Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
17. 6. 2018,
19.20

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,36

1

Natisni članek

Druga kariera Druga kariera Marika Kardinar-Nagy

Nedelja, 17. 6. 2018, 19.20

5 let, 10 mesecev

Druga kariera (59.): Marika Kardinar Nagy

Pred 26 leti je bila izbrana za najboljšo športnico Slovenije. Kaj svetovna rekorderka počne danes?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,36

1

Marika Kardinar Nagy | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Marika Kardinar Nagy je najboljša slovenska kegljačica vseh časov. Leta 1992, ko je postala svetovna rekorderka, so jo slovenski športni novinarji izbrali za športnico Slovenije. Kaj 65-letna Pomurka madžarskih korenin, žena dolgoletnega župana Dobrovnika in tekmovalka, ki je skoraj 30 let zastopala reprezentanco (najprej jugoslovansko, nato slovensko), počne danes?

Marika Kardinar je med drugim tudi navdušena kolesarka. Takole je dan pred začetkom 25. dirke po Sloveniji v Moravskih Toplicah pozdravila  Primoža Rogliča, ta trenutek najboljšega slovenskega kolesarja.  | Foto: Vid Ponikvar Marika Kardinar je med drugim tudi navdušena kolesarka. Takole je dan pred začetkom 25. dirke po Sloveniji v Moravskih Toplicah pozdravila Primoža Rogliča, ta trenutek najboljšega slovenskega kolesarja. Foto: Vid Ponikvar

Marika Kardinar Nagy je najboljša slovenska kegljačica vseh časov. V domači vitrini, kjer je že zdavnaj zmanjkalo prostora, ima več kot 40 medalj z največjih tekmovanj, številne plakete in pokale. | Foto: Vid Ponikvar Marika Kardinar Nagy je najboljša slovenska kegljačica vseh časov. V domači vitrini, kjer je že zdavnaj zmanjkalo prostora, ima več kot 40 medalj z največjih tekmovanj, številne plakete in pokale. Foto: Vid Ponikvar Marika Kardinar Nagy ima to smolo, da je bila najboljša na svetu v športni disciplini, ki v Sloveniji nikoli ni bila v ospredju medijske pozornosti.

Morda je je bila še največ deležna leta 1992, ko je postala svetovna rekorderka in svetovna prvakinja in so jo športni novinarji Slovenije ustoličili za športnico leta.

Za svoje uspehe je med drugim prejela Bloudkovo nagrado, plaketo in priznanje, bralci in novinarji pomurskega časnika Vestnik so ji že več kot desetkrat podelili naziv naj pomurske športnice, še več, ob prelomu v novo tisočletje so jo izbrali celo za pomursko športnico stoletja.

Iz nogometa in rokometa v svet kegljev

V svet kegljev in krogel, kjer je vrh krojila več kot 20 let, je iz rokometa in nogometa vstopila leta 1972, ko se je v to igro zaljubila ob ogledu kegljaškega turnirja, in tam vztraja še danes, 46 let pozneje.

Omare se šibijo od kolajn in pokalov. | Foto: Vid Ponikvar Omare se šibijo od kolajn in pokalov. Foto: Vid Ponikvar

Kot članica ekipe KK Radenska, ki ima svoj domicil najbližje njenemu domačemu kraju Dobrovniku, nastopa v 1. B-slovenski ligi.

"To še zmorem, ni prevelik napor. Igramo deset kol v jesenskem in deset v spomladanskem delu," je razložila odločitev, da pri teh letih še vedno vztraja v športu. V svoji karieri je branila klubske barve Čarda, Branika, Konstruktorja in celjskega Miroteksa.

VIDEO: Se je kljub izjemnim uspehom kdaj počutila zapostavljeno?

Skoraj tri desetletja v dresu državne reprezentance

Državni dres Jugoslavije je prvič oblekla leta 1982 in ga nosila do leta 1990, nato ga je zamenjala za slovenskega, v katerem je vztrajala do leta 2011. Vsega skupaj torej kar 29 let!

Sportal Razred zase: Primož Roglič z zmago na kronometru le potrdil skupno zmago! #video

Bila je prva slovenska športnica, ki je na svetovnem prvenstvu osvojila medaljo za samostojno Slovenijo. "Takrat še nismo imeli slovenskih zastav in smo jih izrezali iz papirja," se spominja Marikin mož Marjan Kardinar, dolgoletni župan Dobrovnika, ene od občin, ki je gostila 1. etapo dirke Po Sloveniji. 

Barve Jugoslavije in Slovenije je na tekmovanjih branila kar 29 let! | Foto: Vid Ponikvar Barve Jugoslavije in Slovenije je na tekmovanjih branila kar 29 let! Foto: Vid Ponikvar

Za kegljanje se je navdušila pri 19 letih. Pred tem je trenirala rokomet in nogomet. | Foto: osebni arhiv/Lana Kokl Za kegljanje se je navdušila pri 19 letih. Pred tem je trenirala rokomet in nogomet. Foto: osebni arhiv/Lana Kokl Marika Kardinar Nagy ima v domači vitrini 40 medalj z velikih tekmovanj:

  • 15 medalj na svetovnih prvenstvih, od tega osem zlatih (tri posamezno in pet ekipno), tri srebrne (ekipno) in štiri bronaste (dve posamezno in dve v dvojicah)
  • 15 medalj na klubskih svetovnih prvenstvih (osem zlatih, tri srebrne in dve bronasti)
  • pet medalj na tekmovanjih za svetovni pokal državnih prvakinj (štiri srebrne in eno bronasto)
  • pet medalj na tekmovanjih v evroligi (dve zlati, dve srebrni in eno bronasto)
  • trije svetovni rekordi (dva posamezno in eden ekipno)
  • tridesetkratna državna prvakinja (14-krat ekipno, devetkrat posamično in sedemkrat v dvojicah)

Je tudi častna članica Kegljaške zveze Slovenije.

Marika Kardinar Nagy | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Iz mesne industrije na carino

Pravi, da je samo med letoma 1995 in upokojitvijo leta 2010 oz. 2011 lahko živela tako, kot pritiče vrhunskim športnikom.

"V tem obdobju sem bila na carinski upravi zaposlena kot vrhunska športnica, kar pomeni, da sem se res lahko posvečala samo treningom in tekmam. Pred tem sem šport morala usklajevati s službo. 23 let sem bila zaposlena v Mesni industriji Murska Sobota."

Sledilo je rojstvo obeh sinov, žal je vmes za tumorjem na pljučih zbolel mož (in k sreču tudi ozdravel), potem je za dve leti morala na zavod za zaposlovanje. "No, potem pa mi je uspelo priti na carino," se spominja.

S kegljem in kroglo se druži že 46 let. | Foto: Vid Ponikvar S kegljem in kroglo se druži že 46 let. Foto: Vid Ponikvar

Pri 58 letih je svoje mesto prepustila mlajšim

Z vrhunskim kegljanjem je zaključila pri 58 letih. "Razlog za konec športne poti je bil drugačen način tekmovanja, poleg tega sem začutila, da se nisem več sposobna pripraviti na vrhunske tekme. Videla sem, da nima smisla, da se rinem v reprezentanco, saj smo imeli takrat veliko dobrih mladih kegljačev. Verjamem v to, da je mladim treba dati prednost in prostor."

"V času Jugoslavije je bilo športnikom lepše"

Pravi, da ji je šport prinesel ogromno. "Obogatela seveda nisem, sem pa zaslužila dovolj za dostojno življenje. V času Jugoslavije je bilo lažje priti do sponzorjev, obstajal je fond, iz katerega smo vrhunski športniki dobivali štipendijo, po osamosvojitvi pa so se številna vrata zaprla.

V času Jugoslavije nam je bilo športnikom lepše, država je bolje poskrbela za nas. Žal, to moram povedati. Raje bi rekla, da mi je šport omogočil duševno obogatitev. Spoznala sem ogromno ljudi, na račun športa sem videla ogromno sveta."

V bogato založeni vitrini smo kar dolgo iskali znak, na katerega je zelo ponosna: leta 1992 so jo športni novinarji Slovenije razglasili za športnico leta. | Foto: Vid Ponikvar V bogato založeni vitrini smo kar dolgo iskali znak, na katerega je zelo ponosna: leta 1992 so jo športni novinarji Slovenije razglasili za športnico leta. Foto: Vid Ponikvar

Športnica leta 1992: presenečenje, pa tudi ne

Naziv športnice leta 1992 je niti ni presenetil. "No, malo me je, malo pa ne, tisto sezono sem res dosegla marsikaj. Postavila sem svetovni rekord, osvojila tri medalje na svetovnem prvenstvu – bila sem (dvakratna) svetovna prvakinja v posamični konkurenci in ekipno podprvakinja. No, mislim, da je bil naziv kar zaslužen, je pa škoda, ker je kegljanje, verjetno zato, ker ni olimpijska panoga, tako zapostavljeno."

Pravi, da so dober vzor urejenosti na tem področju Nemčija, Madžarska in Hrvaška. "Tam poskrbijo, da so vsi vrhunski športniki zaposleni. Za socialni status jim ni treba skrbeti," poudarja.

In ko že omenjamo Madžarsko, tudi Marika ima ogrske korenine. Njeni stari starši izvirajo iz Madžarske in Marika ima madžarsko državljanstvo. "Govorim oba jezika, se pa doma večinoma pogovarjamo slovensko. Ko pa pride kakšen obisk, se sporazumevamo tudi madžarsko," pravi.

Marika z možem Marjanom Kardinarjem, dolgoletnim županom občine Dobrovnik, sicer pa strastnim kolesarjem in organizatorjem svetovnega prvenstva v oranju. | Foto: Vid Ponikvar Marika z možem Marjanom Kardinarjem, dolgoletnim županom občine Dobrovnik, sicer pa strastnim kolesarjem in organizatorjem svetovnega prvenstva v oranju. Foto: Vid Ponikvar

Žena župana, mati arhitekta/kolesarja in zgodovinarja/glasbenika

Marika, ki je mama dveh otrok, starejši sin je arhitekt in strasten kolesar (letos je bil tretji na Dirki okoli Slovenije), drugi pa študira zgodovino in ruščino ter igra v narodno-zabavni skupini, je poročena z Marjanom Kardinarjem, ki je že 12 let župan Dobrovnika. Da je Marika žena prvega v občini, je tako že vajena. Mož je velik ljubitelj kolesarstva, to pa zanima tudi Mariko, ki smo jo v sredo srečali tudi na štartu dirke Po Sloveniji v Lendavi.

Skupinska fotografija z Loro Klinc, dekletom Primoža Rogliča (v črtasti oblekici), Mojco Novak (v beli srajci) in Llivijo Kovač Kostantinovič iz Slovenske turistične organizacije. | Foto: Vid Ponikvar Skupinska fotografija z Loro Klinc, dekletom Primoža Rogliča (v črtasti oblekici), Mojco Novak (v beli srajci) in Llivijo Kovač Kostantinovič iz Slovenske turistične organizacije. Foto: Vid Ponikvar

Ljubezen do kolesarstva ima v družini Kardinar poseben povod

Prav s kolesarstvom je povezana še ena zanimiva zgodba, ki sta nam jo razodela zakonca Kardinar, ki smo ju obiskali na predvečer dirke Po Sloveniji, ki je bila letos speljana tudi skozi Dobrovnik.

Leta 2002 je v Osijeku na Hrvaškem potekalo svetovno kegljaško prvenstvo. Marika je tam imela močno navijaško podporo, a prvi dan na ekipni preizkušnji ni dosegla odmevnejšega rezultata, ekipa je zasedla četrto mesto. Mož je takrat v jezi izjavil, da bo, če ji bo vendarle uspelo osvojiti medaljo, pešačil od Osijeka do Dobrovnika.

No, Marika mu je svoje pokazala že čez nekaj dni, ko je v dvojicah osvojila odličje, Marjan pa je držal obljubo in v družbi sina, namesto da bi se na pot odpravil peš, 300 kilometrov od Osijeka do Dobrovnika odkolesaril. "Od takrat naša družina kolesari," je povedal Marjan, sin Robert pa se s kolesarstvom ukvarja zelo resno. Kot član ekipe Ocean Orchids je na Dirki okoli Slovenije zasedel že drugo in tretje mesto.

V čast Marikini 40. medalji z največjih tekmovanj je Marjan prekolesaril 360 kilometrov od Budimpešte do Dobrovnika, na kar je še posebej ponosen.

59. gostja Druge kariere se v prostem času posveča vrtu, vinogradu in psički Kaji, rada pa tudi plava in kolesari.  | Foto: Vid Ponikvar 59. gostja Druge kariere se v prostem času posveča vrtu, vinogradu in psički Kaji, rada pa tudi plava in kolesari. Foto: Vid Ponikvar

Marika pravi, da trenutno počne vse tisto, kar počnejo drugi upokojenci. Dela v vinogradu, skrbi za urejenost vrta in dvorišča ter zelenice. "Vedno pravim, kdor delo vidi, ta ga tudi najde," se pošali in doda: Nikoli mi ni dolgčas.

Tudi športa ni opustila. Danes najraje sede na kolo in plava.

Ne spreglejte