Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
17. 6. 2016,
11.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03

Natisni članek

Euro 2016 Švedska Italija Hrvaška Češka Španija Turčija

Petek, 17. 6. 2016, 11.00

6 let, 7 mesecev

Kaj nas čaka 8. dan EP 2016?

Petek in pol na Euru: tri poslastice, zvezdnik poleg zvezdnika

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03

Današnji dan prinaša na evropskem prvenstvu tri dvoboje, na katerih se bo trlo zvezdnikov. Najprej se bodo Italijani v skupini C pomerili s Švedi, nato pa se bo dogajanje preselilo v skupino D. Hrvaška bo lovila nov uspeh proti Češki, branilka naslova Španija pa se bo udarila s Turčijo.

Italija – Švedska ob 15.00 (2. krog, skupina E – Toulouse)

Azzurri si lahko danes že zagotovijo napredovanje. Če bodo po močni Belgiji ustavili še Skandinavce, si bodo že zagotovili nastop v osmini finala. "Z zmago nad Belgijo nismo naredili še nič. Če želimo uresničiti cilj in se uvrstiti med 16 najboljših, moramo pokazati najboljši nogomet. Vsaka tekma na tem prvenstvu je zahtevna. Poglejte le primer Francije proti Albaniji," je Antonio Conte, ki se bo po koncu Eura preselil na klop Chelseaja, poudaril izenačenost moštev na letošnjem tekmovanju.

Ko sta se tekmeca nazadnje srečala na evropskem prvenstvu leta 2004, se je dvoboj končal brez zmagovalca. To je bil rezultat, ki je bolj ustrezal Švedom. Za Skandinavce je atraktivno v polno zadel Zlatan Ibrahimović, pri tem pa pokazal zajeten del znanja borilnih veščin, saj je žogo v zraku s peto v visokem loku preusmeril do španskih vrat. "V obrambi nam ne bo težav povzročal le Ibrahimović. Povzročala jih bosta tudi Forsberg ali pa Guidetti," je prepričan italijanski selektor.

Kako je Zlatan Ibrahimović leta 2004 zatresel italijansko mrežo?

Švedski selektor Erik Hamren opozarja izbrance, da v italijanski reprezentanci morda ni superzvezdnikov, kar pa še zdaleč ne pomeni, da ni močna. "Zelo je dobra tako v obrambi kot tudi napadu. Proti Belgiji je naredila name ogromen vtis. To bo velik izziv za nas, a v nogometu je vse mogoče. Moramo veliko teči, a tudi uporabljati glavo," verjame v ugoden rezultat. Na tekmi ne pričakuje velikega števila priložnosti, od svojih igralcev pa zahteva, da bodo čim bolj učinkoviti. Do konca Eura ne bo mogel računati na Mikaela Lustiga.

Verjetni začetni postavi:

Italija: Buffon; Barzagli, Bonucci, Chiellini; Candreva, Florenzi, De Rossi, Giaccherini, De Sciglio; Pellè, Éder.
Švedska: Isaksson; Lindelöf, Granqvist, Johansson, Olsson; Larsson, Ekdal, Källström, Forsberg; Guidetti, Ibrahimović.

Češka - Hrvaška ob 18.00 (2. krog, skupina D – St. Etienne)

Selektor Ante Čačić bo danes računal tudi na pomoč kapetana Darija Srne. | Foto: Selektor Ante Čačić bo danes računal tudi na pomoč kapetana Darija Srne. Slovenska soseda Hrvaška lahko z današnjo zmago v St. Etiennu, kjer si nogometni kruh služi slovenski nogometni reprezentant Robert Berić, že prestopi prag izločilnega dela. Hrvaški selektor Ante Čačić je takoj po zmagi nad Turčijo pojasnil, da se je pred začetkom Eura bolj bal Čehov kot Turkov. "Njihov najpomembnejši igralec je Rosicky. Nanj moramo dobro paziti. Hrvaška gre na vsaki tekmi na zmago. Tako bo tudi tokrat," napoveduje nekdanji trener Dinama in Maribora.

Kapetan Darijo Srna, ki se je vrnil v Francijo po očetovem pogrebu, bo zaigral od prve minute. Hrvaška izbrana vrsta bo današnjo tekmo posvetila njemu in spominu na učeta Uzeira, ljubitelji nogometa pa držijo pesti, da se govorice o tem, kako bi lahko hrvaški huligani zaradi boja proti Hrvaški nogometni zvezi (HNS) in Zdravku Mamiću prekinili srečanje proti Češki, ne bodo uresničile.

Hrvaška zvezna vrsta spominja češkega selektorja na špansko. Čehi so v prvem nastopu skoraj presenetili papirnatega favorita in branilca naslova. Edini zadetek so prejeli v zadnjih minutah in ostali brez točke (0:1). ''Pri Hrvatih igrajo tudi igralci Reala in Barcelone. Bodo zelo zahtevni tekmeci. Naša skupina je verjetno ena najmočnejših na tem prvenstvu,'' je dejal Pavel Vrba, ki je pred leti z Viktorio Plzen preprečil, da bi Maribor zaigral v ligi prvakov tudi v sezoni 2013/14. Za razliko od srečanja s Španijo načrtuje nekatere spremembe v moštvu, več poudarka pa bo dal igralcem, ki negujejo napadalni nogomet.

Verjetni začetni postavi:

Češka: Čech; Kadeřábek, Sivok, Hubník, Gebre Selassie; Darida, Plašil; Dočkal, Rosický, Krejčí; Necid.
Hrvaška: Subašić; Srna, Ćorluka, Vida, Strinić; Badelj, Modrić; Brozović, Rakitić, Perišić; Mandžukić.

Španija – Turčija ob 21.00 (2. krog, skupina D – Nica)

Španci si lahko danes v priljubljenem letovišču na Azurni obali priigrajo napredovanje. | Foto: Španci si lahko danes v priljubljenem letovišču na Azurni obali priigrajo napredovanje. Branilci naslova, ki v Franciji napadajo tretjo evropsko zaporedno krono, lahko danes rešijo vse skrbi o napredovanju. Če bodo ugnali Turke, bodo že v osmini finala. S tekmecem jih vežejo dobri tradicionalni odnosi, saj niso proti Turčiji izgubili že 52 let.

"Na tekmo s Turčijo se ne smemo pripravljati z mislimi, kako smo prišli do treh točk na prvi tekmi. Turki imajo igralce, ki imajo radi posest žoge. Ne bodo čakali, ampak pogumno vstopili v tekmo," je Vicente del Bosque prepričan, da se bodo morali njegovi izbranci v Nici zelo potruditi, če bodo hoteli osvojiti nov par treh točk. 

Turški kapetan Arda Turan se bo pomeril proti mnogim igralcem, s katerimi je stkal prijateljstvo pri Barceloni oziroma Atleticu. "Proti Španiji bomo igrali na naš način. Če bi se le branili in zaprli, bi nas enkrat že prelisičili. Proti Hrvaški se nismo dobro odzvali po prejetem zadetku. Tokrat pričakujem drugačen odziv," se selektor Fatih Terim nadeja boljše predstave proti prvemu favoritu skupine D.

Verjetni začetni postavi: 

Španija: De Gea; Juanfran, Piqué, Ramos, Alba; Busquets; Silva, Fàbregas, Iniesta, Nolito; Morata.
Turčija: Volkan Babacan; Gökhan Gönül, Semih Kaya, Hakan Balta, Caner Erkin; Mehmet Topal, Selçuk İnan, Oğuzhan Özyakup; Volkan Şen, Hakan Çalhanoğlu, Arda Turan.

Ne spreglejte