Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Nedelja,
17. 6. 2012,
9.04

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Nedelja, 17. 6. 2012, 9.04

8 let

Tragedija v IRC, Hunterjev dan v indycarju (video)

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Vrhunca dirkaškega vikenda: MotoGP v Silverstonu in 24 ur Le Mansa. Žal je konec tedna zaznamovala tragedija na reliju na Siciliji, kjer je ob trčenju v kovinsko ograjo umrl Gareth Roberts.

Hunter-Reay slavil prvič letos

Četrta od petih dirk v petih tednih v prvenstvu indycar se je dogajala na ovalu v Milwaukeeju. Po uri in pol čakanja zaradi dežja je osmo preizkušnjo sezone najbolje odpeljal Ryan Hunter-Reay (Andretti). Za svojo prvo zmago v sezoni je v vodstvo prišel šele v 141. krogu, ko je upočasnil Helio Castroneves (Penske) in zdrsnil na šesto mesto. V zadnjih krogih drugouvrščeni Tony Kanaan (KV) in tretjeuvrščeni James Hinchcliffe (Andretti) zmagovalcu nista bila nevarna. Nekdanji dirkač formule 1 Rubens Barrichello je končal na 10. mestu. Will Power (Penske) je z 12. mestom ubranil vodstvo v točkovanju. Hinchcliffe za njim zaostaja 31 točk, Barrichello pa na 16. mestu 136.

V nascarju je v soboto za presenečenje poskrbel Avstralec Marcos Ambrose (Ford), nekdanji prvak prvenstva V8. Ne le, da je dobil kvalifikacije "sprint cupa", odpeljal je še rekord ovala Michigan International Speedway. Na dirki se je vse obrnilo na glavo. Zmage se je veseil Dale Earnhardt mlajši (Chevrolet) in tako prekinil kar štiri leta dolg niz brez uspeha. Po zadnjem postanku je za sabo pustil glavnega favorita za naslov Tonyja Stewarta (Chevrolet). Ambrose je bil deveti, Matt Kenseth (Ford) pa ima s tokratnim tretjim mestom le še štiri točke prednosti na prvem mestu skupnega seštevka (pred Earnhardtom). Pred dirkači nascarja je še 11 dirk rednega dela, nakar sledi 10 dirk t. i. "lova" ("chase") za naslov.

Tragedija v IRC, zmaga Kopeckyju

Sovoznik Craiga Breena, Gareth Roberts, je umrl na reliju na Sicilji, ki je štel za točke medcelinskega reli izziva (IRC). Nesreča je bila zelo podobna tisti Roberta Kubice izpred leta in pol. Breen je izgubil oblast nad vozilom, nakar je trčil v kovinsko ograjo ob cesti. Ta se je zarila v desni del peugeotovega dirkalnika. "Takoj smo poklicali reševalce. Že prej so člani drugih ekip priskočili na pomoč. Na žalost je bila pomoč neuspešna. Gareth je umrl na kraju nesreče. To je zelo, zelo žalosten dan," so zapisali v uradnem sporočilu organizatorji dirke. Breen je bil nepoškodovan.

Dirka Targo Florio je bila v luči tragedije predčasno končana. Po osmih odpeljanih hitrostnih preizkušnjah so zmago pripisali Janu Kopeckyju (Škoda), ki je bil 0,8 sekunde hitrejši od branilca naslova Andreasa Mikkelsena (Škoda). Po peti od 13 dirk se je vodstvo Norvežena pred Čehom stopilo na šest točk.

Whincup prekinil Fordov niz

Po mesecu premora se je nadaljevala sezona 2012 avstralskega prvenstva turnih avtomobilov (VB supercars). Prvo dirko v Darwinu je dobil Jamie Whincup (Holden) in tako končal niz sedmih zaporednih zmag Fordovih dirkačev. S tretjo zmago v sezoni je za dve točki prevzel vodstvo v skupnem sešteku. Na nedeljski dirki je bil najboljši Craig Lowndes (Holden), kar je njegova prva zmaga v sezoni. Odličen vikend za ekipo Triple 8 je z drugim mestom dopolnil Whincup. Bila sta kar 16 sekund pred tretjeuvrščenim Markom Winterbottolom (Ford).

Ne spreglejte