Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
9. 12. 2021,
10.16

Osveženo pred

2 leti, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,87

Natisni članek

Tokio 2020 dokumentarni film Janja Garnbret Janja Garnbret

Četrtek, 9. 12. 2021, 10.16

2 leti, 5 mesecev

Unikatno darilo za zlato Janjo na posebnem dogodku

Film z Janjo Garnbret končno tudi pred slovensko publiko #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,87
The Wall Janja Garnbret | V prenovljeni Cukrarni so sinoči predpremierno predvajali celovečerni dokumentarni film o Janji Garnbret in še treh elitnih plezalkah ter njihovi poti, polni vzponov in padcev, na olimpijske igre v Tokiu.  | Foto Grega Valančič/Sportida

V prenovljeni Cukrarni so sinoči predpremierno predvajali celovečerni dokumentarni film o Janji Garnbret in še treh elitnih plezalkah ter njihovi poti, polni vzponov in padcev, na olimpijske igre v Tokiu.

Foto: Grega Valančič/Sportida

V prostorih Cukrarne so sinoči predpremierno prikazali celovečerni dokumentarni film Stena – Vzpon do zlata, ki Janjo Garnbret in tri elitne plezalke Brooke Raboutou, Miho Nonako in Shauno Coxsey spremlja na njihovi poti do tekme kariere, olimpijskih iger v Tokiu. Večer je zaokrožilo unikatno darilo Janjinega sponzorja, kopija oprimka iz olimpijske stene za težavnost, ki bo prvi olimpijski prvakinji v zgodovini športnega plezanja, služila kot stojalo za njeno zlato olimpijsko odličje.

95-minutni dokumentarni film The Wall so snemali več kot dve leti. Prve prizore so posneli leta 2019, ki naj bi bilo leto pred olimpijskimi igrami, a se je zaradi prestavitve iger snemanje podaljšalo na dve leti.

Fotogalerija s predpremiernega večera v Cukrarni (foto: Grega Valančič):

Fotogalerija
1 / 24

Film spremlja vzpone, ne izogiba pa se niti prikazu padcev, tako rezultatskih kot psiholoških, ter zdravstvenih težav štirih elitnih plezalk iz ekipe adidas Terrex: Janje Garnbret, Američanke Brooke Raboutou, Japonke Miho Nonake in Angležinje Shaune Coxsey, ki gledalca popeljejo na potovanje vse od svojih začetnih korakov med oprimki do najpomembnejše tekme v karierah, olimpijske preizkušnje v Tokiu.

Janja Garnbret in njen trener Roman Krajnik | Foto: Grega Valančič/Sportida Janja Garnbret in njen trener Roman Krajnik Foto: Grega Valančič/Sportida

Film je režiral in posnel Nick Hardie, režiser dokumentarca Formula 1: Drive to Survive, ustvarili pa sta ga medijska družba Windfall Films in podjetje Premiere Digital ob podpori znamke outdoor opreme adidas Terrex.

Režiser in snemalec Nick Hardie je Janjino družino med ogledom finala olimpijskih iger spremljal v Slovenj Gradcu.  | Foto: Alenka Teran Košir Režiser in snemalec Nick Hardie je Janjino družino med ogledom finala olimpijskih iger spremljal v Slovenj Gradcu. Foto: Alenka Teran Košir

Garnbret: Filmska ekipa je bila spoštljiva in ni vdirala v mojo zasebnost

Garnbretova je sinoči povedala, da si je film ogledala že pred predpremiero, in sicer sama, saj je bila v velikem pričakovanju, kako bo vse skupaj videti. Že ko so ji ustvarjalci filma predstavili idejo, je bila nad njo navdušena, a hkrati zadržana, saj si ni predstavljala, kako bo, ko jo bodo kamere spremljale tudi v njenem zasebnem življenju in na treningih. Kljub prvotnim zadržkom se je prisotnosti kamer hitro navadila.

Filmski večer je moderiral nekdanji vrhunski smučar Jure Košir.  | Foto: Grega Valančič/Sportida Filmski večer je moderiral nekdanji vrhunski smučar Jure Košir. Foto: Grega Valančič/Sportida

"Filmska ekipa je bila spoštljiva in ni vdirala v mojo zasebnost, pa tudi sicer smo že vnaprej vedeli, kaj želimo v filmu prikazati, zato ni bilo težav," je povedala večkratna svetovna prvakinja, ki pa si je znala vzeti tudi pravico, da ekipi prepove snemati, če je tako čutila. To jim je dala vedeti že pred začetkom projekta.

Predstavnika adidasa sta Garnbretovi podarila stojalo za olimpijsko medaljo, na katerem je kopija oprimka z olimpijske stene.  | Foto: Grega Valančič/Sportida Predstavnika adidasa sta Garnbretovi podarila stojalo za olimpijsko medaljo, na katerem je kopija oprimka z olimpijske stene. Foto: Grega Valančič/Sportida

Olimpijska prvakinja v družbi mame Darje.  | Foto: Grega Valančič/Sportida Olimpijska prvakinja v družbi mame Darje. Foto: Grega Valančič/Sportida

Kopija oprimka iz olimpijske stene za težavnost

Predstavniki adidasa so ji sinoči podarili posebno darilo. Kopijo zadnjega oprimka, ki se ga je dotaknila v steni za težavnost v Tokiu. Tega bo uporabila kot stojalo za olimpijsko medaljo. Ker originalnega oprimka ni bilo mogoče dobiti, so stopili v stik s podjetjem, ki je izdelalo oprimek za olimpijsko steno, in poslali so jim enakega, kot je bil uporabljen na olimpijskih igrah. 

Napovednik filma The Wall - Climb For Gold:

 

Film bo širši javnosti na voljo za ogled od konca januarja prihodnje leto, predvajali pa ga bodo tudi na uvodnem večeru Festivala gorniškega filma, ki bo med 14. in 19. februarjem 2022 v Cankarjevem domu v Ljubljani.
Ne spreglejte