Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
23. 7. 2023,
10.00

Osveženo pred

9 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,65

Natisni članek

Pirelli pnevmatike Hungaroring Ferrari Carlos Sainz ml. Aston Martin Fernando Alonso Red Bull Racing Max Verstappen Mercedes-AMG F1 Lewis Hamilton Formula 1

Nedelja, 23. 7. 2023, 10.00

9 mesecev, 2 tedna

Zakaj se spreminja razmerje moči v formuli 1

Krive so Pirellijeve pnevmatike

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,65
Hungaroring Lando Norris McLaren | Lando Norris je bil z McLarnom še pred mesecem nekonkurenčen, zdaj se bori za stopničke. | Foto Reuters

Lando Norris je bil z McLarnom še pred mesecem nekonkurenčen, zdaj se bori za stopničke.

Foto: Reuters

Lewis Hamilton (Mercedes) na prvem štartnem položaju, pred zmagovalcem osmih letošnjih dirk Maxom Verstappnom (Red Bull). Oba dirkača McLarna v drugi vrsti. Fernando Alonso (Aston Martin) šele na osmem štartnem položaju, tudi za obema dirkalnikoma Alfe Romeo. Kvalifikacije na Hungaroringu so tako prinesle številna presenečenja. Razmerje moči se spreminja.

Hungaroring Max Verstappen Red Bull
Sportal Najprej bes, nato slavje: Verstappen premagan za tri tisočinke!

Že pred dvema letoma na VN Velike Britanije sta bila na zmagovalnem balkonu Lando Norris (McLaren) in Lewis Hamilton (Mercedes), premoč Maxa Verstappna (Red Bull) pa kljub osmi zmagi letos ni bila tolikšna kot na prejšnjih dirkah. Fernando Alonso (Aston Martin) sicer ostaja na tretjem mestu skupnega seštevka, a je bil na zadnjih dveh dirkah samo peti in sedmi (letos že štirikrat tretji in dvakrat drugi). Razmerje moči se dejansko spreminja. Seveda so razlog posodobitve na dirkalnikih, ki so najbolje uspele McLarnu. Pri Red Bullu ta konec tedna ne delujejo najbolje. Aston Martin najbolj očitno izgublja bitko z razvojem (osmi štartni položaj Alonsa na VN Madžarske, ki se začne ob 15. uri).

Alonso: Tudi Red Bull so te pnevmatike prizadele

Fernando Alonso je prepričan, da so za spremembo v razmerju moči krive pnevmatike. | Foto: Reuters Fernando Alonso je prepričan, da so za spremembo v razmerju moči krive pnevmatike. Foto: Reuters A izkušeni 41-letni Alonso je po kvalifikacijah izpostavil nekaj drugega. Razlog za tolikšne spremembe so nove Pirellijeve pnevmatike. Od prejšnje dirke v Silverstonu namreč gumarski opremljevalec ekipam dobavlja nove zmesi pnevmatik. Te so bolj robustne. Sprva so govorili, da razlika ni tolikšna, a dirkač Aston Martina se ne strinja. "Smo desetinko za McLarnom, kar sicer ni tako slabo, ampak moramo se izboljšati. Ni dvoma, da smo na zadnjih dveh dirkah naredili korak nazaj, preostali pa so naredili korak naprej. In ni naključje, da se to ujema z novimi Pirellijevimi pnevmatikami. Nekaj ekip ima zato težave, nekaj ekip pa je zdaj bolj srečnih. Ne gre samo za nas, tudi Red Bull so te pnevmatike prizadele. Bili so prvi in drugi na kvalifikacijah, pa prvi in drugi na dirkah, zdaj pa niso niti na prvem štartnem položaju. Checo ima celo težave, da se prebije med najboljših deset. V Silverstonu je bil Max samo tri sekunde pred Landom. Od Silverstona je vse nekoliko nenormalno." Španec sicer obenem priznava, da sami niso bili tako uspešni pri posodobitvah, a njegove besede o pnevmatikah vseeno lahko jemljemo resno. Vendarle je v formuli 1 že 20 let.

Na Hungaroringu manj kompletov pnevmatik

Carlosu Sainzu omejitev uporabe pnevmatik na 11 kompletov ni všeč. | Foto: Reuters Carlosu Sainzu omejitev uporabe pnevmatik na 11 kompletov ni všeč. Foto: Reuters Zgodila pa se je še ena sprememba: prvič lahko vsak dirkač uporabi samo 11 kompletov pnevmatik (do zdaj 13). Še več: v prvem delu kvalifikacij so lahko uporabljali le trde pnevmatike, v drugem srednje trde in v zadnjem najmehkejše. To sicer na VN Madžarske zgolj preizkušajo. In tudi to naj bi bil razlog za precej premešano štartno vrsto: da je tako visoko Alfa Romeo, pa Carlos Sainz (Ferrari) na primer samo 11., zunaj deseterice sta bila tudi v petek zelo hitra dirkača ekipe Alpine. Tako so nekateri na prostih treningih varčevali s pnevmatikami, spet drugi so obrabili preveč kompletov. "Ta format je zanimiv za kvalifikacije, za preostali del konca tedna pa ne. Nima smisla, da si v petek več v garaži kot na stezi, ker pač nimaš pnevmatik," je pomislek o novem pravilu izrazil španski dirkač Ferrarija.

Silverstone Lando Norris McLaren
Sportal Še Verstappen začuden. Mercedes podpisal predajo.
Hungaroring Daniel Ricciardo
Sportal Znova zaljubljeni Ricciardo je nazaj
Hungaroring Sergio Perez Red Bull
Sportal Za Red Bull začetek konca tedna ne bi mogel biti slabši
Ne spreglejte