Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
8. 12. 2015,
17.58

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Anja Drev Franček Gorazd Tiršek

Torek, 8. 12. 2015, 17.58

8 let

Športniki leta med invalidi smučarka, strelec, kegljači in odbojkarice

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Alpska smučarka Anja Drev, strelec Franček Gorazd Tiršek, ekipa slepih in slabovidnih kegljačev ter ekipa odbojkaric so najboljši slovenski športniki leta 2015 med invalidi.

Krovna Zveza za šport invalidov - paraolimpijski komite (ZŠIS-POK) je na slavnostni prireditvi v Ljubljani ob teh priznanjih nagradila še vrsto uspešnih tekmovalcev v letu 2015.

Najboljša ženska ekipa leta 2015 so postale odbojkarice Lena Gabršček, Senta Jeler, Nadja Ovčjak, Regina Terbuc Roudi, Marinka Cencelj, Jasmina Zbil, Suzana Ocepek, Danica Gošnak, Bogomira Jakin, Jana Ferjan, ki so pod vodstvom trenerja Simona Božiča in pomočnika Branka Mihorka na domačem EP v Podčetrtku osvojile bron. Ekipa si sicer kljub medalji ni zagotovila nastopa v Riu 2016, zadnjo priložnost bo imela na svetovnem pokalu marca na Kitajskem.

Najboljša ekipa leta pri moških so slepi in slabovidni kegljači Tomaž Furlan, Marjan Žalar, Mitja Žalar, Safet Baltič, Mitja Osolnik, Jakob Vodušek, Miro Rus, Darjo Vogrič, Jože Lampe, Igor Žagar, ki so na letošnjem SP osvojili srebro in zaostali le devet kegljev za svetovnimi prvaki Poljaki.

Najboljša športnica leta 2015 je Anja Drev, ki je na 18. olimpijskih igrah gluhih, najpomembnejšem tekmovanju za gluhe športnike, v smuku osvojila tretje mesto. Najboljši športnik leta 2015 pa je, tako kot lani, Franček Gorazd Tiršek, ki je na treh strelskih tekmah svetovnega pokala osvojil po eno prvo, drugo in tretje mesto v svoji kategoriji, ima pa tudi že paraolimpijsko kvoto za Rio 2016.

"Ta nagrada mi pomeni res veliko. Potihoma sem pričakovala, da jo bom letos osvojila, sem pa vesela, da so me razglasili za športnico leta. Upam, da bom še kdaj. Na igrah je bila medalja v smuku res presenečenje, ker ga v Sloveniji praktično ne moreš trenirati. A hitre discipline mi očitno ležijo in upam, da bo še kdaj kaj podobnega," je Drevova podoživela sezono 2015.

"Letos so potekali trije svetovni pokali, razdeljeni po vseh celinah, kjer je največ strelcev invalidov. Na prvi tekmi sem bil zelo suveren, kar je bila dobra popotnica za naprej. V Sydneyju sem se kljub poškodbi zbral, v Ameriki pa v rednem delu dobil kvalifikacije in dokaj dobro nastopil v finalu. Nagrado za športnika leta sem res osvojil tretjič, a vidite, koliko odličnih športnikov je. V tako težki konkurenci osvojiti naziv najboljšega je bilo presenečenje, hkrati pa nagrada, ki mi veliko pomeni," pa je dejal Tiršek.

Poleg teh priznanj so podelili še tista za športne dosežke na velikih tekmovanjih v iztekajočem se letu. Bronaste znake ZŠIS - POK za tekmovalne dosežke so prejeli Alen Kobilica za osvojeno drugo mesto na evropskem prvenstvu v paratriatlonu in za osvojeni medalji na svetovnem pokalu v Španiji, Tadej Enci za nastop na EP v atletiki za gluhe športnike na Poljskem, članice odbojkarske reprezentance sede za osvojeno tretje mesto in bronasto medaljo na EP v Podčetrtku, člani strelske ekipe Franček Gorazd Tiršek, Damjan Pavlin, Franc Pinter in Veselka Pevec za nastope na treh tekmah svetovnega pokala, ter plesalca Barbara Šamperl/Klemen Pirman.

Takšna priznanja so prejeli tudi mladi športniki Ema Masterl, Jaka Gimpelj, Julijan Janez Križaj, Patrik Jagodic, Maruša Golčer, Miha Štefanič, Maj Režman, Aleš Brežnik in Tanja Glušič za nastope na evropskih paraigrah mladih v Varaždinu.

Letošnje največje športno tekmovanje specialnih olimpijcev so bile poletne svetovne igre v Los Angelesu. Slovenski tekmovalci so zbrali 26 medalj, priznanja so dobili plavalci Anita Močnik, Damjan Gerič, Ema Škrlj, Žiga Kos, kolesarja Jan Lukanič in Veronika Verboten, atleti Bine Koren, Martin Dernovšek, Neža Perdih, Vanja Zelenik, balinarja Božidar Lušina in Brigita Grom, namiznoteniška igralca Franja Pšeničnik in Matej Sirk, judoistka Katarina Šimbera ter nogometna ekipa v postavi Marko Maurovič, Denis Huber, Boštjan Pipan, Darko Plešnik, Silvo Glazer, Mitja Cokan, Branko Glavač in Aleš Donau.

Srebrne znake so dobili slepi in slabovidni kegljači za osvojene medalje na SP na Slovaškem. Zlati znak pa je prejela smučarka Anja Drev, ki je na zimskih olimpijskih igrah gluhih v Rusiji poskrbela za prvo slovensko medaljo po 12 letih na teh tekmovanjih.

Priznanje za najbolj perspektivnega mladega športnika je dobil 13-letni plavalec Patrik Jagodic, priznanje ob koncu uspešne športne kariere pa zlata paraolimpijka Mateja Pintar, ki je blestela na igrah v Atenah in Pekingu z zlato in bronasto medaljo.

Ne spreglejte