Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
19. 5. 2019,
19.14

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,24

1

Natisni članek

Janja Garnbret Janja Garnbret Katja Kadić Mia Krampl Anže Peharc

Nedelja, 19. 5. 2019, 19.14

4 leta, 11 mesecev

München, balvansko plezanje, svetovni pokal

Počasi zmanjkuje superlativov: super Janja do pete zaporedne zmage! #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,24

1

IFSC WORLD CUP MUNICH | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Janja Garnbret je še enkrat dokazala, da ji v svetu balvanskega plezanja trenutno ni para. S peto zaporedno zmago v sezoni je danes v Münchnu poskrbela za nov mejnik v svetu športnega plezanja, saj takšen niz ni uspel še nobeni športni plezalki. Uspeh Korošice, za katero počasi zmanjkuje superlativov, s katerimi v svetu športnega plezanja opisujejo njen talent, je s prvo kolajno na tekmi svetovnega pokala dopolnila 18-letna Mia Krampl, ki je v svojem prvem balvanskem finalu posegla po bronu. Anže Peharc je bil peti, Katja Kadić pa je osvojila šesto mesto.

Zmagovalna trojka: Janja Garnbret z drugouvrščeno Francozinjo Fanny Gibert in še eno slovensko junakinjo Mio Krampl | Foto: Ana Kovač Zmagovalna trojka: Janja Garnbret z drugouvrščeno Francozinjo Fanny Gibert in še eno slovensko junakinjo Mio Krampl Foto: Ana Kovač

Navijači v avditoriju ob robu olimpijskega štadiona v Münchnu so znova pripravili vzdušje, zaradi katerega številni športni plezalci prav to prizorišče izpostavljajo kot svoje najljubše.

Zadnji balvan, na katerem je Janja Garnbret zakoličila svojo peto zaporedno zmago:

Peta zaporedna zmaga in 24. zmaga v karieri

20-letna Janja Garnbret je pred strastno večtisočglavo množico danes lahko plezala povsem neobremenjeno, saj je že sredi tedna postalo jasno, da je že dve tekmi pred koncem sezone zmagovalka skupnega seštevka v balvanskem plezanju.

Finale balvanske preizkušnje v Münchnu (foto: Ana Kovač)

Fotogalerija
1 / 48

Znova je bila skoraj nezmotljiva, saj ji je kar tri od štirih balvanov uspelo preplezati v prvem poskusu, za drugega pa je potrebovala dva poskusa. To je že njena tretja zaporedna zmaga na prizorišču, ki ji je zaradi vzdušja, glasbe in navijačev najljubše, ter 24. zmaga v karieri.

Janja Garnbret IFSC WORLD CUP MUNICH | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Ključ do uspeha? Prava miselnost.

"Mogoče sem v to sezono vstopila z drugačno miselnostjo kot prejšnja leta. Mislim, da je to ključ do vseh zmag. Poleg tega na tekmah uživam še veliko bolj kot prej, z različnimi mejniki in naslovi pa se, iskreno rečeno, ne obremenjujem," je povedala.

"Ne zanima me, kaj je kdo storil pred mano, želim samo dati vse od sebe in uživati, tudi če ne zmagam. Ko bom enkrat končala kariero, se bom spominjala samo tega in za to si prizadevam. Neverjetno je, da mi je uspelo zmagati že petič," je po podelitvi in še peti odigrani Zdravljici v tej sezoni razmišljala najboljša športna plezalka v slovenski zgodovini, ki je sicer dala že kar nekaj plezalnih junakov.

IFSC WORLD CUP MUNICH | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

"Ostajam brez besed"

Veseli jo tudi to, da je že dve tekmi pred koncem sezone postala skupna zmagovalka posebnega seštevka v balvanskem plezanju. Že sredi tedna je bilo namreč znano, da v Nemčijo ne bo njene največje konkurentke, Japonke Akiyo Noguchi, ki se v domovini pripravlja na državno prvenstvo Japonske, kjer se bodo že zadnji majski konec tedna delile prve vozovnice za olimpijske igre.

"Od nekdaj sem si želela skupne zmage v balvanih in presrečna sem, da sem to željo izpolnila. Ostajam brez besed."

Garnbretova bo junija nastopila tudi na zadnji balvanski tekmi v Vailu, načrtuje tudi naskok na še eno (že četrto) skupno zmago v skupnem seštevku v težavnosti in kombinaciji, visoke ambicije pa ima tudi na avgustovskem svetovnem prvenstvu v Tokiu.

Mia Krampl se je razveselila svoje prve medalje v svetovnem pokalu. V finalu je priplezala do 3. mesta. | Foto: Ana Kovač Mia Krampl se je razveselila svoje prve medalje v svetovnem pokalu. V finalu je priplezala do 3. mesta. Foto: Ana Kovač

Mia Krampl že v svojem prvem članskem finalu do odličja

Uspeh Garnbretove je dopolnila 18-letna Mia Krampl, ki je danes sploh prvič nastopila v članskem finalu balvanov in že takoj stopila na zmagovalni oder, kjer so ji okrog vratu obesili bronasto odličje.

Ker je do uspeha kariere priplezala s poškodbo kolena, ki jo je staknila na enem zadnjih treningov pred odhodom v Nemčijo, je ta vreden še precej več. "Zaradi poškodbe nisem vedela, kaj lahko sploh pričakujem, in glede na videno, lahko rečem le, da se je vse skupaj idealno izteklo."

Daljši pogovor z Mio Krampl bomo na Sportalu objavili jutri dopoldne.

V ženskem finalu je nastopila še ena Slovenka (kar polovica ženskega finala je bila obarvana slovensko), in sicer 23-letna Ljubljančanka Katja Kadić, ki je osvojila 6. mesto.

Katja Kadić je finale zaokrožila s 6. mestom. | Foto: Ana Kovač Katja Kadić je finale zaokrožila s 6. mestom. Foto: Ana Kovač

V izredno selektivnem polfinalu sta za las obstali Vita Lukan in Lučka Rakovec na 7. oz. 8. mestu, slovenske nastope pa je z ničlo na 17. mestu sklenila Urška Repušič, sicer zmagovalka svoje kvalifikacijske skupine.

Lukanova je bila s svojim izkupičkom zadovoljna. "Sam rezultat je lep, je moj najboljši na balvanski tekmi, a lahko bi bilo tudi bolje. Žal mi je samo za prvi balvan, mislim, da sem bila kar blizu vrha, na drugem balvanu pa blizu coni. Na splošno sem sicer zadovoljna, bi si pa želela plezati v finalu. Vzdušje je bilo res neverjetno," se je smejalo 18-letni Radovljičanki, ki jo v prihodnjih dneh tako kot Kramplovo in Repušičevo čakajo maturitetne obveznosti.

Zgodbo o treh maturantkah v slovenski plezalni reprezentanci Viti Lukan, Urški Repušič in Mii Krampl bomo na Sportalu objavili v torek.

Vita Lukan se po 7. mestu, kar je njen najboljši rezultat v članskem finalu, zdaj lahko v miru posveti maturitetnim obveznostim. | Foto: Ana Kovač Vita Lukan se po 7. mestu, kar je njen najboljši rezultat v članskem finalu, zdaj lahko v miru posveti maturitetnim obveznostim. Foto: Ana Kovač

Rakovčeva je priznala, da bi lahko imela večji razlog za nasmeh, a tudi z 8. mestom je več kot zadovoljna. "Polfinale je bil zelo zahteven, že dve coni sta bili dovolj za uvrstitev v finale. Imela sem ju tudi jaz, vendar v več poskusih kot konkurentke. Lahko bi bilo bolje, še posebej zato, ker sem bila na prvem balvanu res blizu vrha. To mi pušča nekaj grenkega priokusa, a sem vseeno lahko zadovoljna," je dejala 17-letna Kranjčanka, varovanka trenerja Anžeta Štremflja, selektorja mladinske reprezentance.

Lučka Rakovec je z 8. mestom zadovoljna, a priznava, da nekaj grenkega priokusa ostaja.  | Foto: Ana Kovač Lučka Rakovec je z 8. mestom zadovoljna, a priznava, da nekaj grenkega priokusa ostaja. Foto: Ana Kovač

Tudi Repušičeva, varovanka trenerja in selektorja Gorazda Hrena, Bavarsko zapušča z nepozabnimi spomini. "Prvič se je zgodilo, da sem v polfinalu nastopila kot zmagovalka v svoji kvalifikacijski skupini, in že to je bilo zame nekaj posebnega. Pred nastopom sem bila pozitivno vznemirjena, prvič sem se v izolacijski coni znašla v družbi najboljših plezalk, kar mi ogromno pomeni. Začutila sem, da tudi sama lahko spadam v ta krog, treba je le verjeti vase, v svoj načrt in trening. Na celotno izkušnjo gledam kot na potrditev dobrega dela in veliko motivacijo za nadaljevanje sezone. Polfinale je bil res zelo zahteven, saj sta že dve osvojeni coni zadostovali za preboj v finale, kar mi sicer ni uspelo, a vseeno, ko se ozrem na svoj nastop, sem res zelo zadovoljna, da o Janji in Mii v finalu sploh ne govorim. Neverjetno! Zelo sem ponosna nanju."

Urška Repušič, ki jo tako kot Kramplovo in Lukanovo konec meseca čaka matura, se je v polfinale prebila kot zmagovalka svoje kvalifikacijske skupine, a so bili balvanski problemi tam zanjo prezahtevni.  | Foto: Ana Kovač Urška Repušič, ki jo tako kot Kramplovo in Lukanovo konec meseca čaka matura, se je v polfinale prebila kot zmagovalka svoje kvalifikacijske skupine, a so bili balvanski problemi tam zanjo prezahtevni. Foto: Ana Kovač

Pri moških preobrat na zadnjem balvanu

Pri moških je vse do zadnjega balvana kazalo na zmago Čeha Adama Ondre, a je ta zlato odličje izgubil na zadnjem balvanskem problemu, kjer ni našel poti na vrh.

Na najvišjo stopničko zmagovalnega odra se je tako povzpel aktualni svetovni prvak v težavnosti in olimpijski kombinaciji Jakob Schubert, 3. mesto pa je osvojil ljubljenec občinstva, Nemec Jan Hojer.

Anže Peharc si je odkrito želel zmage, a je bil zadovoljen tudi s 5. mestom.  | Foto: Ana Kovač Anže Peharc si je odkrito želel zmage, a je bil zadovoljen tudi s 5. mestom. Foto: Ana Kovač

Edini slovenski moški predstavnik v finalu je bil Anže Peharc, ki je osvojil odlično peto mesto, medtem ko sta Gregor Vezonik, lanski zmagovalec tekme v Münchnu, in Jernej Kruder, lani na tem prizorišču drugi, za las zgrešila finale. Vezi je bil osmi, Krudozaver pa 11.

Drugouvrščeni Adam Ondra, zmagovalec Jakob Schubert in Jan Hojer so navdušili v moškem finalu. | Foto: Ana Kovač Drugouvrščeni Adam Ondra, zmagovalec Jakob Schubert in Jan Hojer so navdušili v moškem finalu. Foto: Ana Kovač

Peharc po 5. mestu: Danes mi je zmanjkal kanček sreče

Peharc, ki je letos že stal na zmagovalnem odru (v Chongqingu na Kitajskem je bil tretji), je bil s svojim plezanjem zadovoljen, manj pa z rezultatom.

Anže Peharc o izjemni navijaški kulisi:

"Pokazal sem, da sem v stiku z najboljšimi, in veselim se prihodnjega dela sezone. Morda mi je danes zmanjkal kanček sreče, a bo tudi ta slej ko prej prišla. Danes so me nekoliko ovirale posnete blazinice na prstih, ki sem jih moral zaščititi z lepilnim trakom, kar poslabša oprijem, a tako je. Upam, da bom to težavo v prihodnje odpravil, ne vem pa še, kako."

Navijači spodbujajo Peharca:

Zadnjo balvansko tekmo v tej sezoni bo junija gostil Vail. Garnbretova bo tam skušala doseči še en mejnik: osvojiti vse tekme svetovnega pokala na balvanih v isti sezoni. Tudi to do zdaj ni uspelo še nikomur.

Oglejte si fotogalerijo polfinala (foto: Ana Kovač)

Fotogalerija
1 / 52

Več sledi ...

Ne spreglejte