Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
2. 12. 2019,
10.37

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,61

2

Natisni članek

plezanje Mia Krampl Lučka Rakovec Gorazd Hren

Ponedeljek, 2. 12. 2019, 10.37

4 leta, 5 mesecev

Pogovor z Mio Krampl, bodočo olimpijko

Drama v Toulousu, ki se je morala razplesti v prid Slovenki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,61

2

Mia Krampl | Janja Garnbret je sinoči na jugu Francije dobila sopotnico za pot na olimpijske igre. V Tokiu se ji bo pridružila Mia Krampl, ki je bila v internem boju malenkost boljša od prijateljice Lučke Rakovec. | Foto Grega Valančič/Sportida

Janja Garnbret je sinoči na jugu Francije dobila sopotnico za pot na olimpijske igre. V Tokiu se ji bo pridružila Mia Krampl, ki je bila v internem boju malenkost boljša od prijateljice Lučke Rakovec.

Foto: Grega Valančič/Sportida

Včerajšnji finale kvalifikacijske tekme v športnem plezanju v Toulousu se je moral končati v solzah. Dve prijateljici, kolegici, ki trenirata v isti dvorani in z istim trenerjem, Mia Krampl in Lučka Rakovec, sta hočeš nočeš med sabo morali obračunati, katera bo prihodnje leto nastopila na olimpijskih igrah v Tokiu. In boj na jugu Francije je bil vse prej kot enostaven in predvidljiv. Na koncu se je bolje razpletlo za Kramplovo, ta je prepričana, da to ne bo vplivalo na njen odnos s prijateljico, ki je bila v Franciji njena največja tekmica.

Na olimpijskih igrah v Tokiu, kjer bo plezanje prvič del olimpijskega sporeda, bo vsaka država lahko imela največ dva predstavnika v moški in ženski konkurenci. Glede na to, da je že od svetovnega prvenstva v Hačiodžiju jasno, da bo prvo slovensko kvoto zasedla najbolj vsestranska plezalka na svetu Janja Garnbret, je bilo za Slovenke na voljo samo še eno mesto.

V slovenskem taboru so se odločili, da si ga bo zaslužila tista plezalka, ki se bo na kvalifikacijski tekmi v Toulousu bolje odrezala.

Lučka Rakovec, aktualna evropska prvakinja v težavnosti, je za las ostala brez olimpijske priložnosti. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Lučka Rakovec, aktualna evropska prvakinja v težavnosti, je za las ostala brez olimpijske priložnosti. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Vse do zadnje discipline, težavnostnega plezanja, je kazalo, da bo med potniki za Tokio 18-letna Ljubljančanka Lučka Rakovec, aktualna evropska prvakinja v težavnosti.

Včeraj je bila od reprezentančne kolegice Mie Krampl boljša v dveh od treh disciplin. V hitrosti je zasedla šesto, v balvanskem delu pa tretje mesto, medtem ko je bila Mia slabša, predzadnja sedma v hitrosti in v balvanih.

Primerjava finalnega nastopa Lučke Rakovec in Mie Krampl (upošteva se zmnožek uvrstitev v vsaki disciplini, manjši kot je, bolje je):

Rakovec (6. mesto v hitrosti x 3. mesto v balvanih x 3. mesto v težavnosti) 54 točk
Krampl (7. mesto v hitrosti x 7. mesto v balvanih x 1. mesto v težavnosti) 49 točk

Olimpijska kombinacija: umetno sestavljena disciplina preobratov

A v olimpijski kombinaciji, kjer šteje zmnožek uvrstitev v vsaki disciplini (manjši kot je, bolje je), pri težavnosti pa se upošteva tudi čas, ki ga tekmovalec porabi v steni, se uvrstitve lahko vsak trenutek temeljito premešajo.

In tako je bilo tudi sinoči.

Rakovčevo je do uvrstitve na olimpijske igre ločilo zgolj pol giba! In na koncu je bila Kramplova tista, ki se je veselila uvrstitve na olimpijske igre. 

V zadnji disciplini, težavnosti, je bila namreč najboljša (dosegla je višino 32), kar jo je v skupnem seštevku dvignilo na 3. mesto, medtem ko je Rakovčeva z gibom manj (31+) zasedla mesto tik za njo.

Če ne bi Francozinja Julia Chanourdie stene za težavnost preplezala hitreje od Rakovčeve, bi bil razplet drugačen. Smejalo bi se Lučki, tako pa se z juga Francije s širšim nasmeškom vrača Mia.

Kramplova je aktualna svetovna podprvakinja v težavnosti in prav odlična predstava v težavnosti je bila tista, ki ji je včeraj pomagala do uvrstitve na olimpijske igre v Tokio. | Foto: Manca Ogrin Kramplova je aktualna svetovna podprvakinja v težavnosti in prav odlična predstava v težavnosti je bila tista, ki ji je včeraj pomagala do uvrstitve na olimpijske igre v Tokio. Foto: Manca Ogrin

Kaj je Mia Krampl povedala noč po nepričakovanem uspehu?

Kako stresna je bila za vas francoska preizkušnja?

Kaj pa vem, na tekmi niti nisem bila tako živčna, saj sem se zavedala, da moje možnosti za uvrstitev na olimpijske igre niso tako velike. Edino, kar mi je preostalo, je to, da poskušam uživati v tekmi in plezati tako, kot najbolje znam. No, na koncu se mi je vse skupaj res lepo sestavilo.

Na balvanih vam nikakor ni steklo in zdelo se je, kot da že izgubljate upanje ali pa ste se vendarle zavedali, da vas na koncu čaka še disciplina, v kateri ste najmočnejši, in da ne smete obupati. Kombinacija se je še enkrat več izkazala kot disciplina, pri kateri do zadnjega ne veš, kako se bo razpletlo.

Res je, jaz sem najboljši dokaz, da se pri kombinaciji res vse lahko obrne, da ni treba obupati in da je treba vztrajati vse do zadnje discipline.

"Sem najboljši dokaz za to, da se pri kombinaciji res vse lahko obrne, da ni treba obupati in da je treba vztrajati vse do zadnje discipline." | Foto: Žiga Zupan/Sportida "Sem najboljši dokaz za to, da se pri kombinaciji res vse lahko obrne, da ni treba obupati in da je treba vztrajati vse do zadnje discipline." Foto: Žiga Zupan/Sportida

Zavedala sem se, da sem pri hitrosti med najslabšimi v finalu, tudi v balvanih nisem najboljša, niti jim v zadnjem delu sezone nisem posvečala preveč pozornosti … V kvalifikacijah sem balvane plezala nad pričakovanji, v finalu pa se nisem znašla, niti niso bili balvani moj slog.

Kot najslabša po zmnožku prvih dveh disciplin sem v težavnosti začela prva in res plezala povsem sproščeno. Ničesar nisem imela izgubiti! Samo uživati v svoji zadnji smeri v tej sezoni. Na koncu se je vse še malo sestavilo in zdaj sem na olimpijskih igrah!

Kdaj sta preračunali rezultate, kdaj sta se zavedali, kako se je razpletlo?

Že pred koncem so nama pokazali rezultate in vedeli sva, da sem pol giba pred drugimi in da bo odločil čas v steni. Ko je plezala Japonka Ito Futaba, sva se že zavedali, kakšen je razplet.

Vse skupaj je še toliko težje, ker sta prijateljici, skupaj trenirata in preživita ogromno časa, bili sta sostanovalki na tekmovanju. Sta se že prej pogovorili, da to ne bo vplivalo na odnos? Jasno je bilo, da bo ena od vaju na koncu razočarana. Glede na to, da ima vsaka država na igrah samo dve kvoti in da je prvo zapolnila že Janja Garnbret, drugače ni moglo biti. Sta govorili o tem?

Čim manj. Težko se je bilo sprijazniti, da je to za eno konec sanj. Zato sva to pustili za tekmo in prelagali.

Sta se po tekmi kaj pogovarjali o tem?

Glede na to, da na to nimava vpliva, nima smisla razpravljati. Že pred tekmo sva se sprijaznili, da se bo enkrat zgodilo. Sicer pa ni prijetno prijateljice pustiti doma, ampak drugače ni moglo biti.

"Razplet ne bo vplival na moj odnos z Lučko." | Foto: Žiga Zupan/Sportida "Razplet ne bo vplival na moj odnos z Lučko." Foto: Žiga Zupan/Sportida

Trenirata pri istem trenerju, Anžetu Štremflju, in v isti dvorani v Kranju.

Tako rekoč sva vsak dan skupaj, trenirava skupaj, pri istem trenerju. Sva res dobri prijateljici, zato je bilo vse skupaj toliko težje, ne bo pa to vplivalo na najin odnos.

Kaj vas čaka zdaj?

Najprej nekaj dni premora, končno je konec te dolge sezone, potem pa se bo treba s trenerjem dogovoriti, kako se bomo lotili prihodnje sezone. O tem še nisem razmišljala, res, sploh nisem razmišljala o tem, da bi se na koncu lahko razpletlo tako, kot se je.

Bo pa verjetno trening hitrosti zdaj pogosteje na sporedu?

Da, hitrost bo res treba izpiliti. Za zdaj sem v takem zaostanku, da me čaka še ogromno dela. V Toulousu sem plezala čas 12,2 sekunde, kar je blizu mojemu najboljšemu času 12,18, a še vedno je to precej daleč od tekmic.

V Tokiu samo 20 najboljših

Na olimpijskih igrah v Tokiu bo nastopilo samo po 20 najboljših športnih plezalcev v moški in ženski kategoriji. Slovenski moški kvoti tudi po kvalifikacijski tekmi v Toulousu ostajata nezasedeni.

Jernej Kruder je zasedel 19. mesto, a bi lahko tudi 3., če bi mu uspel še en gib na zadnjem kvalifikacijskem balvanu, Anže Peharc pa je pristal na 21. mestu med 22 nastopajočimi.

Seznam uvrščenih na olimpijske igre v Tokiu 2020:

Moški:

Tomoa Narasaki (JAP)
Jakob Schubert (AUT)
Rishat Khaibullin (KAZ)
Kai Harada (JAP)*
Mika Mawem (FRA)
Alexander Megos (NEM)
Ludovico Fossali (ITA)
Sean McColl (KAN)
Adam Ondra (ČEŠ)
Bassa Mawem (FRA)
Jan Hojer (NEM)
YuFei Pan (KIT)
Alberto Gines Lopez (ŠPA)
Nathaniel Coleman (ZDA)

Ženske:

Janja Garnbret (SLO)
Akiyo Hoguchi (JAP)
Shauna Coxsey (VB)
Aleksandra Miroslaw (POL)
Miho Nonaka (JAP)*
Petra Klingler (ŠVI)
Brooke Raboutou (ZDA)
Jessica Pilz (AUT)
Julia Chanourdie (FRA)
Mia Krampl (SLO)
Juliia Kaplina (RUS)
Kyra Condie (ZDA)
Laura Rogora (ITA)
YiLing Song (KIT)

* Odločitev o drugem japonskem potniku na OI še ni dokončna. Japonci želijo drugega predstavnika izbrati na internem tekmovanju in so se zoper odločitev Mednarodne zveze za športno plezanje, ki je povabilo na igre na podlagi uvrstitve na SP poslala Miho Nonaki (5. mesto na SP v kombinaciji) in Kaju Haradi (4. mesto na SP), pritožili na Mednarodno športno razsodišče (CAS). Odločitev naj bi bila znana do konca letošnjega leta.

Selektor že tri dni premleva, kaj bi bilo, če bi bilo

Razplet finala je presenetil tudi selektorja slovenske plezalne reprezentance Gorazda Hrena.

"Ni se razpletlo ravno po pričakovanjih. Lučka je na pripravah in na tekmi konstantno kazala boljšo kombinatorsko formo, včeraj pa so se številke obrnile tako, da je pretehtala Miina zmaga v težavnosti. Šport je šport, enkrat zmaga en, drugič drugi. Včeraj se je odvrtelo cel kup enačb, na koncu pa je vse skupaj premešala še Francozinja," je razplet komentiral Hren, ki je z mislimi že pri pripravah načrta za prihodnjo sezono.

Gorazd Hren slovenska plezalna reprezentanca | Foto: Peter Podobnik/Sportida Foto: Peter Podobnik/Sportida

Ozrl se je tudi na moški del reprezentance, kjer pričakovanja niso bila tako visoka kot pri dekletih, bolj so upali, da se bo izšlo Krudru in Peharcu. Kaj lahko bi se.

Selektor priznava: "Že tri dni premlevam, kaj bi bilo, če bi Jerneju uspel še zadnji gib na zadnjem balvanu, za katerega sem bil prepričan, da ga je sposoben splezati. To bi ga v kvalifikacijah popeljalo na končno 3. mesto, s tem pa tudi na olimpijske igre."

Možnosti, da bi se komu od fantov vendarle uspelo uvrstiti na igre, so sicer pičle, a obstajajo.

Ena pot, a malo verjetna, je prek povabila, ki ga bo komisija izdala enemu plezalcu in eni plezalki, druga pa vodi prek zmage na evropskem prvenstvu v kombinaciji, ki bo marca prihodnje leto v Moskvi.

"Borba za to eno mesto bo neizprosna," napoveduje selektor.

Ne spreglejte