Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
8. 7. 2012,
16.35

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Nedelja, 8. 7. 2012, 16.35

8 let, 3 mesece

Šahovska naslova Tomaziniju in Srebrničevi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V Ljubljani se je končalo državno šahovsko prvenstvo, na katerem je med člani presenetljivo slavil Žan Tomazini, pri članicah pa je bila prepričljiva Ana Srebrnič.

V moški konkurenci si je naslov priigral mladi mojster Žan Tomazini (roj. 1994), ki je do naslova prišel v zadnjem krogu, ko je imel vsaj na papirju lahko delo z najnižje ratingiranim igralcem turnirja, njegova neposredna tekmeca velemojster Marko Tratar in mednarodni mojster Jure Zorko pa sta medsebojno in brez pravega boja remizirala, tako da je na vrhu ostal sam. Taktika se vsaj Zorku ni obrestovala, saj šahovska zveza sredstva za nastop na evropskem prvenstvu zagotovi le prvim trem, Zorka pa je v zadnjem trenutku s stopničk izrinil velemojster Matej Šebenik.

''Moj cilj pred prvenstvom je bila uvrstitev med prvih pet, že to bi bilo odlično, nato pa mi je v zadnjih krogih začelo dobro kazati in na koncu se je vse 'poklopilo','' je dejal Tomazini, ki ga najpomembnejši izzivi čakajo v drugi polovici leta. ''Moj glavni cilj letos je mladinsko svetovno prvenstvo v Mariboru, kjer bi se želel uvrstiti med prvih petnajst, s čimer bi bil zelo zadovoljen. Posamično evropsko prvenstvo pa bo doslej najmočnejši turnir, na katerem bom sodeloval. Tega nisem pričakoval, zato si moram cilje še postaviti,'' je dodal Tomazini, ki si je priigral tudi drugi bal za mednarodnega mojstra, poleg tretjega bala pa mu za novo stopničko manjka še okoli šestdeset ratinških točk. Ob uspehu kariere je obžaloval le, da na kvalifikacijah za državno prvenstvo ni nastopil tudi njegov leto dni starejši brat, fide mojster Aljoša Tomazini, ki mu je udeležbo preprečila matura, s čimer bi bilo prvenstvo zagotovo še zanimivejše.

Moški turnir je bil sicer precej oslabljen, zaradi različnih razlogov so manjkali velemojstri Aleksander Beljavski, Duško Pavasovič, Jure Škoberne, Jure Borišek in naš najboljši šahist Luka Lenič, ki je po domači kroni posegel že trikrat (2008, 2009, 2010), a bi zaradi šibkejše udeležbe znova tvegal izgubo ratinga.

Med članicami dvoma o zmagovalki pred zadnjim krogom ni bilo. Ana Srebrnič, ženska velemojstrica in prvakinja iz leta 2008, je zlahka opravila s tekmicami in si priigrala naslov s kar dvema točkama razlike. ''Forma je bila dobra, v vsaki partiji mi je šlo vse po načrtih, pa tudi konkurenca je bila letos malce okrnjena,'' je dejala Srebrničeva, ki ima zaradi materinstva za črnobela polja sicer manj časa kot nekoč, toda kot pravi šah rada igra, in upa, da bo v prihodnje prav tako našla primerne trenutke za kraljevsko igro. ''Udeležiti se nameravam tudi evropskega prvenstva. Večjih ciljev nimam, saj tam nastopajo šahovske profesionalke, je pa to izvrsten turnir za trening. Poleg tega bi rada dokazala, da se lahko kosam tudi na mednarodni ravni,'' še dodaja pred kratkim imenovana urednica revije Šahovska misel, ki je pod njenim vodstvom ohranila svežino in privlačne teme.

Drugo mesto je osvojila prva nosilka Darja Kapš, tretje pa Anita Vrabič, obe sta zbrali enako število točk, a je bila zaradi dodatnih kriterijev boljša nekdanja dvakratna prvakinja (2001, 2004). Lanska šampionka Špela Kolarič je končala na sedmem mestu. Zagotovo bi bil turnir pestrejši, če bi nastopili še reprezentantki Vesna Rožič in Jana Krivec, vendar sta bili odsotni zaradi študijskih oziroma službenih obveznosti. Še posebej nastop Krivčeve bi bil zanimiv, lovila bi namreč že osmi naslov, tako da bomo morali na nov rekord počakati vsaj še eno leto.

Ne spreglejte