Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 2. 2008,
19.58

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 4. 2. 2008, 19.58

6 let, 7 mesecev

Rasistični izpad španskih navijačev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Moštva formule ena so minuli konec tedna testirala v Barceloni, namesto izidov pa odmevajo rasistične žaljivke, ki so jih španski navijači namenili Angležu Lewisu Hamiltonu.

Množica gledalcev je na dirkališču v Montmelu 23-letnega temnopoltega dirkača moštva McLaren Mercedes izžvižgala, njegovi nepriljubljenosti med ljubitelji formule ena na Iberskem polotoku pa bržkone botruje lanskoletno, sila težavno, razmerje s Fernandom Alonsom, velikim in pravzaprav edinim ljubljencem vročekrvnih španskih navijačev.

Navijanje - tako za kot proti komurkoli - samo po sebi niti ni sporno, »hudič pa vzame šalo«, ko le-to preseže meje spodobnosti. Športne zveze v Evropi so sila alergične na kakršnekoli rasistične izpade, Mednarodna avtomobilistična zveza pa ni nikakršna izjema. Glede na to, da so nekateri Alonsovi navijači - po zagotovilih predstavnikov Španske avtomobilistične zveze gre zgolj za majhno skupino huliganov – Hamiltona zmerjali z izrazi kot so »prekleti umazani črnuh«, je FIA zagrozila, da bo ob morebitni ponovitvi incidenta katalonski prestolnici vzela dirko svetovnega prvenstva formule ena.

Hamilton, ki je v lanski sezoni prvenstvo končal na drugem mestu med dirkači, je bil tarča nizkotnih žaljivk med sprehodom iz McLarnovega avtodoma v garažo ekipe, ko so se nanj spravili gledalci na tribuni. Zadeva nikakor ni bila nedolžna, saj so morali skupino primitivcev po ozvočenju večkrat pozvati, naj se vendarle obnaša bolj dostojno, nazadnje pa so morali v McLarnu od upravljalca dirkališča celo zahtevati naj zapre del tribun pred njihovo garažo.

»FIA je presenečena in zgrožena nad žaljivkami, ki jih je bil deležen Lewis Hamilton,« javnosti sporočajo iz Mednarodne avtomobilistične zveze: »Takšno obnašanje je v nasprotju s principi in duhom športa, vsakršna ponovitev pa se bo končala s sankcijami.«

Ne spreglejte