Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Nedelja,
2. 9. 2012,
19.47

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Nedelja, 2. 9. 2012, 19.47

8 let

Na reliju IRC smrtna žrtev in zmaga Hanninena

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Kaotična dirka formule 1 v Spaju je bila vrhunec dirkaškega vikenda. Kaj je še dogajalo? GP2, prav tako v Belgiji, Indycar na ulicah Baltimorja, pa reli IRC s tragičnim koncem ...

Razia in Valsecchi izenačena na prvem mestu

V belgijskem Spaju so ob robu dirke formule 1 odpeljali še 19. in 20. dirko prvenstva GP2. Na sobotni dirki je zmagal Marcus Ericsson (iSport). Več kot 10 sekund sta na drugem in tretjem mestu zaostala James Calado (Lotus) in Davide Valsecchi (DAMS). Luiz Razia (Arden) je bil šesti. Dirka je bila daljši čas prekinjena, ko je v zavoju Eau Rouge hujšo nesrečo doživel Nigel Melker (Ocean). Odnesel jo je brez resnejših poškodb. Na nedeljski šprinterski dirki je svojo prvo zmago v tem tekmovanju dosegel Josef Kral (Addax). Felipeja Nasra (DAMS) je premagal za pet sekund, tretji pa je bil Calado. Razia in Valsecchi, ki si delita vodstvo v skupnem seštevku, sta ostala brez ene same točke.

Smrtna žrtev na reliju v Zlinu

Deveta od 13 dirk medcelinskega reli izziva (IRC) je bila preizkušnja na cestah v okolici češkega Zlina. Kljub le osmem mestu je v vodstvu seštevka ostal Andreas Mikkelsen (Škoda). Bil je sicer tretji, nakar je več minut izgubil zaradi predrte pnevmatike. Zmagal je Juho Hanninen (Škoda). Pred zadnjim dnem relija je imel le 16 sekund prednosti pred Janom Kopeckyjem (Škoda), ki pa mu je v nedeljo odpoldne odpovedal motor. Tako je Hanninen slavil minuto in 43 sekund pred Romanom Kresto (Škoda) in Tomašem Kostko (Škoda). Reli se je zaradi tragedije predčasno končal. Na predzadnji hitrostni preizkušnji se je po trčenju prevračal Vaclav Kopacek in pri tem pod sabo pokopal gledalca, ki je stal izven cone za navijače. Češki reliji so v zadnjem desetletju zahtevali več kot 10 življenj.

V indycarju odločitev o prvaku prestavljena

V indycarju se je v Baltimorju dogajala predzadnja dirka sezone 2012. Pred njo je imel Will Power (Penske) 422 točk, Ryan Hunter-Reay (Andretti) mu je sledil s 386, na tretjem mestu pa je bil Helio Castroneves (Penske) s 381 točkami. Na ulični dirki je s prvega mesta štartal vodilni Power, ki je bil na sobotnih kvalifikacijah dobre pol sekunde hitrejši od Mika Conwaya (Foyt). Dirko z več nesrečami in prekinitvami je dobil Hunter-Reay, ki je po zadnjem varnostnem avtomobilu prehitel Ryana Briscoa (Penske). Tretje mesto je osvojil Simon Pagenaud (Schmidt). Power je končal na šestem mestu. Ko je sredi dirke padlo nekaj kapelj dežja, je naredil napako z menjavo pnevmatik (dež je hitro pojenjal). Castroneves je bil 10. Tako se bo prvak odločil šele na zadnji dirki na ovalu v Fontani čez dva redna. Power ima zdaj 453 točk, Hunter-Reay 436 in Castroneves 401. Omenimo še, da je s petim mestom svojo najboljšo uvrstitev v indycarju dosegel Rubens Barrichello (KV).

Hamlinu zmaga, težave Stewarta

V nascarjevem "sprint cupu" je bila na sporedu predzadnja dirka rednega dela sezone. Na že 25. preizkušnji v 2012 je v Atlanti s prvega mesta štartal Tony Stewart. Za branilca naslova je bil to prvi "pole" v sezoni. A na dirki mu ni šlo in je s krogom zaostanka končal na 22. mestu. "Chase" (recimo temu končnica), kamor se uvrsti 10 najboljših, se mu izmika. Zmagal je Denny Hamlin, ki je po zadnjem letečem štartu premagal Jeffa Grodona. V rednem delu sezone sledi samo še ena dirka.

Ne spreglejte