Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
17. 8. 2023,
20.58

Osveženo pred

8 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09

Natisni članek

Franček Gorazd Tiršek šport invalidov

Četrtek, 17. 8. 2023, 20.58

8 mesecev, 1 teden

Prvo večšportno tekmovanje za parašportnike (Rotterdam 2023)

Dvojno veselje Tirška: do evropskega naslova in vozovnice za Pariz 2024

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09
Franček Gorazd Tiršek | Franček Gorazd Tiršek je osvojil zlato odličje. | Foto Vid Ponikvar

Franček Gorazd Tiršek je osvojil zlato odličje.

Foto: Vid Ponikvar

V Rotterdamu, kjer do 20. avgusta poteka prvo večšportno tekmovanje z desetimi evropskimi prvenstvi v različnih panogah parašporta, je do prve medalje prišla tudi Slovenija. Danes je zanjo poskrbel izkušeni strelec Franček Gorazd Tiršek, ki je osvojil zlato z zračno puško stoje. Med desetimi panogami, ki jih je ali pa jih je še gostil Rotterdam, v štirih sodelujejo tudi slovenski športniki.

Danes je za doslej največji uspeh poskrbel Franček Gorazd Tiršek, sicer že dobitnik številnih medalj z največjih tekmovanj, tudi paraolimpijskih iger. Tiršek je tekmovanje sklenil z izkupičkom 254,0 kroga, na drugo mesto se je uvrstil Ukrajinec Vitalij Plaušij (253,5), tretji je bil Francoz Tanguy De La Forest (232,0).

Poleg zlate medalje pa je Tiršek z današnjim uspehom pristreljal še kvoto za nastop na paraolimpijskih igrah v Parizu 2024. Zanj je to sicer drugi evropski naslov, prvič se je v tej panogi naslova najboljšega veselil leta 2021 v Beogradu.

Slovenska strelska ekipa ima sicer v Rotterdamu štiri člane, poleg Tirška nastopajo še Anton Bavec, Siniša Jeremič in Aleš Vrhovc.

Anej Doplihar se bo v petek preizkusil v kronometru.  | Foto: Vid Ponikvar Anej Doplihar se bo v petek preizkusil v kronometru. Foto: Vid Ponikvar

Na Nizozemskem bo nastopil tudi kolesar Anej Doplihar, ki je tekmoval že na SP v Glasgowu (na cestni dirki je bil deseti, v kronometru 19.), zdaj pa ga čakata še dve tekmi za evropske lovorike. V Rotterdamu bo v petek na vrsti kronometer, v nedeljo pa če cestna preizkušnja.

V lokostrelstvu sta Slovenijo zastopala Živa Lavrinc in Dejan Fabčič. Slednji si je danes v celinskih kvalifikacijah priigral vstopnico za Pariz 2024. na naslednjih paraolimpijskih igrah bo tako Slovenija v tej panogi imela dva predstavnika, saj se je na igre že uvrstila tudi Lavrinc z uspešnim nastopom na nedavnem SP na Češkem. Slovenska lokostrelca sta v Rotterdamu sicer med mešanimi ekipami v izločilnem delu izgubila s Poljakoma in pristala na končnem petem mestu. V individualnem delu EP je Lavrinc osvojila sedmo, Fabčič pa deveto mesto.

V dvoranskem balinanju (boccia) pa je na EP nastopila Nataša Bartol in po porazu v četrtfinalu osvojila šesto mesto.

Večšportno evropsko tekmovanje (European Para Championships) je dogodek, ki bo predvidoma postal tradicionalen in ga bodo izvajali na štiri leta v letu pred paraolimpijskimi igrami.

Ne spreglejte