Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
13. 8. 2019,
11.26

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,62

1

Natisni članek

svetovno prvenstvo v športnem plezanju Hačiodži 2019 Janja Garnbret Janja Garnbret Lučka Rakovec Mia Krampl Urška Repušič Jernej Kruder

Torek, 13. 8. 2019, 11.26

4 leta, 9 mesecev

Svetovno prvenstvo v športnem plezanju, Hačiodži 2019, balvani

Korošica do novega naslova svetovne prvakinje! #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,62

1

Janja garnbret Hačiodži balvani polfinale | Janja Garnbret je bila letos na balvanih nepremagljiva. Kaj bo pokazala v finalu svetovnega prvenstva?  | Foto Manca Ogrin

Janja Garnbret je bila letos na balvanih nepremagljiva. Kaj bo pokazala v finalu svetovnega prvenstva?

Foto: Manca Ogrin

Na svetovnem prvenstvu v Hačiodžiju na Japonskem pravkar poteka ženski finale v balvanskem plezanju. Janja Garnbret, branilka naslova svetovne prvakinje v balvanih (in kombinaciji) iz Innsbrucka, je suvereno opravila s polfinalnim delom in je v finale vstopila kot vodilna. Tudi tam se je dobesedno poigrala s prvima dvema in četrtim balvanom, zapletlo se ji je zgolj na tretjem, kjer ji ni uspelo doseči niti cone. Njene reprezentančne kolegice Lučka Rakovec, Urška Repušič in Mia Krampl so se razvrstile med 12. in 17. mestom. Edini Slovenec v moškem polfinalu Jernej Kruder se je zavihtel na 10. mesto in je ostal brez finalnega nastopa.

Posnetek finala v balvanih za dekleta

V finale so poleg Garnbretove napredovale še tri Japonke (Akiyo Noguchi, Nanako Kura in Miho Nonaka), Ukrajinka Ievgeniia Kazbekova in Britanka Shauna Coxey.

Garnbretova se je tako odločno kot v polfinale podala tudi v finale. Za prvi finalni balvan je potrebovala dva poskusa, nato pa edina razvozljala drugega. Za vrh je potrebovala pet poskusov. Prvo zlato odličje na Japonskem bi si lahko tako kot lani na Tirolskem zagotovila že na tretjem balvanu, a se ji ni izšlo. Zadržala ni niti cone, negotovost pa se je prenesla na zadnji, četrti balvan, s katerim je Slovenka opravila zlahka, že v prvem poskusu. 

Drugo mesto in naslov svetovne podprvakinje je tako kot lani osvojila 30-letna domačinka Noguchijeva, bron pa je pripadel Britanki  Coxsey. Obe sta vrhova osvojili v prvem in zadnjem balvanu.

Janja garnbret Hačiodži balvani polfinale | Foto: Manca Ogrin Foto: Manca Ogrin

Po polfinalu:

Janja Garnbret, v letošnji sezoni nepremagljiva na balvanih, postala je tudi skupna zmagovalka balvanskega plezanja v tej sezoni, je s tremi vrhovi in štirimi conami v finale napredovala kot vodilna.

"Runda je bila kar težka, ampak sem zelo uživala med plezanjem. Izmuznil se mi je vrh na drugem balvanu, a me to ni iztirilo, sem samo uživala in plezala naprej. Všeč mi je, da je bilo tako težko, da ni bilo treba splezati vsega, ampak si se moral res potruditi. Super sem in veselim se finala," se je po zahtevnem polfinalu, v katerem so samo štiri tekmovalke (od 20) dosegle vrh, smejalo Korošici.

V polfinalu so nastopile še tri Slovenke, za vse tri je bil to prvi nastop v balvanskem polfinalu svetovnega prvenstva: Lučka Rakovec, sedma v kvalifikacijah, je z dvema conama osvojila 12. mesto, Urška Repušič je bila z eno doseženo cono 15., Mia Krampl, prav tako z eno cono, pa je zasedla 17. mesto.

Lučka Rakovec je z dvema osvojenima conama v polfinalu balvanov zasedla 12. mesto, kar je dobro izhodišče za tekmo v kombinaciji. | Foto: Manca Ogrin Lučka Rakovec je z dvema osvojenima conama v polfinalu balvanov zasedla 12. mesto, kar je dobro izhodišče za tekmo v kombinaciji. Foto: Manca Ogrin

Rakovčeva je bila s svojim plezanjem zadovoljna. "Vse smo potihem upale, da bodo balvani težji, kot so bili v kvalifikacijah, nismo pa pričakovale tako težkih. Tekmovalke v finalu si finale res zaslužijo, saj so res dobro odplezale. Kakšne malenkosti bi se dalo popraviti in bi tudi meni mogoče uspelo, ampak je bilo res težko. Vseeno sem zadovoljna in tudi rezultat za kombinacijo ni slab," je povedala 18-letna Kranjčanka.

Mia Krampl je z eno osvojeno cono zasedla 17. mesto. | Foto: Manca Ogrin Mia Krampl je z eno osvojeno cono zasedla 17. mesto. Foto: Manca Ogrin

Da so postavljalci smeri tekmovalkam v polfinalu pripravili dokaj zahteven zalogaj, se je strinjala tudi Mia Krampl. "Štartala sem bolj na začetku, tako da nisem vedela, kako se bo odvijalo in kako bodo plezale preostale, zame se je začelo kar naporno in zabavno. Balvani so bili res zahtevni, potrudila sem se po svojih najboljših močeh, rezultat pa je, kakršen je, kar v redu," je dejala 19-letna maturantka z Golnika, ki bo tako kot Garnbretova, Rakovčeva in Lukanova nastopila v vseh treh disciplinah.

V nasprotju z njimi je 19-letna Urška Repušič, prav tako maturantka v tem letu, nastopila zgolj na balvanski tekmi, kar pomeni, da je prvenstvo zanjo že končano.

Urška Repušič je balvansko preizkušnjo končala na 15. mestu. V polfinalu je dosegla eno cono. | Foto: Manca Ogrin Urška Repušič je balvansko preizkušnjo končala na 15. mestu. V polfinalu je dosegla eno cono. Foto: Manca Ogrin

"Bilo je malo težje, kot sem pričakovala, ampak konkurenca je res močna. Dala sem vse od sebe in sem motivirana, da vnaprej še bolj treniram in se prihodnje leto vrnem v še boljši formi. Res sem vesela za to priložnost, preostalim Slovencem pa želim še veliko sreče na preostalih tekmah. Upam na vsaj dve naši olimpijki."

Kruder z enim vrhom in tremi conami do 10. mesta

Za polfinalom deklet so se v steno podali še moški. Edini slovenski predstavnik Jernej Kruder je z enim osvojenim vrhom in tremi conami zasedel 10. mesto ter obstal pred finalom, kamor se je uvrstilo šest plezalcev.

Poleg najuspešnejšega v polfinalu, Čeha Adama Ondre, so napredovali še trije Japonci, Tomoa Narasaki, Kokoro Fujii in Keita Dohi, finale pa sta si priplezala tudi Nemec Yannick Flohe in Avstrijec Jakob Schubert, branilec naslova svetovnega prvaka v težavnosti in kombinaciji.

Kruder je bil s svojo predstavo zadovoljen, a nekaj grenkobe vendarle ostaja. "S svojim plezanjem v polfinalu sem kar zadovoljen, sploh glede na to, da sem si v izolacijski coni pred tekmovanjem rahlo pretegnil mišico. V marsikaterem gibu sem se pozitivno presenetil, žal pa se v dveh najbolj ključnih nisem, kar me je na žalost stalo finalni nastop. Glede na to, da je kombinacija zame tukaj glavna, sem zadovoljen z rezultatom in upam na čim boljše plezanje v prihodnjih dneh," si obeta 28-letni Celjan, svetovni podprvak v balvanih leta 2014 in lanski zmagovalec skupnega seštevka svetovnega pokala v balvanih.

Jernej Kruder je osvojil 10. mesto, priložnost bo iskal predvsem v kombinaciji.  | Foto: Manca Ogrin Jernej Kruder je osvojil 10. mesto, priložnost bo iskal predvsem v kombinaciji. Foto: Manca Ogrin

Finale v ženski konkurenci se bo začel ob 9.45, moški pa se bodo v finalu pomerili ob 13. uri.

Preberite še:

Jernej Kruder slovenska plezalna reprezentanca
Sportal Kruder rešil slovensko čast, trem rojakom se ni posrečilo
Sportal "Novinarji ste me večkrat vprašali, kaj mi več pomeni. Zdaj vem." #intervju
Katja kadić
Sportal Nesreča vedno pride v napačnem trenutku, tudi v primeru vrhunske plezalke #intervju
Janja Garnbret IFSC WORLD CUP MUNICH
Sportal Janja Garnbret brez težav skozi kvalifikacije, v polfinale še tri Slovenke
Gorazd Hren plezalci
Sportal Selektor ne vidi razlogov, zakaj se Janji načrt ne bi posrečil #intervju
Ne spreglejte