Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
10. 1. 2012,
13.12

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

pokal narodov

Torek, 10. 1. 2012, 13.12

8 let, 1 mesec

Le še mesec nas loči od pokala šestih narodov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Leto je hitro minilo, igralci Irske, Škotske, Anglije, Francije, Walesa in Italije pa so že v popolni pripravljenosti, da se pomerijo za naslov evropskega prvaka v tekmovanju šestih narodov.

Eno izmed najbolj cenjenih tekmovanj stare celine je bilo prvič izvedeno leta 1883, vendar se je sprva imenovalo Home Nation Championsip. Na začetku so se za naslov prvaka borile Anglija, Irska, Škotska in Wales, v sedanji obliki pa tekmovanje obstaja od leta 2000, Italija se je priključila kot zadnja.

Naslov prvaka branijo Angleži, ki so naziv odvzeli Francozom. Slednji so glavni favorit za ponoven naskok na vrh, saj so na zadnjem svetovnem prvenstvu v finalu priznali premoč Novi Zelandiji, ta poraz pa ''galske peteline'' zagotovo še vedno zelo boli.

Nekateri kritiki Francozom ne pripisujejo večjih možnosti za ponovno slavje prvaka, saj so zamenjali trenerja in še kar nekaj igralcev, tako da se bo ekipa morala najprej dobro uigrati. Angleži imajo podobno kot Irci težave s poškodbami ključnih igralcev, kot sta angleški odpiralec igre Toby Flood in center Brian O'Driscoll, ki je tudi kapetan irske reprezentance. Od Valižanov se lahko, tako kot vsa leta, pričakuje dobro, prodorno igro z veliko zadetki. Škoti pa kot poprej zablestijo le na tekmah proti Angležem, saj imajo z njimi še neporavnane račune iz preteklosti. In na koncu še Italijani, ki so iz leta v leto boljši. Prejšnje leto so uspeli premagati Francoze, ki so veljali za favorite. V samem prvenstvu lahko pričakujemo ogromno akcije, zadetkov, saj je večina ekip po svetovnem prvenstvu zamenjala nekaj svojih starih igralcev z mlajšimi, perspektivnimi mladeniči.

Vseh šest izbranih vrst bo med sabo odigralo le eno tekmo. Prednost domačega terena se iz leta v leto menja. Za vsako zmago ekipa prejme dve točki, za izenačen rezultat eno točko, medtem ko poraženec ostane brez točke.

Letošnje prve tekme prvenstva si bomo lahko ogledali 4. februarja, ko se Francozi pomerijo z Italijani, isti dan pa se bosta spopadla tudi Škotska in Anglija. Tekme bodo odigrane vsak konec tedna, s tem, da bodo po dveh krogih imeli igralci počitek.

Ne spreglejte