Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
16. 11. 2013,
22.46

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

plezanje svetovni pokal Kranj Mina Markovič Maja Vidmar

Sobota, 16. 11. 2013, 22.46

8 let

Mina Markovič in Maja Vidmar sta priplezali v finale Kranja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V Kranju, kjer se najboljši športni plezalci merijo na zadnji tekmi svetovnega pokala v sezoni, so znani že vsi finalisti.

Najboljša slovenska športna plezalka Mina Markovič si je na osmih letošnjih tekmah v težavnosti priborila finale, v katerem bo napadala tretjo kranjsko zmago in tretjo skupno zmago. Med najboljših osem je tudi Maja Vidmar.

Markovičeva je odlično formo pokazala tudi prvi dan sklepnega tekmovanja sezone. Po prepričljivem nastopu v kvalifikacijah, ko je zanesljivo obe smeri preplezala do vrha, ni zbranost popustila niti v veliko zahtevnejšem polfinalu, v katerem je dokazala, zakaj sodi med najboljše športne plezalke na svetu.

Polfinale je bil sicer rekorden po številu slovenskih tekmovalcev. Od 17 Slovencev, največ doslej na startu katere od mednarodnih tekem najvišje ravni, se jih je v polfinale uvrstilo deset, pet moških in pet žensk. Selektivni polfinalni smeri sta precej zredčili slovensko vrsto. V nedeljskem finalu Kranja v dvorani na Zlatem polju, ki se bo začelo ob 17. uri, bosta Slovenijo zastopali dve finalistki, ob Markovičevi še Maja Vidmar, ki je finale ujela z osmim mestom. Finale pa bo tako kot lani minil brez slovenskega predstavnika, čeprav je bilo kar nekaj Slovencev zelo blizu.

Najboljši dosežek med moškimi je uspel 20-letnemu Škofjeločanu Juretu Raztresnu, ki je že drugič po letu 2010 ostal pod robom finala na devetem mestu. Sergej Epih je tekmo končal na 12. mestu. V finalu ne bo tudi 16. Klemena Bečana, najstarejšega člana slovenske reprezentance in zmagovalca Kranja leta 2008. Prav tako je po veliki napaki brez finala ostal Urban Primožič, sicer med vodilnimi po kvalifikacijah je končal na 17. mestu. Brez finala je ostal 19-letni Domen Škofic, ki tako ostaja veliki dolžnik Kranja, saj se mu na domači steni še ni uspelo prebiti med osem najboljših. Zasedel je zanj skromno 24. mesto.

Finalna, osma tekma svetovnega pokala v težavnosti poteka v znamenju boja za skupno zmago, za katero se tako kot lani potegujeta Južnokorejka Džain Kim in Markovičeva, ki bo napadala še tretji zaporedni veliki globus za skupno zmago v težavnosti in kombinaciji. Po sedmih tekmah svetovnega pokala v težavnosti je Markovičeva trenutno v zaostanku 30 točk za vodilno Korejko.

Boj Markovičeve in Kimove je za zdaj dokaj izenačen. Obe kandidatki za skupno zmago in glavni favoritki za zmago v Kranju sta obe kvalifikacijski smeri preplezali do vrha ter se zanesljivo uvrstili v večerni polfinale, v katerem je bila Kimova za malenkost uspešnejša od slovenske tekmovalke. Vrhov se sicer nista dotaknili.

Od ostalih Slovencev je 17-letna Tjaša Kalan v svojem prvem polfinalu v svetovni članski konkurenci osvojila 16. mesto, 18-letna tekmovalka iz Zgornje Besnice Jera Lenardič pa je bila v svojem prvem velikem članskem polfinalu 20. Tina Šušteršič je zasedla 26. mesto, Anja Šerbinek je tekmovanje končala na 34. mestu, Katja Kadič pa je bila 38. Gašper Pintar je pristal tik pod robom polfinala na 27. mestu, Jure Bečan je zasedel 32. mesto, Martin Bergant je bil 33., Gregor Vezonik 43. in Jernej Kruder 44.

Ne spreglejte