Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
8. 8. 2016,
16.41

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,85

2

Natisni članek

Andrej Beuc Jernej Klinar skoki v vodo noad

Ponedeljek, 8. 8. 2016, 16.41

6 let, 6 mesecev

Po tragičnem dogodku v Zvorniku

Po smrti slovenskega skakalca: "Reševalne službe so se odzvale katastrofalno"

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,85

2

"Neprimerno opremljen reševalec je skočil v vodo z reševalnim jopičem. Andreja je zgrešil le za nekaj centimetrov. Reševalne službe so se odzvale katastrofalno," je po nesreči v Zvorniku v BiH, kjer je reka Drina vzela življenje slovenskega športnika Andreja Beuca, pojasnil njegov trener Jernej Klinar.

V nedeljo so se tekme v Zvorniku udeležili trije adrenalinski navdušenci iz Slovenije, ki se ukvarjajo s skoki v vodo in nastopajo na mednarodnih tekmovanjih. V domovino sta se vrnila le dva. Tretjega, nesrečnega Andreja Beuca, je vzela reka Drina, ki še vedno skriva njegovo truplo.

"Tako smo se trudili, da bi naš šport naredili še bolj priljubljen in ga približali ljudem, potem pa taka tragedija. To je največja tragedija, ki se lahko primeri v športu," je pod vtisom nesrečne izgube 34-letnega slovenskega skakalca v vodo povedal Jernej Klinar. Prihaja z Jesenic in z Mariborčanom Alešem Karničnikom veljata za pionirja slovenskih skokov z višin v vodo.

Čakali so, da bo prišel iz vode …

Andrej Beuc je ljubitelje skokov v vodo zadnja leta navduševal tudi v Mariboru. | Foto: Facebook Andrej Beuc je ljubitelje skokov v vodo zadnja leta navduševal tudi v Mariboru. Foto: Facebook

"Zadnji prizori, ko sem ga spremljal na tekmi, mi nikakor ne gredo iz glave. Dve uri po tragičnem dogodku smo ga še vedno čakali pod mostom, da bo prišel iz vode, a ni bilo nič," je z utrujenim glasom dejal Klinar, ki bi moral na tekmi v Zvorniku nastopiti takoj za Beucem. Po tragičnem skoku je bil dogodek sprva prekinjen, nato pa še odpovedan.

Po 13 letih ga je še vedno strah pred vsakim skokom

Skoki v vodo so po mnenju Klinarja zgolj za tiste, ki znajo skakati. To je adrenalinski šport. "Tekmovalce naprej žene adrenalin. S tem športom se ukvarjam že 13 let, a me je še vedno strah pred vsakim skokom. Strah mora biti prisoten, saj sproži zbranost. Andrej je bil v nedeljo pripravljen na skok. V to sem prepričan," Klinar kar ne more verjeti, da je slovenski šport ostal brez pogumnega Posavca.

Sodelovati sta začela leta 2013. Beuc je pokazal veliko strast do atraktivnega športa. Denar si je služil kot voznik, ogromno časa pa se je posvečal tudi adrenalinskim športom. Bil je profesionalni padalec z licenco, v zadnjih letih pa se je želel izpopolniti še pri skokih v vodo.

"Bil je zelo marljiv. Veliko je telovadil v telovadnici, na trampolinu, skakal je s palico. Lani je skočil tudi v Mostarju," je opisoval prijatelja, s katerim je nastopal  na domačih in tujih tekmah.

Ne skače za denar, ampak za užitek

Slovenska trojica Beuc – Karničnik – Klinar se je v soboto nameravala udeležiti tekme v skokih v vodo z mostu v bosanskem Jajcu, a ni bila zadovoljna z varnostnimi pogoji, ki so jih ponujali prireditelji. Skakalo se je z višine 18 metrov, globina vode pod mostom pa je znašala le 2,30 metra.

"Za tiste, ki so navajeni skakati 'lastovko' v Mostarju in skačejo za denar, je bilo to v redu, za nas ne. Ne skačem za denar, ampak za užitek," pojasnjuje Klinar, ki se je iz Jajca odpravil v Zvornik. Po šesturni vožnji po zavitih cestah v Bosni in Hercegovini so prišli na cilj.

Reka je bila dovolj globoka

Tam jih je pričakal most kralja Aleksandra Karađorđevića, ki se bohoti 12 metrov nad rečno gladino. Nanj so postavili še skoraj osemmetrsko železno konstrukcijo, tako da so tekmovalci v Drino skakali z višine 20 metrov.

"Prireditelji so se izkazali, tekma je potekala dobro. Na mostu je bilo mirno, tako kot je treba. V zgornjem delu reke so za tekmovanje spustili jez in s tem gladino vode poglobili še za meter. Pod mostom je bila reka globoka štiri metre, kar je več kot dovolj. Gostitelji so se potrudili. Očitno pa je bilo predobro, da bi se na koncu tudi tako izšlo," je Klinar iskal razlog, kako se je lahko Beucu pripetila usodna nesreča.

Kričali so, naj ga prime

Ko so njegov nastop spremljali sotekmovalci z mostu, so opazili, da je bil po doskoku v vodo še pri zavesti. Njegova glava se je dvakrat za kratek čas še pojavila na površju, v tretje pa je le še pomahal z dlanjo in prosil za pomoč.

Ko so na kraj, kjer je nazadnje pogledal iz reke, prihiteli čolni in se je eden izmed reševalcev pognal v reko za njim, so tekmovalci, zbrani na mostu, med njimi je bil tudi Klinar, Beuca še videli.

"Neprimerno opremljen reševalec je skočil v vodo z reševalnim jopičem. Andreja je zgrešil le za nekaj centimetrov. Z mostu smo kričali, naj ga prime, saj smo ga videli, a ga je zgrešil. Nato je bilo žal prepozno. Voda je bila tako kalna, da nisi videl niti deset centimetrov pred seboj, tok reke pa tako močan, vsaj meter ali dva na sekundo, da je izginil," je tragični dogodek opisal Jeseničan.

Poudarja, da na tem področju ni strokovnjak, a predvideva, da je bil Beuc takoj po doskoku še pri zavesti, a ni več mogel uporabljati spodnje polovice telesa. Zakaj se je to zgodilo?

Morda je naletel na kakšno oviro v vodi. Ko si je Klinar ogledoval posnetek, je opazil, da je šel malce iz idealne linije, a se po njegovem ne bi smelo končati tako tragično. "Ko odrineš, moraš držati linijo. Čim se malce ustrašiš, ni dobro," je dodal.

Ne gre se več, ima družino in otroke

V Kanalu na Soči bodo v nedeljo skakali za nesrečnega Andreja, ki je tam redno nastopal. | Foto: Facebook V Kanalu na Soči bodo v nedeljo skakali za nesrečnega Andreja, ki je tam redno nastopal. Foto: Facebook

Vseh osem tekmovalcev, ki so v Zvorniku skočili pred njim, je po dogodku dalo vedeti, da ne bodo več skakali. "Vsi so pripravljeni. Vsi so mojstri, mladi in stari, a  …" jih povsem razume Gorenjec, ki se je tudi sam odločil, da povleče ročno zavoro in prekine adrenalinski šport.

"Čeprav smo pripravljeni, na koncu vidiš, da ni nihče pripravljen. Ne tisti, ki skače, ne tisti, ki je spodaj in čaka. Zato sem se odločil, da bom letos skočil le še na Mostu na Soči (v soboto, op. a.), v Kanalu na Soči (v nedeljo, op. a.) in Novem mestu (septembra, op. a.). Prišli bodo tudi srbski in bosanski skakalci. Zaradi Andreja Beuca. Skakali bomo zanj, ne pa za denar ali medalje," je pojasnil Klinar.

Od skokov v vodo se bo poslovil na Dolenjskem. "Ne grem se več. Star sem 44 let, imam družino in otroke."

V Kanalu ne bodo skakali, če ne bo poskrbljeno za varnost

Po vrnitvi v Slovenijo je bil najbolj jezen na reševalno službo. "Niso se dovolj potrudili, prireditelji so naredili napako z reševalci. 16 ljudi je bilo poleg v čolnih, a so zatajili. To je opomin. Zato v Kanalu ne bomo skakali, če spodaj ne bo vse urejeno tako, kot je treba."

Skrbi ga tudi prihodnost tega športa. Po tragičnem dogodku je prepričan, da bo vsaj polovica od karavane 20 skakalcev, ki se pogosto meri na tekmah v deželah, zraslih na območju nekdanje Jugoslavije, prenehala skakati. Pred tem bodo v čast Beucu prišli v nedeljo v Kanal in počastili spomin na nesrečnega Krčana.

Dan po tekmovanju v Zvorniku so zaprli jez. Bregovi Drine so postali suhi, trupla pa še vedno niso našli.

Ne spreglejte