Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Petek,
13. 1. 2012,
15.44

Osveženo pred

1 leto, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

ameriški nogomet liga NFL Denver Broncos

Petek, 13. 1. 2012, 15.44

1 leto, 11 mesecev

Ni elita, a je zvezda in je zmagovalec

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Je povprečen podajalec, a rojen zmagovalec. Od prvega dne v NFL je deležen kritik. Eni ga sovražijo, drugi obožujejo. Je goreč vernik. Postal je fenomen. Tim Tebow.

Aktualni prvaki Green Bay Packers so bili na poti do sezone brez poraza. Nazadnje so eno tekmo le izgubili. A to bi vseeno morala biti zgodba leta v NFL. Pa ni! Zgodba leta je Tim Tebow. Božanstvo je bil že na univerzi Florida, prodajanost njegovih dresov s številko 15 gre v višave, njegov dobrodelni sklad zbira milijone. Njegov fenomen je tudi (ali pa predvsem) stvaritev medijskega stroja.

Z 10 zaključenimi podajami od 21, 316 jardi in tremi "touchdowni" je Tim Tebow Denver Broncos popeljal do prve zmage v končnici lige ameriškega nogometa NFL po sedmih letih. A pred tem je imel v rednem delu sezone 123 podanih jardov na srečanje ter skupaj 12 "touchdownov" in šest prestreženih podaj. Statistika, ki običajno ne prinaša zmag, a Tebow je zmagovalec! Ob konca oktobra do sredine decembra je na osmih tekmah ekipi pomagal do sedmih zmag in do uvrstitve v končnico. Manjko veščin igre po zraku je deloma nadomestil z za podajalce neznačilnim tekom (povprečje 47 jardov na tekmo in šest "touchdownov"), predvsem pa je s svojim pristopom, mentaliteto boljše naredil svoje soigralce. Obramba je Broncos držala v igri, Tebow pa je z eno samo dobro četrtino poskrbel za dovolj točk za zmage. Na zadnjih treh decembrskih tekmah pa je čarovnija zadnje četrtine izginila. Tako so se spet oglasili njegovo kritiki: njegov met in za NFL neznačilna igra "option" pač za profesionalni nivo nista primerna in Tebow ni dolgoročna rešitev Denverja na položaju podajalca.

A kritike in sovraštvo so Broncose še dodatno motivirale, tudi javnost je bila vse bolj na njihovi strani. In zgodila se je "wild card" tekma končnice, ko je Tebow z najboljšo igro v svoji kratki NFL karieri (pa čeprav znova le v eni četrtini in 11 sekundah podaljška) izločil lanske udeležence Super Bowla, Pittsburgh Steelers. Tako je "Tebowmania" dosegla nov vrhunec: tekmo si je ogledalo za "wild card" vikend rekordnih 42 milijonov Američanov, po zmagi so o Denverju in Tebowu tvitali tako rekoč vsi (od dirkačice Danice Patrick, pevke Lady Gaga do režiserja Jona Cassarja), kar naenkrat je vsa Amerika na Timovi strani – navija zanj, mu privošči uspeh, po zadnji anketi mreže ESPN je postal najbolj priljubljen ameriški športnik (prehitel je celo Kobeja Bryanta, Aarona Rodgersa in Toma Bradyja). Mania se je razširila tudi prek luže: poglejte le spletno stran tebowing.com, kjer ljudje z vsega sveta objavljajo fotografije "tebowinga". Slednje je postalo tako zelo nalezljivo, da je v tej pozi poziral še najbolj goreč slovenski navijač Pittsburgha. Ko je Denver izločil njegove Steelerse, mu je bilo bržkone še kako žal.

Kako se je zgodil fenomen Tima Tebowa?

Univerzo na Floridi je zapustil s Heismanovo nagrado in dvema naslovoma državnega prvaka. Zaradi nenavadnega meta in slabe igre na Senior Bowlu mu niso napovedovali visokega izbora na naboru. A takratni trener Denverja Josh McDaniels je presenetil in ga izbral v prvem krogu kot 25. Da so ga dobili, so se odrekli izboru v drugem, tretjem in četrtem krogu. Bili so odločeni, da bo Tebow podajalec, čeprav je večina strokovnjakov menila, naj ga preobrazijo v "fullbacka". Tako je bil v svoji debitantski sezoni menjava Kylu Ortonu. Sem in tja je odigral kakšno akcijo in prvi "touchdown" dosegel s tekom na šesti tekmi sezone. Z vsega tremi zmagami je McDaniels po 13 tekmah odletel. A to ni bil tudi konec Timove kariere v Denverju. Ob poškodbi Ortona je prvič začel srečanje. Sicer so z Oakland Raiders izgubili s 23:39, a Tim je s 138 jardi po zraku in "touchdownom" in 78 jardi pot tleh in "touchdownom" (za 40 jardov) pokazal, da ima potencial. Teden kasneje je bil rojen "Tebow Time". Ob polčasu so jih Houston Texans vodili 17:0, nakar je Tim s 308 jardi po zraku poskrbel za zmago 24:23.

Nova sezona, nov trener John Fox in "lockout". To je pomenilo, da je Tebow letošnje prvenstvo začel kot tretji podajalec (za Ortonom in Bradyjem Quinnom). A naj je imel Orton še tako impresivno jardažo in za razliko od Tima pravilen izmet, ni bilo točk in ne zmag, saj je blizu končne cone vselej odpovedal. Ob le eni zmagi in štirih porazih so imeli navijači dovolj. Med tekmami so vzklikati: "Hočemo Tebowa!". Na ulicah Denverja so se pojavili napisi: "John Fox, igraj s Tebowom!". Trener je klonil, ulica je iz mesta izgnala Ortona. Na gostovanju pri Miami Dolphins je prvih 57 minut Tebow odigral obupno. Izgubljali so 0:15, nakar je Tim v manj kot treh minutah priigral dva "touchdowna", konverzijo za dve točki, Matt Prater pa je za zmago zadel prosti strel. Teden kasneje so Detroit Lions Tebowa poteptali (45:10). Nato je Fox igro Denverja prilagodil svojemu novemu prvemu podajalcu. Z 299 jardi po tleh so premagali Oakland, z le dvema zaključenima podajama so porazili Kansas City Chiefs, 58 sekund pred koncem je Tim poskrbel za zmago nad New York Jets, z obrambo so ustavili divizijske rivale San Diego Chargers ... Šest zaporednih zmag in porazi Oaklanda in San Diega so Denver srečno popeljali v končnico.

Zmaga nad Pittsburghom vendarle ni bila tako veliko presenečenje (na Sportalu smo denimo pred tednom dni zapisali, da Tebow lahko premaga lanske finaliste), a zdaj sledi polfinale konference in tokrat tudi mi napovedujemo konec Timmyjeve pravljice. New England Patriots so Denver na realna tla postavili že v rednem delu. Tom Brady (v povprečju na tekmo poda 327 jardov - skoraj trikrat več kot Tebow) ima tako dober napad, da ga bo še odlična obramba Denverja težko ustavila. Četudi ga omeji, bo Tim vseeno težko pridelal več jardov in točk. Pa vendarle: možno je tudi to. Timove molitve so bile letos že nekajkrat uslišane. Ja, fant je goreč vernik. Skorajda v vsakem stavku omeni Boga, se mu zahvali. Številni ga prav zato ne marajo in je postal predmet šal, celo komičnega skeča v priljubljeni oddaji Saturday Night Live. Marsikdo mu je nenaklonjen postal že po tistem solzavem izpadu po eni redkih porazov na univerzi. A takšna je pač zgodba Tima Tebowa. Je oboževan in osovražen. Ampak ali niso to vsi največji in najuspešnejši?

Ne spreglejte