Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
30. 5. 2018,
17.12

Osveženo pred

5 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,15

1

Natisni članek

Marjan Fabjan judo

Sreda, 30. 5. 2018, 17.12

5 let, 11 mesecev

Zmagovita pot juda

Modrosti Marjana Fabjana: Otroci ne trenirajo. Treniraš lahko mladega psa.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,15

1

Marjan Fabjan | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Marjan Fabjan, najuspešnejši slovenski judoistični trener, je pri založbi Primus izdal publikacijo z naslovom Zmagovita pot juda, namenjeno mlajši in starejši populaciji. Že nekaj let pripravlja tudi obsežnejše delo o svoji karieri, ki bo, kot napoveduje, postalo pravi judoistični katekizem.

Publikacija z naslovom Zmagovita pot juda je izšla v nakladi tisoč izvodov. | Foto: Ana Kovač Publikacija z naslovom Zmagovita pot juda je izšla v nakladi tisoč izvodov. Foto: Ana Kovač

Publikacija v A4-formatu na 47 straneh in na več kot sto fotografijah povzema glavne značilnosti in mejnike športa, zaradi katerega se Slovenci lahko pohvalimo s kar petimi olimpijskimi medaljami. Predstavitev ob izidu knjige, ki je izšla v nakladi tisoč izvodov, je v osrednji celjski knjižnici vodila urednica knjige Irma Toman. Ta je uvodoma povedala, da so do Fabjana pristopili z idejo o prevodu francoskega priročnika o judu, ki bi bil namenjen mlajši populaciji, a je ta idejo zavrnil, češ, da si slovenski judo zaradi vseh uspehov, ki so jih zbrali slovenski judoisti, med drugim tudi dve zlati olimpijski medalji, zasluži avtorsko knjigo.

Knjigo je uredila Irma Toman. K Fabjanu je najprej pristopila z idejo o prevodu francoskega dela, a je Fabi predlagal avtorsko delo, saj da si ga slovenski judo zasluži. | Foto: Ana Kovač Knjigo je uredila Irma Toman. K Fabjanu je najprej pristopila z idejo o prevodu francoskega dela, a je Fabi predlagal avtorsko delo, saj da si ga slovenski judo zasluži. Foto: Ana Kovač

Marjan Fabjan | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Zmagovita pot juda je izšla na oddelku "za otroke in mladino", a je Fabjan prepričan, da bo zanimiva tudi za odrasle bralce, temu primerno, splošno, je tudi tudi napisana.

Krajši pogovor z Marjanom Fabjanom smo opravili ob robu pogovornega večera:

Ali v knjigi razkrivate tudi katerega od svojih trenerskih prijemov?

Ne, v tej ne, bo pa tega več v knjigi, ki jo pripravljam zadnja tri leta. Tista bo kot katekizem za judoiste. Računam, da bo izšla tudi v tujih jezikih. Mislim, da si pet olimpijskih kolajn, ki so jih dosegle moje varovanke, zasluži posebno knjigo. Da bodo zanamci vedeli, kako smo jih dosegli.

Prihodnje leto boste zaznamovali 50-letnico judoistične kariere. Ali ste že začeli vzgajati svojega naslednika ali naslednike?

Da, računam na vse dobitnice olimpijskih odličij, pa na Katjo Nareks in Igorja Trbovca, tudi na Miho Žganka, ki se bo nekoč vrnil iz Turčije in bo, opremljen z novimi znanji, lahko pomagal našemu klubu. V klubu smo njegovo odhod podprli, poznamo pa tudi razloge, ki so ga pri tem vodili.

Mihael Žgank
Sportal Slovenski judoist odkrito o prestopu k Turkom; ni želel končati kot nekateri #intervju

Ste pri Žgankovem odhodu lahko potegnili vzporednice z vašim "gasterbajtarstvom" v Avstriji?

Da, povedal sem mu vse o svojih izkušnjah v Avstriji in mu svetoval. On to zna ceniti in spoštovati, kljub odhodu v tujino je ohranil odnos do svoje države in kluba.

Kaj pa ostala dva vaša nekdanja varovanca Adrian Gomboc in Rok Drakšič, ki sta iz Sankakuja prestopila v judo klub Bežigrad? Koliko se vas je njun prestop dotaknil?

Nič. Verjetno sta se za to odločila zaradi boljših pogojev, mi jima jih nismo mogli ponuditi.

Se pravi, da se boste v prihodnje še pozdravljali, ko se boste srečali? Tega zdaj menda ne počnete.

Verjamem, da se bomo.

Kako velika je baza, ki jo vzgajate za olimpijske igre v Tokiu?

Začel bom z 11 tekmovalci, na koncu jih običajno ostane pet. Bom pa zadovoljen že z dvema, če bosta šla na igre z željo po zmagi. 

Predstavitve knjige so se udeležili tudi števni judoisti in judoistke, med njimi tudi olimpijska prvakinja Tina Trstenjak, Anamari Velenšek, tretja z olimpijskih iger v Riu de Janeiru, in Petra Nareks, dobitnica prve ženske medalje na evropskih prvenstvih za Slovenijo. | Foto: Ana Kovač Predstavitve knjige so se udeležili tudi števni judoisti in judoistke, med njimi tudi olimpijska prvakinja Tina Trstenjak, Anamari Velenšek, tretja z olimpijskih iger v Riu de Janeiru, in Petra Nareks, dobitnica prve ženske medalje na evropskih prvenstvih za Slovenijo. Foto: Ana Kovač

Nekaj izjav Marjana Fabjana s predstavitve knjige Zmagovita pot juda:

"Otroci ne trenirajo. Treniraš lahko mladega psa na povodcu, medtem ko se otroci učijo, hodijo v šolo. Do 14. leta za otroke ni treninga."

"Vsi otroci morajo biti zmagovalci."

"Vse otroke nagrajujemo enako. Ne za trud, ampak jih nagrajujemo za pogum."

"Zmaga lahko človeka spravi v pogubo. Če pride prezgodaj, gre lahko vse narobe."

"Ko je bila Urška Žolnir zastavonoša v Pekingu, je bila medalja izgubljena. Preveč se je dogajalo. Čeprav ni nič naredila narobe, po odprtju iger je šla spat, pa vendar, osredotočenost je bila izgubljena."

Urška Žolnir ima dve olimpijski medalji, bron in zlato. V spomin na njeno zlato odličje iz Londona, je Fabjan kupil rdeč dvonadstropni avtobus, eno najbolj prepoznavnih značilnosti britanskega glavnega mesta. | Foto: Bor Slana Urška Žolnir ima dve olimpijski medalji, bron in zlato. V spomin na njeno zlato odličje iz Londona, je Fabjan kupil rdeč dvonadstropni avtobus, eno najbolj prepoznavnih značilnosti britanskega glavnega mesta. Foto: Bor Slana

"Vedno je težje biti trener kot tekmovalec. Če bi bil mlajši, bi takoj zamenjal z Ano ali Tino."

O prehrani vrhunskih športnikov: "Naj jedo tisto, kar telo zahteva. Če se pojavi težava, naj grejo k zdravniku, ampak k zdravniku, ne k trgovcu. Moji tekmovalci pojedo in spijejo ogromno, a tudi ogromno porabijo. Tina na primer na treningu izgubi tudi do tri kilograme."

O čiščenju: "Naši judoisti blazine najprej pometejo, gre za grobo čiščenje, naslednja vrsta judoistov blazine počisti s krpicami, to je fino čiščenje. Ta običaj sem k nam prinesel z Japonskega, pomeni pa, da se vse stvari začnejo na tleh in iz nič. V telovadnici je kot v cerkvi, stalno jo je treba čistiti, to počnejo vsi, brez sramu, tudi dobitniki najbolj žlahtnih medalj."

O olimpijskem radiusu 15 kilometrov: "Pet olimpijskih medalj za slovenski judo so dosegle tekmovalke, ki živijo na Celjskem, v radiusu 15 kilometrov. Ko to slišijo Kitajci, se nam klanjajo do tal."

O zastavi krajevne skupnosti Lopata Ostrožno, kjer ima sedež klub Sankaku, Fabjan pa je njen častni krajan: "V naši občinski zastavi je poleg štirih zvezdic (ki simbolizirajo štiri zaselke v krajevni skupnosti) tudi plamenica z olimpijskimi krogi, ki označuje pet olimpijskih medalj naših tekmovalk."

Grb krajevne skupnosti Ostrožno, kamor sodi tudi Lopata, kjer je sedež najtrofejnejšega judo kluba v Sloveniji, Sankaku, vsebuje tudi plamenico s petimi olimpijskimi krogi, ki simbolizirajo pet olimpijskih medalj, ki so jih dosegle varovanke Marjana Fabjana.   | Foto: Grb krajevne skupnosti Ostrožno, kamor sodi tudi Lopata, kjer je sedež najtrofejnejšega judo kluba v Sloveniji, Sankaku, vsebuje tudi plamenico s petimi olimpijskimi krogi, ki simbolizirajo pet olimpijskih medalj, ki so jih dosegle varovanke Marjana Fabjana.

Ne spreglejte