Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
5. 6. 2013,
19.42

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Pirelli VN Kanade

Sreda, 5. 6. 2013, 19.42

8 let, 1 mesec

Pirellijeve 'radirke' le še v Montrealu, v Silverstonu pa že izboljšane

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Petkova prosta treninga pred dirko za VN Kanade v Montrealu bosta moštvom formule ena omogočila testiranje izboljšanih Pirellijevih pnevmatik. Na VN Velike Britanije naj bi z njimi že dirkali.

Pri Pirelliju so prepričani, da bodo moštva sprejela izboljšane pnevmatike za leto 2013, ki naj bi jih lahko uporabili že na dirki za VN Velike Britanije (30. junij). Da bi se izognili težavam z delaminacijo, ki so bile še posebej očitne na letošnjih dirkah v Bahrajnu in v Španiji, so posegli v konstrukcijo pnevmatike. Nova izboljšana pnevmatika, ki jo bodo moštva lahko preizkusila na petkovem prostem treningu pred dirko za VN Kanade, ta konec tedna v Motrealu, bo skorajda identična tisti, ki so jo uporabljali doslej, le kovinski obroč bodo nadomestili s kevlarskim, ki so ga v pnevmatike vgrajevali lani.

"Na petkovih treningih bodo moštva lahko dognala, če bo prišlo do kakšnih sprememb pri nastavitvah in uravnoteženosti dirkalnikov, te pnevmatike bomo potem uporabljali v Silverstonu," pravi šef motošporta pri Pirelliju Paul Hemerby, ki za zamenjavo pnevmatik potrebuje soglasje vseh moštev formule ena: "Po prvih odzivih naj bi bila moštva pripravljena sprejeti ukrepe, seveda pa s spremembami niso vsi zadovoljni. Nekateri bi radi bolj temeljito prenovo, drugi ne bi spreminjali ničesar, a na splošno vsi razumejo, da moramo razrešiti vprašanje delaminacije in nam verjamejo, da je predlagana rešitev najboljša. Z njo bomo zmanjšali možnost, da pride do težav, obenem pa bo učinek na delovanje pnevmatik minimalen. V tem trenutku kaže na soglasno podporo."

Nove Pirellijeve pnevmatike naj bi optimalno obratovale pri petih do desetih stopinjah nižji temperaturi in pri proizvajalcu priznavajo, da bo zaradi tega bržčas nekoliko obstojnejši tudi zadnji komplet gum. Pri McLarnu v testu novih gum ne vidijo nobenih težav, nanj gledajo zgolj kot na enega od "majhnih korakov", ki jih v tej sezoni delajo pri izboljševanju in nadgrajevanju dirkalnika. "Vsekakor bo zanimivo preizkusiti nove pnevmatike. Pozorni bomo na obrabo, na spremembe toplotnega profila in spremembe na tekalni površini, pa seveda učinek na aerodinamiko dirkalnika," pravi športni direktor McLarna Sam Michael.

Hankook in Bridgestone se ne bosta vključila v gumarsko dirko

Po vseh težavah, ki jih imajo moštva f1 v tej sezoni s Pirellijevimi pnevmatikami, so se seveda takoj pojavila ugibanja o morebitni vrnitvi konkurenčnih družb. A južnokorejski Hankook, ki med drugim opremlja dirkaška prvenstva DTM in Formula 3, je sicer zainteresiran za vstop v formulo ena, zagotovo pa ne že leta 2014, ko se Pirelliju izteče pogodba. "Prihod v formulo ena leta 2014 je za nas povsem nemogoč," je za Autosport pojasnil glavni gumarski inženir pri seriji DTM Michael Eckert: "Tudi če bi v f1 želeli vstopiti v naslednjih treh, štirih, petih letih, bi bilko to zaradi prepovedi testiranj nemogoče. Glede na to, da ne bi mogli računati na sodelovanje z aktualnimi moštvi in dirkači, bi potrebovali svojo ekipo in zanesljive dirkalnike, s katerimi bi na testiranjih pridobili vse potrebne informacije. Tudi če bi se razvoja f1 pnevmatike lotili danes, bi potrebovali najmanj tri leta, da bi naredili varno in kakovostno pnevmatiko." Tudi japonski Bridgestone, ki je bil uradni gumar formule ena od leta 1997 do 2010, se nima namena vrniti v največji cirkus motošporta. "Nimamo načrtov za vrnitev v F1," so Autosportu sporočili iz Bridgestonea.

Ne spreglejte