Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Sreda,
10. 8. 2016,
14.48

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,45

1

Natisni članek

skoki v vodo

Sreda, 10. 8. 2016, 14.48

6 let, 6 mesecev

Smrt Slovenca v Bosni jih ne bo ustavila. Ta konec tedna bodo naši skakalci spet v akciji.

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,45

1

"Čudim se, da so skakalci sploh skakali. Lahko bi rekli, da ne bodo, saj s tem ne bi izgubili veljave. Če že organizator ni bil toliko pameten, da bi odpovedal prireditev, bi skakalci lahko bili dovolj močni, da ne bi skakali," pravi Vanja Cotić iz turističnega društva, ki organizira skoke v Kanalu ob Soči.

Ta konec tedna bosta na Soči potekali kar dve prireditvi v skokih v vodo. Najprej bodo v soboto skakali na Mostu na Soči, nato pa še v nedeljo v Kanalu ob Soči. Oba dogodka bosta potekala v luči nedavne tragične nesreče v kraju Zvornik v Bosni in Hercegovini, kjer je v nedeljo po skoku v reko Drino izginil 24-letni slovenski skakalec Andrej Beuc, ki ga do danes še niso našli. 

"Pri nas je vedno zelo dobro poskrbljeno za varnost. Imamo štiri potapljače, dva sta v vodi in dva na čolnu, ki so takoj po skoku ob tekmovalcu. Na brežini reke je zdravstveno osebje. Poskrbimo tudi, da gladina Soče ni gladka, da je valovita, saj je potem voda bolj mehka ob pristanku, prav tako pa se skakalcu tik pred skokom ne blešči," nam je pojasnila Vanja Cotič iz Turističnega društva Kanal ob Soči.

Voda mora biti globoka vsaj za tretjino višine, s katere se skače

Trenutno je na skoke s 17-metrskega mostu prijavljenih deset tekmovalcev, na koncu pa jih pričakujejo okoli 15. Cotičeva meni, da si zaradi dogodka v Zvorniku, kjer so nastopajoči skakali z 20-metrskega mostu, ne bo nihče premislil, saj tekmovalci vedo, da je v Kanalu ob Soči vedno dobro poskrbljeno za varnost.

Tekmovalci bodo skakali v 12 metrov globoko vodo. Pravila za tovrstna tekmovanja sicer določajo, da mora biti voda globoka vsaj tretjino višine, s katere se skače. Kot pravi Cotičeva, bi  bilo v kanalu ob Soči dovolj že, če bi bila voda globoka šest metrov.

"Velikokrat se jezimo, ker želijo od nas sto tisoč stvari, ko pridobivamo soglasje upravne enote, ampak ko vidiš kaj takega kot v Zvorniku, se ti zdijo vse te zahteve upravičene. Fantje, ki si upajo skočiti iz te višine, so vredni vsega spoštovanja. To ni kar tako. Mi se zavedamo svoje odgovornosti," je izpostavila in dodala, da Soča v primerjavi z Drino ni kalna in deroča reka.

Katastrofalno ravnanje reševalcev

Po njenih besedah skoki v tako kalno reko, kot je bila takrat Drina, niso varni. "Menda je bila Drina celo zaprta za kajake. Čudim se, zakaj so skakalci sploh skakali. Lahko bi rekli, da ne bodo, saj s tem ne bi izgubili veljave. Če že organizator ni bil toliko pameten, da bi odpovedal prireditev, bi skakalci lahko bili dovolj močni, da ne bi skakali," je poudarila.

Ob tem je kot katastrofalno označila ravnanje reševalcev v Bosni, ki so bili od skakalcev preveč oddaljeni, na čolnih pa so bili kar v rešilnih jopičih.

Vlada Mira Cerarja je na današnji dopisni seji sprejela sklep o napotitvi enote Podvodne reševalne službe za iskanje in reševanje na vodi in iz nje v BiH za pomoč pri iskanju pogrešanega Andreja Beuca.

"Ponavadi se skokov udeleži okoli 15 tekmovalcev. Malo se bojimo, da bi si lahko kdo od skakalcev letos premislil in se zaradi nesreče v Bosni našega dogodka ne bi udeležil," pa pravi Jernej Vouk iz družbe Jezero, ki organizira sobotne skoke v Mostu na Soči. Nastopajoči bodo v 25 metrov globoko vodo skakali z osmih in trinajstih metrov.

"Gre za nevaren šport. Skakalci morajo biti zelo dobro pripravljeni."

Zagotavlja, da bo za varnost, tako kot vsako leto, poskrbljeno dobro in v skladu z zahtevami upravne enote. Organizacije skokov v Zvorniku ni želel ocenjevati, ker ni bil prisoten na kraju dogodka. "Na videoposnetku reka ni bila videti ravno najlepše. Organizatorji bi morali oceniti, ali je voda primerna za skoke ali ne. Andrej je bil naš prijatelj. Nesreča je za nas velik šok. Znova se je izkazalo, da gre za nevaren šport in da morajo biti skakalci zelo dobro fizično pripravljeni," je sklenil.
 

Ne spreglejte