Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Četrtek,
26. 10. 2023,
13.13

Osveženo pred

6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,92

Natisni članek

kanu kajak Luka Božič

Četrtek, 26. 10. 2023, 13.13

6 mesecev

Luka Božič, pogovor

Nazadnje je pokleknil

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,92
Luka Božič | Luka Božič, kanuist na divjih vodah, je letos postal najboljši kanuist v svetovnem pokalu, potem ko je postal skupni zmagovalec. | Foto Vid Ponikvar/Sportida

Luka Božič, kanuist na divjih vodah, je letos postal najboljši kanuist v svetovnem pokalu, potem ko je postal skupni zmagovalec.

Foto: Vid Ponikvar/Sportida

Po končani sezoni smo se pogovarjali z Luko Božičem, kanuistom na divji vodi, ki je v svoji športni in zasebni karieri dosegel posebne mejnike. Postal je skupni zmagovalec svetovnega pokala, pred kratkim je postal oče, s partnerico pa ga čaka še pomemben projekt.

Luka Božič je letos tudi uradno postal najboljši kanuist v sezoni, potem ko je bil najboljši v skupnem seštevku svetovnega pokala. Spomnil nas je, da je že v preteklih letih zaostal za najboljšim in pristal na drugem mestu skupnega seštevka.

"Letos se je izkazalo, da sem bil letos najbolj konstanten med najboljšimi." | Foto: Jure Lenarčič "Letos se je izkazalo, da sem bil letos najbolj konstanten med najboljšimi." Foto: Jure Lenarčič

Presenetil je še samega sebe

"Letos se je izkazalo, da sem bil najbolj konstanten med najboljšimi. Nisem pa imel najboljših rezultatov, če primerjam s prejšnjo sezono. Zelo vesel sem bil skupne zmage in to odkljukal v svoji karieri. Predvsem pa mislim, da sem zadnjo tekmo svetovnega pokala v Parizu odveslal na visoki ravni. Presenetil sem še samega sebe, saj se proga v Parizu zelo razlikuje od klasičnih prog v Evropi. S celotno tekmo sem dobro opravil in na koncu sem bil še toliko bolj vesel četrtega mesta."

Sicer je 32-letni športnik že od nekdaj konstanten, pravzaprav sam pravi, da ga kot športnika konstantnost odlikuje. Ne zmaguje še na najpomembnejših tekmah, je pa, kot pravi, vedno zraven in lahko premaga prav vsakogar.

Luka Božič je že dvakrat nastopil na olimpijskih igrah, a takrat še v dvojcu. Skupaj s Sašem Taljatom. | Foto: Jure Lenarčič Luka Božič je že dvakrat nastopil na olimpijskih igrah, a takrat še v dvojcu. Skupaj s Sašem Taljatom. Foto: Jure Lenarčič Svetovno prvenstvo ostaja uganka

V slovenski reprezentanci so oddana že skoraj vsa mesta za olimpijske igre v kajaku in kanuju. V kanuju pri moških sta v igri Luka Božič in Benjamin Savšek. Spomnimo, da je na zadnjih olimpijskih igrah Savšek postal olimpijski prvak.

"Kar zadeva olimpijske igre, je za mano ena zelo boleča izkušnja. Na tistih izbirnih tekmah sem štartal zelo dobro. Osvojil sem medaljo na svetovnem prvenstvu in pridobil kvoto za Slovenijo. Čez dve leti sem enostavno pokleknil in se nisem uvrstil na olimpijske igre," se spominja Božič, ki se želi na naslednje izbirne tekme pripraviti malo drugače.

"Mislim, da mi je do zdaj dobro uspevalo. V tem trenutku želim narediti vse, česar sem zmožen, in tako sem se tudi lotil letošnjega svetovnega prvenstva. Ta je zame še vedno uganka, ker se mi zdi, da sem bil tam res najbolje pripravljen, a mi je na koncu z majhno napako spodletelo. Vseeno, to sem pustil za seboj in na naslednji tekmi v finalu svetovnega pokala prehitel Benija (Benjamin Savšek op. p.), kar sem moral narediti. Z zmago v skupnem seštevku sem nekako vložil kandidaturo, da sem še vedno sposoben priti na olimpijske igre. Tako bom delal skozi celotno pripravljalno obdobje."

Luka Božič je znan kot eden najbolj marljivih pridnih športnikov. Tudi sneg ga ne ustavi. | Foto: osebni arhiv/Lana Kokl Luka Božič je znan kot eden najbolj marljivih pridnih športnikov. Tudi sneg ga ne ustavi. Foto: osebni arhiv/Lana Kokl

Ne ve, ali bo moral še enkrat na operacijo

Primorski športnik je v zadnjem obdobju večkrat omenil, da ima težave s kolenom, ki niso minile niti po operaciji. Za zadnji del sezone je dobil blokado in bil presenečen na dobrim odzivom telesa. Najpomembneje zanj je bilo, da se je lahko normalno pripravil na tekmo in opravi treninge pred tekmo. In kako naprej?

"Ne vem, ali bom moral iti še enkrat na operacijo. Zdravnik mi je za zdaj predlagal, naj še malo počakam, naj počivam in naj ne grem v čoln. Torej, da se res v redu zaceli od sezone in morda celo od operacije. Potem bomo videli, kako in kaj. Najbolj se bojim, da se bo kaj zgodilo, ko bo to najmanj potrebno. Ampak to bomo reševali takrat," je povedal novopečeni oče, ki bo že kmalu začel priprave na novo sezono.

Luka Božič bo čoln za nekaj časa dal na polico in se posvetil očetovstvu in pomembnem projektu. | Foto: Jure Lenarčič Luka Božič bo čoln za nekaj časa dal na polico in se posvetil očetovstvu in pomembnem projektu. Foto: Jure Lenarčič

Dokler ne bo prve lopate …

V tem času pa ne bo samo počival, ampak ju s partnerico čaka pomemben in obsežen projekt, povezan s turizmom v domačem kraju, Mostu na Soči. 

"V ta projekt sva šla z vsem srcem, ampak dokler tam ne bo prve lopate, ne bom verjel, (smeh, op. p). Kar nekaj dela je s tem. Trenutno bolj koordiniram prijatelje in strokovnjake na raznih področjih, ki bodo pomagali."

Preberite še:

Eva Alina Hočevar
Sportal Bilo je boleče in bilo ji je hudo
Kajak kanu proga Tacen
Sportal Še vedno povsem razdejan objekt: poskusili bodo narediti vse #foto
SP London Eva Terčelj
Sportal Slovenski kajakaši in kanuisti na OI 2024 v vseh kategorijah
Ne spreglejte