Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jan Tomše

Ponedeljek,
9. 3. 2015,
18.04

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Keith Thurman Manny Pacquiao Dejan Zavec Amir Khan Kell Brook

Ponedeljek, 9. 3. 2015, 18.04

8 let, 1 mesec

Rabelj Dejana Zavca korak bliže dvoboju s Floydom Mayweatherjem

Jan Tomše

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ameriški boksar Keith Thurman je v noči na nedeljo iz ringa odstranil novo oviro na poti k veltrskemu vrhu sveta. Njegova žrtev: Američan Robert Guerrero.

Ime ameriškega boksarja Keitha Thurmana slovenskim ljubiteljem športa plemenitih pesti še kako živo odzvanja v spominu. Bil je tisti, ki je natanko pred dvema letoma, 9. marca 2013, odpihnil sanje Dejana Zavca o vnovičnem naskoku na svetovni veltrski vrh, potem ko je ta odšel čez lužo po nagrado, ki jo je bil v Bitki za Biloxi izgubil proti Andreu Bertu.

Posebnost Thurmanove zmage proti Zavcu je bila, da je bila šele njegova druga po točkah. Razen enega je razbijač s Floride, na katerega se je zaradi dinamita v rokavicah nalepil vzdevek "One Time", vse dvoboje pred tem dobil pred gongom ob izteku zadnje runde. Čeprav se je moral proti trdoživemu Zavcu zadovoljiti z zmago v tekmi številk, ki jih na točkovalne lističe vpisujejo trije boksarski sodniki ob ringu, ni bilo nobenega dvoma, da je bil od Haložana za nekaj razredov boljši.

Rabelj tudi za Argentince, Mehičane, Italijana in zvezdnika Guerrera Thurman je od slavja proti Zavcu nanizal še nekaj zmag in si pridobil nekaj novih sovragov med boksarsko publiko v Argentini, Mehiki in Italiji, od koder so bili njegovi nasprotniki Diego Gabriel Chavez, Jesus Soto Karas, Julio Diaz in Leonard Bundu. Ti so vsi razen zadnjega, ki je poraz doživel po sodniški odločitvi, podlegli udarcem izvrstnega Floridčana.

Borec, ki od poletja 2013 brani veltrski pas po verziji WBA, je minuli konec tedna s svoje poti proti boksarskemu vrhu odstranil še enega nasprotnika. Ime Robert Guerrero je ljubiteljem boksa dobro znano. Izvrstni borec je v karieri izgubil le trikrat, pri čemer se mu en poraz zlahka oprosti, če vemo, da ga je doživel proti boksarskemu biseru Floydu Mayweatherju. Američan latinskoameriškega rodu je proti Thurmanu belo zastavo dvignil šele po točkah, potem ko se je v deveti rundi po seriji hudih udarcev in živalskem aperkatu odločil preveriti, ali je prah na tleh ringa v hotelu MGM Grand v Las Vegasu res dobro obrisan.

Kdo je boljši, Floyd ali Keith? A morda bolj kot enostranski šov, ki ga je proti nasprotniku uprizoril Thurman, je zanimiva primerjava kakovosti, ki jo po soočenju z obema, Mayweatherjem in "One Time" Floridčanom, lahko poda Guerrrero.

"Trdoživ borec je. Prišel se je borit. Zdaj vem, zakaj ga kličejo 'One Time'. V obeh rokah ima silno moč in zelo hiter je," je s sončnimi očali na obrazu, ki so prekrivala njegovo zdelano obličje, po dvoboju o Thurmanu hitel razlagati Guerrero. Nato se je ustavil še pri Floydu: "Človek, on je odličen. Njegovo gibanje, hitrost," je dal "The Ghost" Guerrero slutiti, da Thurman morda le še ni pripravljen na dvoboj z najboljšim boksarjem tretjega kamna v Osončju.

Da Thurman še ni na pravih obratih za dvoboj z Mayweatherjem in Pacquiaom, so sicer po sobotnem dvoboju pisali tudi nekateri ameriški spletni mediji, medtem ko drugi niso oklevali hvaliti novega bodočega zvezdnika ameriškega boksa. Konec koncev je Thurmanu uspelo tisto, kar Mayweatherju ni: na tla je spravil Guerrera. Je pa ob tem treba zapisati, da "Money" že nekaj let ne slovi kot nokavter, temveč kot preudaren borec, ki s spretnimi, lasersko merjenimi udarci v nasprotnika runde dobiva v zadnjih sekundah. Sicer pa se ob hvalnicah Thurmanu besede Dejana Zavca, ki jih je pred dvema letoma izrekel o premočnem nasprotniku, zdijo, kot bi jih skozi usta spustil prerok: "Čestitke za zmago. Čaka ga izjemna kariera."

Tik pod vrhom: Amir Khan in Kell Brook Thurman svojih ciljev ne skriva: želi na vrh prehrambne verige boksa, kjer sta Floyd Mayweather in Manny Pacquiao. A ker sta borca po šestih letih besednih preigravanj pred tedni zacementirala dogovor in sta do 2. maja, ko se bosta pomerila v Las Vegasu v 250 milijonov dolarjev vrednem dvoboju stoletja, v katerem bodo v igri kar štirje različni naslovi, brez odstopanj zaposlena le drug z drugim in z lastno bahavostjo, je za Floridčana bolj realno, da se začne poigravati z drugimi zvenečimi imeni.

Eden od mogočih nasprotnikov je Amir Khan, Britanec pakistanskega rodu, nekdanji boksarski čudežni deček, ki po kariernem kolapsu pred tremi leti danes z novim trenerjem niza zmago za zmago in se ves čas ozira za primernimi izzivi. Njegov koledarček je za zdaj prazen.

Če se najdeta, bi lahko Thurmana kmalu zaposlil tudi Kell Brook, še en izredno kakovosten Britanec, ki konec marca odhaja v ring, kjer bo proti skorajda neznanemu Romunu Jo Jo Danu na tnalo postavil svoj veltrski pas po verziji IBF, potem pa bi se lahko njegove poti križale s Thurmanovimi. "Pripravljen sem priti na Otok, da bi se udaril z njim," je pred dnevi dejal neporaženi Floridčan, ki ga vsaka nova zmaga izstreli za eno orbito bliže zvezdam. Tudi finančno. Če je za zmago nad Dejanom Zavcem prejel skoraj drobiž, mu je dvignjena roka proti Guerreru žep obtežila za 1,5 milijona šelestečih zelencev.

Ne spreglejte