nek ritem igri. Podobno počne tudi v Romi."

"Pri Walesu je podobna zgodba kot pri Islandiji. Valižani podobno kot Islandci izkoristijo vsako malenkost ali slabost tekmeca. Wales ima dva fantastična posameznika. To sta Bale in Ramsey, ki delata razliko, vsi drugi pa garajo. Pač, opravljajo strogi posel in se jima podrejajo. Mislim pa, da je v tem trenutku belgijska reprezentanca bolj kakovostna."

 

O Italiji

Graziano Pelle je na tem evropskem prvenstvu dosegel dva zadetka. Oba v sodnikovem podaljšku. Prvega proti Belgiji, drugega proti Španiji. | Foto: Reuters Graziano Pelle je na tem evropskem prvenstvu dosegel dva zadetka. Oba v sodnikovem podaljšku. Prvega proti Belgiji, drugega proti Španiji. Foto: Reuters "Italija je izločila špansko reprezentanco, v kateri ni prave harmonije, niti svežine. Pogrešal sem njihov zanos. Igrali so le toliko, da so pač igrali. To se je opazilo. Ni bilo prave energije, niti prave želje. Če ne bi imeli v vratih De Gee, bi bil rezultat za njih slabši že prej. V tekmo z Italijo bi morali vstopiti tako, kot so igrali zadnjih 20 minut. Prepozno so se zbudili, niti niso imeli pravih rešitev. Pa čeprav ne igrajo prvič proti Italijanom in v postavitvi, ki je neugodna za ta sistem."

"Prednost Italijanov je ta, da branilci igrajo že dolgo časa skupaj pri Juventusu. Njihova komunikacija je preprosta, so zelo uigrani. Italija ima prav tisto, kar manjka Špancem. Zanos, harmonijo, medsebojno zaupanje, garanje … To se ni opazilo le v osmini finala, ampak že proti Belgiji. Na tem Euru so premagali že dve reprezentanci, ki sta merili na naslov prvaka. Imajo kakovost in recept, kako iti do konca. Imajo pa tudi zelo težko pot do finala. Žreb je bil neusmiljen, ampak ne dvomim, da bodo nadaljevali v svojem ritmu. Koliko bo to zadostovalo, bomo videli na tekmi z Nemci."

Kdo bo evropski prvak v nogometu?

  • Belgija
    10,26 %
    106 glasov
  • Francija
    5,32 %
    55 glasov
  • Islandija
    18,49 %
    191 glasov
  • Italija
    31,56 %
    326 glasov
  • Nemčija
    26,52 %
    274 glasov
  • Poljska
    1,45 %
    15 glasov
  • Portugalska
    3,68 %
    38 glasov
  • Wales
    2,71 %
    28 glasov
Oddanih 1033 glasov

"Pri Italijanih je še ena stvar, ki jo moram omeniti. Pravijo, da je bil proti Španiji Chiellini fantastičen v obrambi, da je bil vratar Buffon odličen v zadnjih 20 minutah, mene pa je najbolj navdušil napadalec Pelle. Zadržal je ogromno žog v medprostoru in jih zavlekel na sredino igrišča. Španci zanj niso našli prave rešitve. Znal je zadržati žoge in jih pravočasno odložil soigralcem. Po moji oceni je bil ključen igralec tekme. Zadetek za 2:0 je bil samo krona vsega, kar je pokazal. Potrošil je veliko energije, saj se je pogosto vračal v obrambo. Pohvalil bi tudi italijanskega selektorja Conteja. Naredil je fantastične menjave v trenutku, ko so začeli Španci pritiskati in so prevzeli pobudo. V igro je poslal Insigna, ki je znal zadržati žogo, tako da so prenesli težišče igre na njegovo stran. Sodeloval je tudi pri drugem golu. Motta je vstopil namesto iztrošenega De Rossija. To sta bili odlični menjavi."

 

O Nemčiji

Nemci so edini četrtfinalisti, ki na tem prvenstvu še niso prejeli zadetka. | Foto: Reuters Nemci so edini četrtfinalisti, ki na tem prvenstvu še niso prejeli zadetka. Foto: Reuters "Na uvodnih dveh tekmah prvenstva, proti Ukrajini (2:0) in Poljski (0:0), me Nemčija ni prepričala. Ukrajina si je absolutno zaslužila več od poraza, Nemce pa je z izjemnimi obrambami reševal vratar Neuer. Nemci so nato iz tekme v tekmo prikazovali boljše partije, v tem trenutku pa so videti prav surovo. Surovo v pozitivnem smislu besede. Vse se vrti okrog Özila. Je ključni dostavljavec žog in razigran. Edino pomanjkljivost, ki jo opažam pri Nemcih, je konica napada. Še selektor ne ve, koga bi tam postavil v igro. Pod pritiskom javnosti je na zadnji tekmi v postavo uvrstil Gomeza, ki je sicer dosegel zadetek, a je še vedno v dilemi, ali bi zaigral z Gomezom ali Götzejem. Velika prednost Nemcev pa je vratar Neuer, ki zna v ključnih trenutkih ubraniti tudi najtežje strele tekmecev. Nemci so vedno boljši, postali so neusmiljeni. Nemški stroj je znan po tem, tako da imajo dobre možnosti."

O Franciji in Islandiji

 

O prvaku

"O tem, kdo bo prvak, ne bi razglabljal. S temi stvarmi naj se ukvarjajo tisti, ki stavijo. Vem, kako hitro se ti lahko tekma postavi na glavo. Tekma, na kateri si izrazito boljši tekmec, pa nato izgubiš zaradi nepazljivosti ali napake sodnika. Težko je napovedati prvaka, zlasti na tem Euru, ki je tako izenačen, kot ni bil že lep čas. Všeč mi je, da ni več tekem, ki bi spominjale na igro mačke z mišjo. Redkokatera tekma je bila do zdaj dolgočasna ali nezanimiva, vse so polne ritma in dogajanja. Le redka je takšna, da bi po njej rekel, da si stran vrgel dve uri. To mi je všeč."

O trenerskem statusu

Na Kitajskem se kot trener dokazuje tudi nekdanji brazilski selektor Luiz Felipe Scolari (Guangzhou Evergrande). | Foto: Reuters Na Kitajskem se kot trener dokazuje tudi nekdanji brazilski selektor Luiz Felipe Scolari (Guangzhou Evergrande). Foto: Reuters Za zdaj je v Sloveniji, pogovarja se z določenimi klubi. Na Kitajskem je vodil prvoligaški klub Changchun Yatai in ga nato zaradi osebnih razlogov v začetku maja zapustil. "To je bila zelo dobra izkušnja. Vesel sem, da sem bil tega. To je prekrasna liga z vrhunskimi igralci in ne nazadnje tudi trenerji. Tam delajo Scolari, Eriksson, Zaccheroni, Stojković, Menezes … Še obstaja možnost, da se na Kitajsko vrnem decembra."

Ne spreglejte