Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
29. 5. 2012,
18.02

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sara Isaković Anja Klinar

Torek, 29. 5. 2012, 18.02

8 let, 1 mesec

Novi mejnik in medalje, kot jih Slovenija še ni imela

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Novi evropski plavalni prvak Damir Dugonjić in tri članice štafete Sara Isaković, Anja Klinar in Mojca Sagmeister, so po prihodu z EP v Debrecenu strnili prve vtise.

Največje pozornosti je bil seveda deležen Dugonjić, ki je po smoli na 100 m prsno (počile so mu kopalke), na enkrat krajši razdalji le stopil na evropski prestol. Na ta način je po Borutu Petriču in Sari Isaković v olimpijskih bazenih kot tretji Slovenec osvojil zlato. Sokrajani so ga že dan po EP sprejeli na Ravnah, ob tem pa so mu za šalo podarili pletene kopalke. "Takoj po prihodu na Koroško so mu tam podarili 'štrikane', ki se ne morejo strgati, pa tudi če se, je učinek približno isti," je na dobro zasedeni novinarski konferenci povedal predsednik PZS Miran Kos in še enkrat več pohvalil plavalce, ki so takšne rezultate dosegli ob precej manjšem finančnem sredstvu ter med pripravami pred OI v Londonu. S tem je tudi pozval nekaj sponzorjev naj podprejo plavalni šport.

V London po individualno pogodbo?

Kljub temu pa se "Dugi", kot ga kličejo, s tem po prvenstvu ni kaj preveč obremenjeval. Še več. Opremljevalec Speedo ga je med drugim povabili v Londonu, kjer se mu morda ob opravičilu obeta celo individualna pogodba. "Tudi sam sem poslal ostro-prijazno pismo na Speedo in odziv je bil tak, da so nas takoj povabili na pogovore. Na ta način smo morda dosegli, da utegnejo Damirja spremljati tudi bolj individualno. Je namreč eden najbolj perspektivnih plavalcev na svetu," je dodal Kos.

Dugonjić: Prebrodil sem strah

Dugonjić je ob najbolj žlahtni medalji izpostavil tudi psihološki moment, ki ga je odnesel z EP: "Kot kaže, sem se naučil nastopati v finalu," je dejal 24-letni plavalec, ki je nazadnje pet let študiral v ZDA. Pred tem namreč zaradi različnih faktorjev ni pokazal vsega svojega potenciala.

"Cilj je bil finale na 100 m prsno in borba za medaljo na 50 m prsno. Na 100 m še nisem dosegel tistega, kar sem pričakoval, želel sem namreč videti, kako bi plaval v finalu. Sem se pa skorajda zlahka prebil v finale," je povedal Dugonjić, ki bi verjetno tudi v tej disciplini lahko naskakoval najvišje mesto. Zato je imel še več pritiska pred naslednjo preizkušnjo, katera mu bo močno ostala v spominu. "Na 50 m sem si želel medalje, zato je bil pritisk večji. Prebrodil sem strah, želja po medalji pa je bila res velika," je še dodal Dugonjić.

Selektor reprezentanc Roni Pikec je poudaril, da je Slovenija postavila nov mejnik in lepo predstavila državo. Ciljal je seveda tudi na prvo štafetno medaljo, ki je bila doslej malo verjetna, ob tem pa jim to zagotavlja tudi uvrstitev na OI med top 16 držav. "Ne obremenjujem se, kaj bomo dosegli na OI v štafeti, zato jim že sedaj čestitam. Na ta način smo s seznama za olimpijske igre izrinili močno Poljsko, Poljaki so nam vseeno iskreno čestitali, premagali smo tudi Nemčijo," je dejal Pikec in se spomnil tudi svojih trenerskih kolegov, ki jim gre velik del zaslug za dosedanje dosežke. "Brez njih teh rezultatov ne bi bilo," je jasno pripomnil selektor.

Plavalke v štafete 4 x 200 prosto, pri katerih je na novinarski konferenci zaradi smrti očeta manjkala Urša Bežan, so sprva bile četrte, po diskvalifikacije Špank, zaradi napačne predaje, pa so prišle do brona.

"Že prej sem stala na stopnička, a tokrat je bilo nekaj posebnega, saj smo dosegle to skupaj. Zdaj bodo tudi vse mlajše generacije vedele, da so tudi štafetne medalje dosegljive. Imamo namreč dobre mlade plavalke," je dejala Sara Isaković, Anja Klinar pa je dodala: "Medalje sem še posebej vesele, saj je nismo pričakovale niti same. Ko smo videle, da smo tretje, pa je bilo veselje še toliko večje" "V ponedeljek in torek sem bila še doma in tekmo gledala preko malega ekrana. Razmišljala sem, da so stopničke nekaj za res tiste najboljše, nato pa sem sama stala na njih," pa je dodala Mojca Sagmeister.

Slovenski plavalni reprezentanti, manjkal bo Damir Dugonjić, se bodo zbrali spet prihodnji teden, ko bo mednarodni miting v Kranju.

Ne spreglejte