Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Ponedeljek,
1. 5. 2017,
17.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,53

Natisni članek

Tokio 2020 olimpijske igre Japonska Dejan Testen

Ponedeljek, 1. 5. 2017, 17.00

6 let, 6 mesecev

Japonci so ga prepričevali več kot dve leti: Tako nisem mogel več živeti

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,53
Dejan Testen | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Že prvič, ko je prišel na Japonsko, so začeli pritiskati nanj. Dejan Testen je uspešen slovenski trener, ki se je letos odločil, da si bo kruh služil v sodelovanju z Japonci. Kako dolgo bo zdržal, še sam točno ne ve.

Dejan Testen, je eden zelo uspešnih slovenskih trenerjev v kajaku in kanuju na divjih vodah, ki se je odločil, da se bo preizkusil tudi v tujini. V svoje vrste so ga zvabili Japonci, s katerimi je začel sodelovati oktobra. Kot nam je zaupal, so ga prepričevali dve leti in na koncu jim je uspelo. Za zdaj ima z njimi podpisano enoletno pogodbo.

Zadnja leta je bil zelo predan trenerskemu delu. | Foto: Ana Kovač Zadnja leta je bil zelo predan trenerskemu delu. Foto: Ana Kovač Japoncem so že takoj zrasli apetiti

Dejan je v trenerskem poslu že dolgo. Svojemu delu je bil predan do te mere, da je pred leti odpovedoval celo zmenek z dekletom. Trener z Mosta na Soči je bil sprva dogovorjen, da bo skrbel za določene japonske tekmovalce, japonskim delodajalcem pa so že ob njegovem prvem obisku zrasli apetiti. Ob sebi bi ga radi imeli praktično ves čas. O sebi pravi, da je fant s podeželja, ki bi se težko navadil na življenje v mestu.

"Bom videl, v katero smer se bo odvijalo. Prav veliko na Japonsko ne nameravam hoditi. V tem primeru bi moral tam učiti trenerje in poleg še trenirati njihovo celotno ekipo. Sprva smo se dogovorili, da imam trening kamp v Sloveniji in skrbim za kanuistke in olimpijsko ekipo, ki bi se pripravljala na olimpijske igre. Za zdaj imam pogodbo do aprila prihodnje leto, potem pa še ne vem, kako se bom odločil. Verjetno v prid družine," je bil uvodoma jasen naš sogovornik.

Japonci zadeve spreminjajo iz dneva v dan. | Foto: Ana Kovač Japonci zadeve spreminjajo iz dneva v dan. Foto: Ana Kovač

Japonci stvari spreminjajo iz dneva v dan

Kot nam je zaupal, so nadrejeni zelo uradni in se držijo dogovorjenega. Med trenerji pa je slika malo drugačna, saj nimajo ustaljenega sistema. "Vse je v zraku in stvari spreminjajo iz dneva v dan. Nimajo jasne slike, kaj bi radi. Bližajo se olimpijske igre in so že malo nestrpni. Brez temeljev gradijo hišo, če se lahko tako izrazim. Potrebujejo človeka, ki bi jih vodil … Vendar mi smo bili drugače dogovorjeni in tega ne nameravam spreminjati."

Zmeraj si je predstavljal, da Japonci delajo od jutra do večera Denar ni težava. | Foto: Ana Kovač Denar ni težava. Foto: Ana Kovač

Ko smo ga vprašali, ali bi lahko potegnil vzporednice med japonskimi in slovenskimi tekmovalci, je kot iz topa izstrelil, da so slovenski tekmovalci stopnico višje. A je poudaril, da imajo tam slabe pogoje za trening, prav tako niso izobraženi glede prehrane, fitnesa …

Mislil je, da so Japonci redoljubni in pridni kot mravljice, a je spoznal, da ni čisto tako. "Zmeraj sem si predstavljal, da Japonci delajo od jutra do večera, vendar se znajo tudi oni poveseliti, sploh mladi. So zelo poslušni in zelo jih zanima moje mnenje glede tehnike veslanje. Težava pa je, ker gredo od vrat do vrat s šablono po odgovor in to jim bo zelo težko dati."

Kot nam je zaupal, denar trenutno pri njih ni težava, saj si na domačih olimpijskih igrah (Tokio 2020) želijo dobrih rezultatov. Če bodo želeli doseči vrhunske rezultate, se bodo morali po besedah primorskega trenerja organizirati drugače . "Na takšen način, kot se trenutno dela, bo težko. To jim bom jeseni ob analizi tudi povedal."

"Tako nisem mogel več živeti"

V Sloveniji je pod njegovim okriljem zraslo kar nekaj vrhunskih tekmovalcev, najuspešnejša sta bila Sašo Taljat in Luka Božič. Leta 2015 sta med drugim postala svetovna prvaka, dvakrat sta nastopila na olimpijskih igrah (London 2012 in Rio de Janeiro 2016), a vedno ostala brez tako željene medalje. Razočaranje v ekipi je bilo veliko. Dejan še danes Luki pomaga pri sestavi programa treninga, medtem ko je Sašo veslo postavil v kot in prevzel njegovo vlogo v domačem klubu.

Dejan Testen je z Luko Božičem in Sašem Taljatem dosegel nekaj vrhunskih rezultatov. | Foto: Osebni arhiv Dejan Testen je z Luko Božičem in Sašem Taljatem dosegel nekaj vrhunskih rezultatov. Foto: Osebni arhiv

In kaj so bili pravzaprav razlogi, da se je odločil za Japonce? "Eden izmed glavnih razlogov je bil, da sem doma končal delo po koncu olimpijskih iger v Riu de Janeiru. Bil sem zelo razočaran, ker so bile neuspešne, in nekako sem se skušal umakniti iz športa, ker sem preprosto pregorel. Potreboval sem kar nekaj mesecev, da sem prišel k sebi. V bistvu sem si želel končati eno obdobje, ker sem imel vsega že čez glavo. Drugi razlog pa je bil to, da so me Japonci čakali več kot dve leti. Malo pred olimpijskimi igrami v Riu de Janeiru sem pristal in potem se je vse začelo odvijati. Predvsem pa sem potreboval odklop od vsega. Tako nisem mogel več živeti, saj praktično nisem imel dopusta."

Dejan Testen (desno) v družbi Petra Kauzerja starejšega. | Foto: Nina Jelenc Dejan Testen (desno) v družbi Petra Kauzerja starejšega. Foto: Nina Jelenc

Rad bi se počasi umaknil

Svoje odločitve ne obžaluje, čeprav mu je težko, ko na progi vidi slovenske tekmovalce. "Zdaj ne morem nazaj in sploh ne razmišljam o tem, ali mi je žal ali ne. Predvsem je to korak, da se počasi umaknem iz športa. Zelo težko je biti v vrhunskem športu. Velikokrat je en kup dela, v katerem ne vidiš pravega smisla. Mogoče sem v zadnjih letih pregorel in zato zdaj tako gledam na vse skupaj. Vsekakor mi je družina na prvem mestu."

Ne spreglejte