Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
23. 6. 2018,
22.39

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,84

Natisni članek

Sredozemske igre 2018 Tarragona Tjaša Ristič Lina Pušnik karate Kevin Venta Tjaša Oder Neža Klančar

Sobota, 23. 6. 2018, 22.39

5 let, 10 mesecev

Sredozemske igre, Tarragona 2018, 2. dan

Prvo zlato za Slovenijo! Vražja karateistka Tjaša pometla s konkurenco.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,84
Tjaša Ristič | Foto Simon Kavčič

Foto: Simon Kavčič

Že drugi dan 18. Sredozemskih iger, ki te dni potekajo v Tarragoni na jugu Katalonije, se Slovenija veseli prvega zlata. Zanj je poskrbela kranjska karateistka Tjaša Ristič, ki je v športnih borbah do 61 kilogramov opravila z vsemi tekmicami. Z bronastim odličjem je na tatamijih v Cambrilsu razveselila še Lina Pušnik, do odličij enakega leska pa sta v bazenu priplavali še Tjaša Oder in Neža Klančar. Prvo slovensko odličje na igrah je osvojil strelec Kevin Venta. Bil je srebrn. 

Tjaša Ristič je torej začela slovensko zlato poglavje na Sredozemskih igrah v Tarragoni. Izjemno sezono, v kateri se je okitila tudi z bronom na majskem evropskem prvenstvu v Novem Sadu, je tako kronala z zlatom na športnem dogodku, ki sicer v številnih športnih panogah ne pomeni veliko, v karateju pač.

Olimpijske sanje vse jasnejše

Tjaša Ristič je osvojila prvo slovesko zlato na igrah v Tarragoni. | Foto: Simon Kavčič Tjaša Ristič je osvojila prvo slovesko zlato na igrah v Tarragoni. Foto: Simon Kavčič Medalje se kopičijo, z njimi pa se razplamteva tudi upanje, da bi imela Slovenija v karateju predstavnico na olimpijskih igrah leta 2020 v Tokiu. Tudi 24-letna Kranjčanka je po vsaki zmagi bolj optimistična, da bo vendarle doživela tudi čare največjega športnega dogodka, opozarja pa, da bo pot do Tokia vse prej kot lahka.

"Sem bolj optimistična, čeprav se zavedam, da bo res težko priti na olimpijske igre, saj bosta tam samo dve borki iz Evrope. A gremo naprej, delali bomo na tem, da se uvrstim na olimpijske igre in ulovim svoje sanje. Samo naprej!"

V njeni kategoriji do 61 kilogramov bo v Tokiu nastopilo deset deklet.

A zdaj je čas za slavje, nato pa ... "Najprej 14-dnevni premor, nato pa novim ciljem naproti. To je res lep zaključek sezone in grem še z večjo motivacijo v lov za novimi cilji."

Pušnikova potrdila izjemen dan

Odličje v kategoriji do 68 kilogramov je osvojila še Lina Pušnik. "Za menoj je zelo naporen dan, za nas karateistke je to zelo posebna tekma, konkurenca je izjemno močna in v resnici nisem še čisto dojela vsega skupaj. Tukaj sta tudi moja starša, zato je bilo vse skupaj še toliko bolj čustveno," je povedala tekmovalka, ki je tako kronala izjemen slovenski dan na tatamijih.

Venta osvojil prvo odličje za Slovenijo, dva brona dodali plavalki

Kevin Venta je odprl nabirko slovenskih odličij. | Foto: OKS/Aleš Fevžer Kevin Venta je odprl nabirko slovenskih odličij. Foto: OKS/Aleš Fevžer Prvi dobitnik medalje za slovenijo na letošnjih igrah je bil Kevin Venta, ki je z zračno pištolo na 10 metrov osvojil srebrno medaljo. 

Uspešno so igre začeli tudi slovenski plavalci. Bronasti kolajni sta osvojili Ravenčanka Tjaša Oder na 800 metrov prosto in Neža Klančar iz ljubljanske Olimpije na 100 metrov prosto. "Jaz sem res zelo, zelo zadovoljna. Letos je to moj izid sezone, če odkrito povem, nisem pričakovala takšnega časa. Konkurenca je dobra, vse dolgoprogašice so s tega dela Evrope. Mislim, da je EP, ki sledi, zame neka svetla točka, ki prihaja," je bila vesela Odrova.

Klančarjeva si je na 100 metrov prosto priplavala bronasto medaljo z osebnim rekordom 55,40: "Super je! Še posebej, ker gre za zunanji bazen. Dosegla sem osebni rekord, prvi cilj pa je izpolnjen, saj sem dosegla stopničke. Želim pa si čim več dobrih nastopov v naslednjih dneh na 200 in 50 metrov prosto."

Zelo blizu bronu je bila tudi ženska štafeta 4 x 200 metrov prosto, ki pa je dvoboj za kolajno s Španijo izgubila za štiri desetinke sekunde. Odlično je turnir začela tudi slovenska rokometna reprezentanca, ki je z 41:28 premagala Črno goro, odbojkarice so s 3:0 v nizih odpihnile Alžirijo, rokometašice pa so s 17:29 izgubile proti Špankam.

Sredozemske igre 2018 otvoritev
Sportal Še nogometno svetovno prvenstvo jih ne gane, kaj šele Sredozemske igre #video
Ne spreglejte