Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
15. 5. 2022,
8.05

Osveženo pred

1 leto, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,19

Natisni članek

Marino Kegl Tadej Enci Iris Breganski Leja Glojnarič poletna olimpijada gluhih gluhi šport invalidov

Nedelja, 15. 5. 2022, 8.05

1 leto, 11 mesecev

24. poletna olimpijada gluhih

Nov uspeh slovenskih atletinj: za slovo še dve medalji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,19
Leja Glojnaric Iris Breganski | Slovenski gluhi atletinji Leja Glojnarič in Iris Breganski sta na zadnjem nastopu na poletni olimpijadi gluhih v skoku v višino osvojili zlato in bron.

Slovenski gluhi atletinji Leja Glojnarič in Iris Breganski sta na zadnjem nastopu na poletni olimpijadi gluhih v skoku v višino osvojili zlato in bron.

Slovenski gluhi športniki nadaljujejo z uspešnim nizom nastopov. Atletinji Leja Glojnarič in Iris Breganski sta na 24. poletni olimpijadi gluhih v Braziliji v svojem zadnjem nastopu v Južni Ameriki v skoku v višino osvojili zlato in bron. To so najuspešnejše poletne olimpijske igre za slovenske gluhe športnike.

Leja Glojnarič je z višino 165 centimetrov osvojila zlato, Iris Breganski pa s tremi centimetri manj (162) bron. Tekmovanje je potekalo v zahtevnih vremenskih pogojih: deževalo je, namerili pa so 12 stopinj. "Tekmovanje je potekalo v nalivu, pogoji so bili za vse enaki. So pa zato tudi rezultati razmeram primerni. Zelo sem vesel in evforičen. Nisem pričakoval kaj takega, saj ima Leja kar dve poškodbi na desni nogi," je povedal Iztok Glojnarič, trener 19-letne Brežičanke.

To sta bila zadnja nastopa za slovensko odpravo na tem tekmovanju. Slovenci se domov vračajo s štirimi medaljami, kar pomeni, da so to najuspešnejše poletne olimpijske igre za slovenske gluhe športnike.

Glojnaričeva je osvojila zlato v mnogoboju in skoku v višino, Iris Breganski pa bron v mnogoboju in skoku v višino. Marino Kegl je teniški turnir sklenil na četrtem mestu, Tadej Enci pa je v teku na 400 metrov zasedel 11. mesto, potem ko je zaradi padca v polfinalu ostal brez uvrstitve.

Nazadnje so bili Slovenci tako zelo uspešni na zimskih olimpijskih igrah gluhih leta 1995 na Finskem, ko so Samo Petrač, Lojzka Meglič in Sabina Hmelina osvojili sedem kolajn v alpskem smučanju.

Naslednja olimpijada gluhih bo čez tri leta v Tokiu.   

Slovenska odprava se bo v domovino vrnila v ponedeljek. Za Lejo Glojnarič, dvojno zlato olimpijsko prvakinjo, na Grajskem dvorišču gradu Brežice, v ponedeljek ob 18.30, pripravljajo poseben sprejem.

Preberite še:

Marino Kegl
Sportal Marino Kegl četrti na OI gluhih: Kapo dol, uspeh, vreden spoštovanja
Marino Kegl
Sportal Enci končal nastope na olimpijadi, Kegl danes za bron
Leja Glojnarič
Sportal Slovenski atletinji v Braziliji tokrat do novega uspeha
Leja Glojnarič
Sportal Izjemen slovenski dan v Braziliji: atletinjama zlato in bron
Ne spreglejte