Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Nedelja,
4. 6. 2017,
20.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

Sašo Taljat Luka Božič Tacen

Nedelja, 4. 6. 2017, 20.00

6 let, 7 mesecev

Že danes gresta lahko na pivo

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23
Sašo Taljat | Foto Boštjan Boh

Foto: Boštjan Boh

Sašo Taljat in Luka Božič sta na evropskem prvenstvu v Tacnu odpeljala svojo zadnjo vožnjo. V dolgoletni karieri sta dosegla skoraj vse, zaradi olimpijskih iger pa bo za vedno ostal grenak priokus. Sašo se je že odločil, da bo počasi veslo postavil v kot in začel predajati svoje znanje.

Sašo Taljat, športnik z veliko začetnico. Vedno je veljal za bolj redkobesednega oziroma je v nekaj stavkih znal povedati bistvo. Kot pravi, je svoje raje pokazal v čolnu, in to mu je z Luko še kako dobro uspevalo. Dejan Testen, njegov dolgoletni trener, je v enem izmed pogovorov dejal: "Ta fant ima pogum."

Le trikrat sedela v čolnu

Luka in Sašo sta na evropskem prvenstvu v Tacnu zasedla sedmo mesto, s katerim sta bila izjemno zadovoljna. Pozimi sta trenirala vsak na svojem koncu in po tekmi priznala, da sta pred evropskim prvenstvom skupaj veslala le trikrat. "Iz desetih oziroma dvanajstih let ti to ostane. V teh letih sva na divji vodi preveslala res veliko kilometrov. Mislim, da če bi šla čez eno leto spet v čoln, ne bi bilo tako vrhunsko, ampak bi še vedno dobro odpeljala," je po tekmi razlagal Sašo.

Za največji uspeh si štejeta, da sta vse do danes ostala prijatelja. | Foto: Boštjan Boh Za največji uspeh si štejeta, da sta vse do danes ostala prijatelja. Foto: Boštjan Boh

Ljudje ne slišijo vseh kletvic

Primorska kanuista sta v svoji karieri skupaj v čolnu preživela nešteto ur, zato tudi zasičenost med tekmovalcema ni nič posebnega. Luka in Sašo sta tovrstne težave uspešno prebrodila. "To je čar vsega: da znaš krmariti skozi težave. Po televiziji ljudje vidijo samo uspehe in dobro vožnje, ne pa garaškega dela, ki je v ozadju, kletvic in slabih dni na treningih. Največji čar je to, da si na koncu lahko sežeš v roko in da si zadovoljen drug z drugim."

Še vedno bosta šla na pivo

Da gre med fantoma za veliko spoštovanje, se je videlo že v soboto po tekmi. Luka Božič se je po nekaj formalnih odgovorih neopazno umaknil in dogajanje opazoval s strani. Tudi njega smo vprašali, kako vidi vse skupaj.

"Tako kot je že Sašo rekel. Pomembno je, da sva po vseh teh letih še vedno prijatelja. To se mi zdi, da je velik uspeh. Imela sva se fino in osvajala sva medalje na največjih tekmovanjih. Po eni strani je težko končati to zgodbo, po drugi strani pa si lahko seževa v roke in greva že prihodnji dan na pivo," je povedal Luka, ki nam je še razkril, da se o nastopu na olimpijskih igrah še nista pogovarjala. "Morda bova to temo odprla čez kakšnih dvajset let (smeh, op. p.)."

Sašo Taljat in Luka Božič sta osvojila vrsto medalj na največjih tekmovanjih. | Foto: Nina Jelenc Sašo Taljat in Luka Božič sta osvojila vrsto medalj na največjih tekmovanjih. Foto: Nina Jelenc

Vsaka medalja ima svojo zgodbo

V vseh teh letih sta Luka in Sašo dosegla veliko vrhunskih rezultatov, med drugim imata v svoji vitrini dva naslova svetovnih prvakov. In kateri bo Sašu ostal najbolj v spominu? "Vsekakor je to prva medalja na svetovnem prvenstvu (2009, tretje mesto, op. p.). Tudi v spustu, ko sva postala svetovna prvaka, in v ZDA, ko sva postala svetovna prvaka v slalomu ... Vsak uspeh po svoje mi je ostal v spominu, saj vsak od njih skriva zanimivo zgodbo".

Luka in Sašo sta dvakrat nastopila na olimpijskih igrah, a ostala brez tako želene medalje. Leta 2012 v Londonu sta bila osma, lani v Braziliji pa sta zasedla sedmo mesto in doživela veliko razočaranje. "Vsekakor še razmišljam o tem in vedno bom. Odvisno je, kako se znaš spopasti s tem. Pomembno je, da te stvari ne obremenjujejo skozi življenje. Jaz na to gledam kot eno veliko izkušnjo."

Luka Božič in Sašo Taljat | Foto: Sportida Foto: Sportida

Kaj je bil razlog za razhod?

Sašo svojo športno pot končuje pri 27 letih, kar je razmeroma hitro, saj so to ponavadi najboljša leta za športnika. Eden izmed glavnih vzrokov je bil to, da so disciplino kanu dvosed umaknili z olimpijskega programa. Edini razlog, da bi se znova skupaj usedla v čoln, bi bil, da bi dvojec vrnili na olimpijske igre. "To je bilo glavno vodilo, ker s tem je povezana motivacija na treningih. Dokler so bile cilj olimpijske igre, sva zavzeto trenirala, zdaj pa greva vsak svojo pot, kar je logično," je povedal Sašo, ki meni, da je mednarodna zveza s tem pokopala disciplino kanu dvosed.

"Starejši bodo vztrajali še kakšno leto, mlajših dvojcev pa zagotovo ne bo več, ker tudi nacionalne zveze ne pokrivajo več tega programa. To je nekaj povsem normalnega, saj v olimpijski program prihajajo kanuistke."

"Do zdaj sem bil vajen, da sem skozi tekmo sam vse nadzoroval. Bilo mi je lažje kot zdaj, ko stojim na tribuni." | Foto: Nina Jelenc "Do zdaj sem bil vajen, da sem skozi tekmo sam vse nadzoroval. Bilo mi je lažje kot zdaj, ko stojim na tribuni." Foto: Nina Jelenc

Zdaj mu je težje, ko nima vsega pod nadzorom

Sašo se je v zadnjem letu vrgel v trenerske vode, ko je v klubu prevzel delo Dejana Testena, svojega nekdanjega trenerja, ki je v tem času prevzel japonsko ekipo. Čeprav ima veliko dela z mladimi tekmovalci, še vedno trenira vsak dan, tudi dvakrat na dan, če mu čas dovoljuje.

Ugotavlja, da je trenerstvo vse prej kot lahko delo. Težko je predvsem na tekmah, ko nima ničesar pod nadzorom in so tekmovalci prepuščeni sami sebi. "Do zdaj sem bil vajen, da sem skozi tekmo sam vse nadzoroval. Bilo mi je lažje kot zdaj, ko stojim na tribuni. Vseeno je določen pritisk in upaš, da bo tvoj tekmovalec odpeljali čim bolje."

Ne spreglejte