Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
4. 4. 2008,
11.01

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 4. 4. 2008, 11.01

8 let

Začetek sezone v reliju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Z že tradicionalnim gostovanjem v Volšperku se začenja slovenska avtomobilistična sezona. Z relijem po Labotski dolini se začenja prvenstvo v pri nas najbolj čislani avtomobilistični panogi.

Zasedba v letošnjem slovenskem prvenstvu bo v absolutni konkurenci skoraj identična lanski, saj so za uvodni reli v Avstriji prijavljeni skoraj vsi tisti, ki so lani krojili mesta pri vrhu slovenskih relijev. Vendar pa med sodelujočimi tokrat manjka 26-letni Škofjeločan Miha Jezeršek, ki je z mitsubishijem lancerjem evo IX lani prav na tem reliju dosegel svojo premierno zmago. Tako kot ob začetku lanske sezone tudi letos med sodelujočimi pogrešamo Andreja Jereba in Marka Jerama, ki vse stavita na nastope v tujini, in Boštjana Logarja, ki se bo morda ob večjem zanimanju pokroviteljev vrnil v naslednjih letih.

V nižjih razredih bo verjetno konkurenca še malenkost močneja kot lani, predvsem se ljubitelji relija lahko veselijo, da bo celotno sezono odpeljal Alex Humar, zanimanje vzbujajo tudi predstave lanskega odkritja Mitja Slejka, pa starih znancev: Turka, Petriča itd.

Mnogi napovedujejo, da se je v slovenskem reliju začelo obdobje kraljevine 29-letnega Mariborčana Tomaža Kaučiča, ki bo tudi v novi sezoni dirkal s sovoznikom Petrom Zorenčem v mitsubishiju lancerju evo IX. Kaučič je lani osvojil močno želeni prvi slovenski naslov (ob tem že ima dva hrvaška), predvsem pa ga nihče lani ni mogel premagati, kadar ni imel nobenih resnejših težav. Lanski naslov si je prepričljivo zagotovil že v prvem delu sezone, tako da si je lahko ob koncu privoščil tudi nekaj tehničnih zapletov. S podobnim dirkanjem bo Mariborčan tudi letos merilo za tekmece, čeprav glede slovenskega prvenstva ni tako motiviran kot lani: "V naslednjih letih ne bom zbiralec naslovov za vsako ceno. Kar sem si imel dokazati v slovenski konkurenci, sem si že lani, točkovni sistem pa je v domačem prvenstvu takšen, da ti že en odstop lahko pokvari sezono. Letos bi bil precej bolj vesel kakšnega odmevnega nastopa v tujini."

Zadnja leta je kandidat za svoj rekordni peti naslov prvaka vselej tudi idrijski veteran Darko Peljhan s sovoznikom Igorjem Kacinom (prav tako v mitsubishiju lancerju evo IX). Peljhan je zadnje tri sezone brez zmage, kar pa ga pretirano ne obremenjuje, dirka predvsem za lastno veselje, njegove napovedi pa so tradicionalno v slogu 'bomo videli'.

Kandidat številka 3 za slovenski naslov bo verjetno Ljubljančan Mitja Klemenčič, ki mu zapiske bere Jernej Korpar (tudi onadva dirkata v mitsubishiju lancerju evo IX). Klemenčiču je lani uspel veliki povratek, saj se tri leta ni mogel pobrati po spektakularni nesreči na reliju Koper, zdaj pa je spet na vsaki dirki kandidat za zmago. Lani je prvenstvene možnosti sicer dodobra zapravil že na uvodnem reliju v Avstriji, ko ga je zaradi prevelike hitrosti zunaj hitrostnih preizkušenj izločila policija: "Čeprav tudi meni za dirke zmanjkuje časa, se letos na Labotski reli odpravljam pripravljen kot še nikoli. Mislim, da mi letošnji razpored relijev ustreza in če mi bo zaupanje vlival tudi avto, potem lahko prikažem lepe predstave."

Uvodni reli za slovensko prvenstvo Lico Lavanttal bo imel danes popoldne (od 15.18 do 18.37) štiri hitrostne preizkušnje, jutri pa jih bo preostalih osem (od 8.00 do 16.31).

Ne spreglejte