Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
18. 11. 2016,
19.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Peter Kauzer Špela Ponomarenko Janić kajak kanu

Petek, 18. 11. 2016, 19.00

6 let, 7 mesecev

Kajakaš leta

Peter Kauzer: Vse imam

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Peter Kauzer, sprejem

Kajakaška zveza Slovenije je na prireditvi Kajakaš leta v Ljubljani nagradila najuspešnejše tekmovalce in tekmovalke pretekle sezone. Peter Kauzer in Špela Ponomarenko Janić sta najboljša športnika leta KZS.

Kljub izvrstnim rezultatom številnih tekmovalcev je letošnja nagrada za najboljšega športnika Kajakaške zveze Slovenije pričakovano šla v roke Petru Kauzerju, dobitniku srebrne kolajne na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru. Kauzer je v preteklosti že prejel naziv kajakaš leta, a nazadnje leta 2011, ko je v Bratislavi postal svetovni prvak. Za njim so se naziva najboljših veselili Nejc Žnidarčič, dvakrat Benjamin Savšek ter Luka Božič in Sašo Taljat. Poleg olimpijske kolajne, ki je bila še edina manjkajoča v bogati zbirki 33-letnega Hrastničana, je Kauzer v iztekajočem se letu dosegel še nekaj odličnih rezultatov – zmagal je na finalni tekmi svetovnega pokala v Tacnu, bil tretji na svetovnem pokalu v Španiji ter četrti na evropskem prvenstvu v Liptovskem Mikulašu.

"Ko bom potegnil črto pod svojo kariero, bom lahko rekel, da je vse tukaj. Prihodnja štiri leta bodo dolga in naporna, ampak če bom razmišljal in deloval tako kot zdaj ter užival in se boril za stopničke, za zmago na vsaki tekmi, bom vztrajal. Če pa bom pred Tokiom videl, da nisem več konkurenčen, se bom odločil, kako naprej," je po koncu sezone povedal Kauzer.

"Moje četrto mesto je še toliko večji uspeh, če pogledamo, kakšne pogoje imamo." | Foto: Stanko Gruden, STA "Moje četrto mesto je še toliko večji uspeh, če pogledamo, kakšne pogoje imamo." Foto: Stanko Gruden, STA

Ko vidijo, kje trenira, mislijo, da se šali

Tudi najboljša športnica leta Kajakaške zveze Slovenije Špela Ponomarenko Janić že ima več nazivov kajakašice leta. Najboljša je bila tudi lani. Primorska šprinterka na mirnih vodah je odlično tekmovala na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru, kjer je na 200-metrski razdalji zasedla četrto mesto, na 500 metrov je bila deseta. Na tekmi svetovnega pokala v Montemor-o-Velhu je bila druga na 500 metrov in tretja na 200 metrov, med najboljšimi pa je bila tudi na tekmah svetovnega pokala v Duisburgu in Račicah, kar ji je ob koncu serije tekem za svetovni pokal prineslo skupno tretje mesto v svetovnem pokalu.       

"V skupnem seštevku svetovnega pokala sem bila tretja, četrta na OI, na evropskem prvenstvu nisem nastopila. Mislim, da ne morem biti razočarana. Olimpijska medalja je bila blizu. Verjamem, da bi bila znova zelo blizu, če bi se vse izšlo na 500 metrov. Moje četrto mesto je še toliko večji uspeh, če pogledamo, kakšne pogoje imamo, tudi moj letni proračun je verjetno podoben Lisinemu (Carrington, večkratna olimpijska in svetovna prvakinja, op. p.) mesečnemu. Ko nas včasih obiščejo prijatelji iz tujine in jim pokažem, kje treniram, na začetku vsi mislijo, da se šalim, ampak potem vidijo, da tu res ni ničesar drugega," je povedala Špela, ki so jo izbrali tudi za najboljšo tekmovalko na mirnih vodah.

Ne spreglejte