Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
28. 4. 2017,
19.30

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,20

1

Natisni članek

Vladimir Kličko Anthony Joshua boks Wembley London

Petek, 28. 4. 2017, 19.30

6 let, 6 mesecev

Pred obračunom Anthony Joshua – Vladimir Kličko

Kličko: V boksu sem že 27 let, toliko časa, kot je Anthony na svetu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,20

1

Klicko Joshua Wembley | Foto Reuters

Foto: Reuters

Kultni londonski nogometni štadion Wembley je pripravljen na epski boksarski spopad britanskega upa Anthonyja Joshue in ukrajinskega veterana Vladimirja Klička. Drugi je v karieri osvojil vse, kar je v boksu mogoče, prvi je na poti, da zagospodari težki kategoriji.

"Malo čudno je biti v vlogi izzivalca," je v Londonu priznal Vladimir Kličko, 198 centimetrov visok ukrajinski orjak, ki se je v zadnjem desetletju dodobra navadil vloge skoraj nepremagljivega šampiona težke kategorije.

Se je Kličko pobral po šoku?

Tyson Fury je novembra leta 2015 šokiral svet. | Foto: Reuters Tyson Fury je novembra leta 2015 šokiral svet. Foto: Reuters Njegov niz 22 zaporednih zmag in 18 obramb naslova svetovnega prvaka (IBF in IBO, trinajstih WBO in sedmih WBA) je novembra leta 2015 šokantno končal Anglež Tyson Fury, ki pa je po največji zmagi v svoji karieri zašel v težave in uspeha ni uspel primerno unovčil. Še več, izgubil je vse pasove, ki jih je vzel Kličku, in ostal celo brez boksarske licence.

Kličko od takrat ni več stopil v ring, s Furyjem se je dogovarjal za povratni boj, a se ta ni zgodil. Priložnost za vrnitev mu je ponudil Anthony Joshua, 27-letni nokavter iz Watforda, ki je med profesionalce prestopil leta 2012, malo po olimpijskih igrah v Londonu, na katerih je osvojil zlato odličje v supertežki kategoriji.

Kličko, ki je bil v dvoboju s Furyjem zanič, pravi, da je bil poraz odličen za njegovo motivacijo. V soboto bo popravil slab vtis, obljublja.

Le bodibilder, ki ga prava boksarska lekcija še čaka?

Joshua, otrok nigerijskih staršev, ki je v šoli kazal nadarjenost za nogomet in atletiko, je nekakšen boksarski "naturščik". S tem športom se je začel ukvarjati šele z 18 leti, nato pa hitro izkoristil talent, ki ga ima očitno v izobilju. Leta 2010 je po zmagi na odprtem britanskem prvenstvu za amaterje ponudbo za prestop med profesionalce, vredno 50 tisoč funtov, zavrnil z besedami: "Rad bi osvajal medalje." Med profesionalci ima 18 dvobojev in prav toliko zmag, vse pa je dosegel z nokavtom.

Tudi Joshua je visok 198 centimetrov in kar poka od mišic. Na očitke, da je le strah vzbujajoč bodibilder, ki ga prava boksarska lekcija še čaka, le zamahne z orjaško roko: "Mnogi so že poskušali in še nobenemu ni uspelo."

18 profesionalcev je res odpravil zanesljivo, za 18 nokavtov je potreboval vsega 44 rund, vendar je 18 dvobojev 14 let starejši Kličko med letoma 2004 in 2015 odboksal kot svetovni prvak, če k temu prištejemo še njegov šampionski niz med letoma 1999 in 2003, pa postane jasno, da Joshuo v soboto čaka največji izziv v njegovi kratki karieri.

 

Statistika angleškega šampiona je brezhibna, Kličko pa je že doživel poraz, pravzaprav štiri. Leta 1998 ga je premagal Američan Ross Puritty, leta 2003 Južnoafričan Corrie Sanders in leta 2004 še en Američan Lamon Brewster. Zadnji je mlajšega od bratov Kličko streznil in po njem je povsem zagospodaril težki kategoriji.

To ni astrofizika, to je boks

Joshua ima 18 profesionalnih dvobojev. Toliko jih je Kličko odboksal samo za naslove prvaka. | Foto: Reuters Joshua ima 18 profesionalnih dvobojev. Toliko jih je Kličko odboksal samo za naslove prvaka. Foto: Reuters Kličko s svojim obrambnim stilom boksa in izkoriščanjem višine resnično ni navduševal, a bil je učinkovit, pod njegovimi udarci so pokleknili Samuel Peter, Chris Byrd, Lamon Brewster (maščevanje je Kličku uspelo leta 2007), Sultan Ibragimov, Ruslan Čagajev, David Haye, Aleksander Povetkin …

Skupaj je v 68 profesionalnih borbah dosegel 64 zmag, kar 53 predčasno.

"Lahko, da je boljši boksar od mene, a moji moči ne bo kos," o statističnih primerjavah pravi Joshua, ki ni dolgo razmišljal, ko je na njegov naslov prišla ponudba za dvoboj s Kličkom. Pred spektaklom na štadionu Wembley deluje mirno: "Ni treba komplicirati. Zmagal bom. To pač ni astrofizika, to je boks. Sem mlad lev, divji, lačen in odločen. Na ta dvoboj se pripravljam že vse življenje."

"Boks potrebuje takšne dvoboje"

Čeprav naj bi bil zanj dvoboj z bodočim članom boksarske hiše slavnih bolj ali manj le stopnica k večjim dosežkom, se Anglež vendarle zaveda, da lahko tudi izgubi.

Tudi ob morebitnem porazu se ne bi preveč vznemirjal, zatrjuje: "Boks potrebuje takšne dvoboje. Jaz, Kličko in Deontay Wilder (po 38 dvobojih še neporažen ameriški boksar težke kategorije, svetovni prvak po različici WBC, op. p.) moramo delati. To je naš čas. In kakšen čas je to, če ne poskrbimo tudi za kakšno trilogijo."

Izenačen britanski rekord

Kultni štadion Wembley je že nekaj časa razprodan, dvoboj si bo v soboto na njem v živo ogledalo 90 tisoč ljudi, kar je britanski povojni rekord.
Klicko Joshua Wembley | Foto: Reuters Foto: Reuters

90 tisoč ljudi si je v letih 1934 in 1939 na Otoku ogledalo dvoboja angleškega asa Lena Harveyja. Pri drugem dvoboju na štadionu White City v Londonu so omenjali celo neverjetno številko 200 tisoč, a je ni bilo mogoče preveriti, zato je britanski rekord ostal 90 tisoč gledalcev.

Sicer neuradni rekord obiskanosti boksarskih dvobojev drži spopad lahke kategorije med Mehičanom Juliom Cesarjem Chavezom in Američanom Gregom Haugnom, ki sta leta 1993 na štadionu Azteca v Ciudadu de Mexicu obračunala pred 132.274 gledalci.

Omeniti velja še dogodek iz ZDA. Leta 1927 naj bi si drugi dvoboj ameriških borcev Gena Tunneyja in Jacka Dempseyja na štadionu Soldier Field v Chicagu ogledalo skoraj 105 tisoč gledalcev (omenjajo  tudi številko 120 tisoč).

Joshua in Kličko nista na ravni Conorja McGregorja

Fury je pred dvobojem z Ukrajincem zganjal prave norčije.  | Foto: Reuters Fury je pred dvobojem z Ukrajincem zganjal prave norčije. Foto: Reuters Če smo se v zadnjem času tudi ali predvsem po zaslugi irskega mojstra mešanih borilnih veščin, prvaka v UFC Conorja McGregorja, navadili na pravo cirkuško podžiganje pred dvoboji, sta v tem pogledu Kličko in Joshua prava amaterja.

S t. i. "trash-talkom" sta sicer poskušala, saj je ta dandanes skoraj obvezna sestavina spektakla v borilnih športih, ampak nista navdušila. "Ne da se mi ukvarjati s tem, to nisem jaz," pravi Joshua. V preteklosti je bil tarča verbalnega izzivanja rojakov Davida Haya in Tysona Furyja, ki jim je to veliko bližje.

Spopad olimpijskih prvakov

Kličko pa je vselej igral vlogo "dobrega fanta", premišljenega in umirjenega intelektualca. To za v Kazahstanu rojenega in v Nemčiji živečega Ukrajinca ni le vloga, saj ima doktorat s kijevske univerze, prav tako kot njegov starejši brat Vitalij, ki je trenutno župan ukrajinske prestolnice.

Tako Joshua kot Kličko sta tudi olimpijska prvaka. Anglež je zlato osvojil pred domačimi navijači na igrah v Londonu, Kličko je z olimpijsko konkurenco pometel leta 1996 v Atlanti.

Kaj je na USB-ključku?

Na tem USB-ključku je napoved izida sobotnega dvoboja. | Foto: Reuters Na tem USB-ključku je napoved izida sobotnega dvoboja. Foto: Reuters Poleg vsega se borca dobro poznata, Joshua je bil v preteklosti Kličkov sparing partner. Njuni poskusi zbadanj so tako zveneli precej neprepričljivo, verjeti pa jima gre, da sta vsak zase prepričana o zmagi.

"Nisem Nostradamus in ponavadi se izogibam napovedim, ampak tokrat sem tako prepričan o izidu, da sem posnel video, ki je na tem USB-ključku. Ta bo po koncu dvoboja v žepu moje halje, ki jo bom prodal na dobrodelni dražbi. Ne sprašujte me, kaj sem napovedal. To bo izvedel samo kupec. Če se bo ta odločil video objaviti, boste izvedeli tudi vi," je množici novinarjev v Londonu dva dneva pred dvobojem teatralno sporočil Kličko.

"To je le en korak na poti k večni slavi"

Joshua vloge v Kličkovi igri ni sprejel. "Tovrstne miselne igrice me ne zanimajo," je dejal, nato pa še enkrat ponovil, da ne razmišlja o ničemer drugem kot zmagi: "Če ne bi znal boksati, me danes ne bi bilo tukaj. Morda nisem najboljši, a tisto, v čemer sem dober, počnem izvrstno. To je le en korak na poti k večni slavi. Šampion želim ostati dalj časa, zato mi je všeč Cristiano Ronaldo, ki na najvišji ravni nogometa vztraja tako dolgo."

Zmaga nad Kličkom je le en korak na poti k večni slavi, meni Joshua. | Foto: Reuters Zmaga nad Kličkom je le en korak na poti k večni slavi, meni Joshua. Foto: Reuters

Joshua je svetovni prvak po različici IBF, zmagovalec sobotnega obračuna pa bo prejel tudi šampionska pasova WBA in IBO. Borca naj bi si razdelila dobrih 35 milijonov evrov. Vsak bo vzel polovico, ne glede na izid.

Kdo bo zmagovalec boksarskega spektakla na Wembleyju?

  • Anthony Joshua
    46,08 %
    359 glasov
  • Vladimir Kličko
    53,92 %
    420 glasov
Oddanih 779 glasov
Ne spreglejte