Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
17. 7. 2022,
20.47

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01

Natisni članek

Cameron Smith golf

Nedelja, 17. 7. 2022, 20.47

1 leto, 9 mesecev

150. OP Velike Britanije

Cameron Smith pokoril konkurenco na igrišču St Andrews

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01
Cameron Smith | Cameron Smith je zmagovalec 150. odprtega prvenstva Velike Britanije. | Foto Reuters

Cameron Smith je zmagovalec 150. odprtega prvenstva Velike Britanije.

Foto: Reuters

Avstralec Cameron Smith je zmagovalec 150. odprtega prvenstva Velike Britanije, letošnjega zadnjega turnirja serije major v golfu. Osemindvajsetletni Avstralec je za zmago na kultnem igrišču St Andrews na Škotskem potreboval 268 udarcev, enega manj od drugega Camerona Younga iz ZDA in dva manj od tretjega Roryja McIlroya iz Severne Irske.

Za Smitha je to prva lovorika na enem od štirih najbolj pomembnih tekmovanj v svetu golfa, za končno zmago pa je na turnirju z nagradnim skladom 11,2 milijona funtov oziroma 13,2 milijona evrov v žep pospravil dva milijona funtov oziroma 2,36 milijona evrov.

Po današnji zmagi je postal dvanajsti Avstralec, ki je osvojil enega od štirih turnirjev serije major, pred njim so se tovrstnih triumfov veselili Jim Ferrier, Peter Thomson, Kel Nagle, David Graham, Greg Norman, Wayne Grady, Ian Baker-Finch, Steve Elkington, Geoff Ogilvy, Adam Scott in Jason Day.

Smith je bil na najstarejšem turnirju v golfu v vodstvu že po drugem tekmovalnem dnevu, ki ga je končal z osmimi udarci pod parom. Po tretjem dnevu je zdrsnil na tretje mesto, a je z današnjimi lucidnimi in natančno odmerjenimi udarci zelo hitro nadoknadil zaostanek za McIlroyem in Norvežanom Viktorjem Hovlandom, ki sta zadnji tekmovalni dan začela z velikim kapitalom - tremi udarci prednosti.

Avstralec je zadnji tekmovalni dan - tako kot drugega - končal z osmimi udarci pod parom, z udarcem več pa njegov najbližji zasledovalec, 25-letni Američan Young. Zmago je na enem najbolj prestižnih turnirjev na svetu potrdil na zadnji, 18. luknji, ko je odigral tako imenovani "eagle" (udarec pod parom), kar mu je danes uspelo tudi na drugi, peti, 10., 11., 12., 13. in 14. luknji.

McIlroy, sicer štirikratni zmagovalec turnirjev serije major - v letih 2012 in 2014 je osvojil turnir PGA, leta 2011 OP ZDA, leta 2014 pa še OP Velike Britanije - je že drugi letošnji turnir najvišje kakovostne kategorije končal pod vrhom. Na aprilskem mastersu v Augusti je zasedel "nehvaležno" drugo mesto, na štiridnevnem turnirju na Škotskem pa tretje mesto, potem ko je zadnji tekmovalni dan končal z dvema udarcema pod parom.

Na letošnjih uvodnih dveh turnirjih serije major sta smetano pobrala Američana. Na mastersu v Augusti je zmagal Scottie Scheffler, na turnirju PGA v Tulsi pa Justin Thomas, na odprtem prvenstvu ZDA v Brooklinu pa je bil najboljši Anglež Matt Fitzpatrick.

Preberite še:

Tiger Woods
Sportal V vodstvu zdaj Smith, Tiger Woods v solzah
Tiger Woods na igrišču v Atlanti
Sportal The Open obeta dramo, v igri tudi Tiger Woods
Pia Babnik
Sportal Pia Babnik na turnirju evropske turneje 12.
Ne spreglejte