Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
10. 12. 2023,
11.02

Osveženo pred

4 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,29

Natisni članek

Janja Šegel Neža Klančar Katja Fain plavanje

Nedelja, 10. 12. 2023, 11.02

4 mesece, 2 tedna

EP v plavanju v 25-m bazenih (nedelja)

Vesela novica iz Romunije! Danes v finalu EP kar tri Slovenke, Janja Šegel gre po rekord.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,29
Katja Fain | Katja Fain je v predtekmovanju na 400 m prosto dosegla svoj najboljši izid v sezoni. | Foto Nebojša Tejić/STA

Katja Fain je v predtekmovanju na 400 m prosto dosegla svoj najboljši izid v sezoni.

Foto: Nebojša Tejić/STA

V romunskem Otopeniju se bo danes končalo evropsko prvenstvo v plavanju v 25-metrskih bazenih. Slovenija bo imela kar tri finaliste. Neža Klančar bo nastopila na 50 m delfin, Katja Fain na 400 m mešano, Janja Šegel pa je kot prva rezerva nepričakovano dobila priložnost, da nastopi v finalu na 200 m prosto.

Neža Klančar
Sportal Ljubljančanka, ki se v vodi počuti bolje kot na suhem, a plavanje ni njena edina strast

Nastop v finalu na 200 m prosto je odpovedala Belgijka Valentine Dumont, ki jo čaka finale na 400 m prosto, kjer ima višje cilje. "Zelo sem vesela, da je sreča na moji strani in da se mi je ponudila priložnost, da popravim napake iz polfinala. Želim si osebni rekord," je novico o nastopu pokomentirala koroška plavalka.

Katja Fain je s časom 4:05,68 dosegla najboljši izid v sezoni, za popoldan pa bosta s trenerko Metko Sparavec Malenko poiskali še nekaj rezerv. Plavalka Branika je pred tem nastopila tudi že v finalu na 200 m delfin.

Malo darilo za rojstni dan

Metka Sparavec Malenko je v soboto dopolnila 45 let. | Foto: Nebojša Tejić/STA Metka Sparavec Malenko je v soboto dopolnila 45 let. Foto: Nebojša Tejić/STA "Po včerajšnjem nastopu sem se morala zbrati, saj danes na 400 m ne bi plavala, če bi se na 200 prosto uvrstila v finale. Ni bilo slabo, plavala sem sproščeno. Videla sem predhodni skupini in imela vseskozi tekmo pod nadzorom," je predtekmovanje ocenila Fain.

"Vedeli sva, da bo za finale treba plavati 4:06 ali slabše, zato je Katja lahko plavala sproščeno, saj je njen osebni rekord 4:01. Je pa naredila nekaj napak, ki jih bo popoldan skušala odpraviti in odplavati čim hitreje," pa je povedala trenerka. Slednja je tudi na ta način dobila malo darilo za rojstni dan, ki ga je praznovala dan pred tem.

Z dosežki 4:02 so izstopale Rusinja Ana Kirpičnikova, ki tekmuje za Francijo, Italijanka Simona Quadarella in Belgijka Valentine Dumont.

V finalu tudi Janja Šegel

Janja Šegel bo popoldan nastopila v finalu na 200 m prosto. | Foto: Nebojša Tejić/STA Janja Šegel bo popoldan nastopila v finalu na 200 m prosto. Foto: Nebojša Tejić/STA Z evropskega plavalnega prvenstva v kratkih bazenih v Romuniji prihaja razveseljiva novica. Janja Šegel bo kot prva rezerva nastopila v finalu na 200 m prosto. Včeraj v polfinalu je bila deveta najhitrejša, s časom 1:55,29 pa je le za 15 stotink sekunde zgrešila uvrstitev med osmerico finalistk.

Po odpovedi ene od tekmovalk, bo imela Janja v današnjem finalu priložnost, da izboljša svoj osebni rekord, od katerega je bila v polfinalni predstavi oddaljena le 14 stotink sekunde. "Cilj je osebni rekord," sporoča njen trener Matija Medvešek. 

Za najboljšimi tremi zaostala le dobri dve desetinki

Neža Klančar je v sobotnem polfinalu na 50 m delfin dosegla šesti čas 25,54. Lasten rekord je popravila za 23 stotink sekunde. Nedvomno ima slovenska reprezentantka za finale še nekaj rezerv, saj je tako na obratu kot pri prihodu v cilj izgubila nekaj dragocenih stotink.

Neža Klančar je v soboto izboljšala svoj rekord na 50 m delfin za skoraj četrt sekunde. | Foto: Ana Kovač Neža Klančar je v soboto izboljšala svoj rekord na 50 m delfin za skoraj četrt sekunde. Foto: Ana Kovač

Najhitrejši sta bili Švedinji Sara Junevik in Louise Hanssen pred Grkinjo Ano Ntuntunaki. Slovenska rekorderka pa je za najboljšimi tremi, ki so jih ločile štiri stotinke sekunde, zaostala le dobri dve desetinki.

"Državni rekord me je popeljal v finale, s čimer sem svoj naslednji cilj izpolnila. Seveda pa si želim, da ta rekord še izboljšam in pridobim še kakšno mesto," je po polfinalu povedala 23-letna plavalka Olimpije.

Finalni program s tremi slovenskimi predstavnicami:

17.11 - Janja Šegel 200 m prosto
17.40 - Katja Fain 400 m prosto
18.14 - Neža Klančar 50 m delfin

Neža Klančar
Sportal Neža Klančar še v enem finalu
Ne spreglejte