Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 9. 2018,
6.53

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,11

1

Natisni članek

Tanja Glušič Gregor Selak Jernej Kruder Janja Garnbret Janja Garnbret Innsbruck svetovno prvenstvo

Sreda, 12. 9. 2018, 6.53

5 let, 7 mesecev

Svetovno prvenstvo v športnem plezanju

Svetovna podprvakinja suverena tudi brez vrvi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,11

1

Janja Garnbret trening | Janja Garnbret po naslovu svetovne podprvakinje v težavnostnem plezanju odločno tudi v balvansko steno. | Foto Urban Urbanc/Sportida

Janja Garnbret po naslovu svetovne podprvakinje v težavnostnem plezanju odločno tudi v balvansko steno.

Foto: Urban Urbanc/Sportida

V Innsbrucku se po dnevu premora nadaljuje svetovno prvenstvo v športnem plezanju. Dekleta so se pomerila v kvalifikacijah v balvanih, moški pa so naskakovali finale v paraplezanju. V obeh delih so bili Slovenci uspešni. Janja Garnbret, ki je edina osvojila vseh pet balvanskih smeri do vrha, je zmagovalka kvalifikacij, v polfinale se je uvrstila tudi Katja Kadić. Paraplezalec Gregor Selak je že v finalu, gluho-slepa Tanja Glušič se v steno podaja danes.

Janja Garnbret, ki je v Innsbrucku že osvojila naslov svetovne podprvakinje v težavnostnem plezanju, si prvo mesto kvalifikacij deli z Japonko Akiyo Noguchi, ki je s štirimi osvojenimi balvanskimi vrhovi od petih poskrbela za najboljši dosežek v drugi kvalifikacijski skupini.

Garnbretovi se bo v polfinalu, ki bo na sporedu v petek, pridružila še Katja Kadić, ki je bila v kvalifikacijah z dvema balvanskima vrhovoma peta.

Janja Garnbret
Sportal Janja Garnbret po novem podvigu vesela, a razočarana

Pred vrati polfinala so ostale Mia Krampl (33.), Mina Markovič (37.), Urška Repušič (39.), Vita Lukan (51.) in Tjaša Slemenšek (63.).

Jernej Kruder, eden od glavnih favoritov za zmago v balvanih, se je znova pripravljal v naravni steni:

Danes na balvansko steno moški

Danes so na sporedu še moške kvalifikacije balvanov, v katerih bodo Slovenijo zastopali Gregor Vezonik, zmagovalec zadnje letošnje tekme svetovnega pokala v balvanskem plezanju, Jernej Kruder, aktualni zmagovalec skupnega seštevka svetovnega pokala v balvanih in svetovni podprvak v tej disciplini iz leta 2014, Anže Peharc, Luka Potočar in Domen Škofic, peti na težavnostni preizkušnji letošnjega svetovnega prvenstva.

V Innsbrucku tudi preizkus olimpijske kombinacije

Na svetovnem prvenstvu v športnem plezanju se tekmovalci merijo v treh disciplinah. Tiste, ki bodo nastopili v vseh treh, pa na koncu prvenstva čaka še preizkus olimpijske formule, ki združuje vse tri discipline in bo edini način, kako priti do športno-plezalne olimpijske medalje v Tokiu leta 2020.

Težavnostno plezanje je plezanje, kjer je tekmovalec v steni pripet z vrvjo, za končni rezultat pa šteje preplezana višina.

Balvansko plezanje je plezanje na nižjih stenah, kjer plezalci niso posebej varovani. Končni rezultat je odvisen od števila preplezanih balvanov

Pri hitrostnem plezanju, kjer je smer vedno enaka, pa o zmagovalcu odloča čas plezanja.

Paraplezalec Selak v odličnem položaju

Vzporedno s svetovnim prvenstvom v športnem plezanju poteka tudi svetovno prvenstvo za paraplezalce. Slovenske barve pod vodstvom selektorja Jurija Ravnika zastopata Tanja Glušič v kategoriji omejitve vida B2 in Gregor Selak v kategoriji omejitve gibanja RP3.

Sportal Od razvaline s kronično boleznijo do pozitivca z visokimi ambicijami

Selak, nekdanji član mladinske plezalne reprezentance, ki so mu leta 2014 diagnosticirali multiplo sklerozo, takrat pa se je tudi "prekvalificiral" v paraplezanje, se je z enim vrhom v prvi smeri in tretjo najvišjo višino v drugi smeri s tretjim mestom že uvrstil v finale. V finale se uvrstijo štirje najboljši tekmovalci. Selak je bil na zadnjem svetovnem prvenstvu v Parizu leta 2016 tretji.

Glušičevo kvalifikacije čakajo danes. Kot je povedal njen trener Ravnik, je 22-letna Korošica odlično pripravljena.

Ne spreglejte