Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Nedelja,
10. 3. 2024,
20.55

Osveženo pred

1 mesec, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,29

Natisni članek

Andrea Adamo Kawasaki Romain Febvre Simon Längenfelder GasGas Jorge Prado Jeffrey Herlings Jago Geerts KTM Jan Pancar Ruben Fernandez Honda Tim Gajser Tim Gajser MXGP motokros

Nedelja, 10. 3. 2024, 20.55

1 mesec, 2 tedna

MXGP, VN Argentine

Gajser s stopničkami napovedal lov na šesti naslov

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,29
Tim Gajser Argentina | Tim Gajser v Argentini v MXGP še ni bil slabši kot tretji. | Foto Honda Racing/ShotbyBavo

Tim Gajser v Argentini v MXGP še ni bil slabši kot tretji.

Foto: Honda Racing/ShotbyBavo

Petkratni svetovni prvak Tim Gajser je na uvodni dirki svetovnega prvenstva v motokrosu MXGP osvojil tretje mesto. V prvi vožnji je padel v prvem krogu in bil zato peti, v drugi pa je bil brez napake gladko pred vsemi. VN Argentine je osvojil Jorge Prado, Romain Febvre pa je bil drugi. Jan Pancar je na debiju v elitnem razredu osvojil 14. mesto.

Tim Gajser Agentina
Sportal Prvi dan sezone Gajser že vodilni v prvenstvu!

Tim Gajser je v prvem krogu naredil dve napaki. | Foto: Honda Racing/ShotbyBavo Tim Gajser je v prvem krogu naredil dve napaki. Foto: Honda Racing/ShotbyBavo Prva od 20 velikih nagrad v svetovnem prvenstvu 2024 je bila VN Argentine v Patagoniji. Sobotno kvalifikacijsko vožnjo, prvih 10 točk in rdečo tablico vodilnega je dobil Tim Gajser (Honda). V nedeljo je kot prvi izbiral štartno rampo in v prvi vožnji izbral povsem notranjo, a so ga tekmeci zaprli in iz prvega zavoja je zapeljal na šestem mestu. V prvem krogu je šel nato na polno, prehitel tri, nato pa v dveh zaporednih zavojih naredil napaki. Po prvi se je ujel, po drugi končal na tleh. Izgubil je 18 sekund in nadaljeval na 13. mestu. Nekaj krogov pozneje je v istem zavoju padel še Jeffrey Herlings (KTM). Po nekaj umirjenih krogih je Gajser v drugi polovici vožnje stopil na plin in začel prehitevati tekmeca za tekmecem. Ob koncu vožnje je dosegal najhitrejše čase krogov in prišel skozi cilj kot peti. Herlings je napredoval do osmega mesta. Dvajset sekund pred Timom sta kot prvi in drugi ciljno črto prečkala Jorge Prado (GasGas) in Romain Febvre (Kawasaki), voznika, ki sta se lani, ko sta Gajser in Herlings izpustila večji del prvenstva, borila za naslov prvaka.

V drugi vožnji je Gajser raje izbral tretjo štartno rampo, kar se je obrestovalo. Štart je bil dober, niso ga zaprli in iz prvega zavoja je potegnil kot vodilni. In se ni več oziral nazaj! Držal je dve, tri sekunde prednosti pred Pradom in še dve več pred Febvrom. Ker jima je bilo jasno, da jima Tima ne bo uspelo ogroziti, sta v zadnjih krogih popustila. Razočaral pa je Herlings, po slabem štartu v drugem delu vožnje še "arm pump" (zategnjene roke) in bil je sedmi. In to s kar 49 sekundami zaostanka za najhitrejšim Gajserjem. Pozna se mu, da je odpeljal le eno pripravljalno dirko.

MXGP, VN Argentine:

1. Jorge Prado (GasGas) 47 točk

2. Romain Febvre (Kawasaki) 42
3. Tim Gajser (Honda) 41
4. Pauls Jonass (Honda) 38
5. Maxime Renaux (Yamaha) 33
6. Jeremy Seewer (Kawasaki) 30
7. Glenn Coldenhoff (Fantic) 28
8. Jeffrey Herlings (KTM) 27
...
14. Jan Pancar (KTM) 13

Skupni seštevek (1/20):

1. Jorge Prado (GasGas) 54 točk

2. Romain Febvre (Kawasaki) 51
3. Tim Gajser (Honda) 51
4. Pauls Jonass (Honda) 46
5. Maxime Renaux (Yamaha) 39
6. Jeremy Seewer (Kawasaki) 34
7. Jeffrey Herlings (KTM) 32
8. Glenn Coldenhoff (Fantic) 28
...
14. Jan Pancar (KTM) 13

Pancar na debiju 14., Gajserju žal za padec

Jan Pancar | Foto: Anže Malovrh/STA Jan Pancar Foto: Anže Malovrh/STA Drugi Slovenec, novinec v MXGP Jan Pancar (TEM JP253 KTM), je prvo vožnjo odpeljal brez napake in z minuto in 41 sekundami zaostanka končal na 15. mestu. Ob poškodbah nekaj tovarniških voznikov kakšno mesto nižje, kot si je sam želel. Mladi Dolenjec nastopa z družinsko ekipo in se je že lani v MX2 uspešno boril z bogatejšimi tekmeci, z ekipami, ki štejejo precej več članov kot njegova, ki jo z očetom sestavljata sama. V drugi vožnji se je Pancar do zadnjega zavoja boril za 14. mesto z Isakom Giftingom (Yamaha) in ga tudi premagal. V seštevku obeh voženj je s 13 točkami osvojil 14. mesto.

Dosedanji nastopi Tima Gajserja v Argentini (MXGP):

2024 – tretji
2022 – prvi
2019 – drugi
2017 – prvi
2016 – drugi

Tim Gajser | Foto: Honda Racing/ShotbyBavo Tim Gajser Foto: Honda Racing/ShotbyBavo Rdečo tablico vodilnega v prvenstvu je vzel Prado, a ima le tri točke prednosti pred Febvrom in Gajserjem. "V prvi vožnji sem padel, naredil napako. Proga ni ničesar odpuščala. A sem se zbral in dobro prehiteval. Hitrost je bila prava, škoda za padec. V drugi vožnji sem si želel dober štart, ki je bil pomemben. Uspelo mi je. Prado je pritiskal, a sem ostal prvi. Vesel sem zaradi druge vožnje. Hvala vsem v ekipi. Dobro smo delali pozimi. To je šele prva dirka, veliko jih še sledi," je v prvi izjavi povedal tretjeuvrščeni Gajser, ki v petih nastopih na progi v patagonskem mestecu Villa La Angostura ni bil nikoli slabši kot tretji. A to prizorišče v prihodnje dirke svetovnega prvenstva ne bo več gostilo.

Poškodbe se že vrstijo, tudi zlomljene kosti
Ruben Fernandez je padel v prvem zavoju kvalifikacijske dirke in zaradi poškodbe stopala v Argentini na dirki ne nastopa. | Foto: Honda Racing/ShotbyBavo Ruben Fernandez je padel v prvem zavoju kvalifikacijske dirke in zaradi poškodbe stopala v Argentini na dirki ne nastopa. Foto: Honda Racing/ShotbyBavo Pred dnevi smo se z Gajserjem pogovarjali, kako letos vsi najboljši prvenstvo začenjajo zdravi, a zdaj so poškodbe že precej skrčile štartno rampo. Roan van de Moosdijk, motokrosist nove Fanticove tovarniške ekipe, se je poškodoval na zadnji pripravljalni dirki (koleno) in v Argentino niti ni pripotoval. Enako velja za Mattio Guadagninija (Husqvarna), ki ima počeno lopatico. V zapletu kar petih voznikov v prvem zavoju sobotne kvalifikacijske vožnje pa so se poškodovali trije in izpustili prvo dirko sezone: Jago Geerts (Yamaha) ima zlomljeno roko, Brent van Doninck (Honda) stegnenico, Rubens Fernandez (Honda) pa poškodbo stopala (upajo, da bo nared do VN Španije čez dva tedna). Brez nastopa je ostal tudi Alberto Forato (Honda), ki je padel pred tednom dni, bil zaradi hematoma operiran, poskusil v soboto dirkati, a so bile bolečine prehude. V razredu MX2 pa je VN Argentine izpustil eden od kandidatov za naslov prvaka Liam Everts (KTM), ki si je zlomil prst.

V MX2 prva zmaga sezone De Wolfu

Timov ekipni kolega Ferruccio Zanchi, ki dirka v MX2. | Foto: Honda Racing/ShotbyBavo Timov ekipni kolega Ferruccio Zanchi, ki dirka v MX2. Foto: Honda Racing/ShotbyBavo V MX2 je prvo vožnjo dobil Simon Längenfelder (GasGas), potem ko je nekaj krogov pred koncem prehitel Thibaulta Benistanta (Yamaha). Ta je v zadnjem zavoju izgubil še drugo mesto, ko je mimo prišel Kay de Wolf (Husqvarna). Kar 24 minut je vodil novinec v svetovnem prvenstvu Marc-Antoine Rossi (GasGas), a po dveh napakah končal na četrtem mestu. Ni bil edini novinec, ki je bil hiter: Ferruccio Zanchi (Honda) je bil sedmi. Aktualni svetovni prvak Andrea Adamo (KTM) je bil samo osmi, najhitrejši na sobotni kvalifikacijski vožnji Lucas Coenen (Husqvarna) pa je padel in odstopil. 

Lucas Coenen je v drugi vožnji vodil, a padel tri zavoje pred ciljem. Vseeno je skozi cilj prišel kot tretji. Vožnjo je dobil De Wolf, drugi je bil Mikkel Haarup (Triumph). Veliko nagrado je s 47 točkami dobil De Wolff, drugo mesto je osvojil Längenfelder (43), tretje pa Haarup (38), kar je izvrsten začetek tako zanj kot za novo Triumphovo tovarniško ekipo. Adamo je grand prix končal na petem mestu, Zanchi na šestem, Rossi pa na sedmem.

Prvenstvo se bo nadaljevalo čez dva tedna z VN Španije v predmestju Madrida.

Jan Pancar
Sportal Občudoval jih je, zdaj bo dirkal z njimi in jih skušal prehiteti
Tim Gajser Honda 2024
Sportal Odlično pripravljen, a ta zima je bila za Gajserja zahtevna
Tim Gajser Honda Riola Sardo 2024
Sportal Gajser še drugič pokoril tekmece, navdušil tudi Pancar
Ne spreglejte