Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
20. 6. 2013,
18.38

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Formula 1 Mercedes Pirelli Ross Brawn Pariz FIA

Četrtek, 20. 6. 2013, 18.38

8 let, 1 mesec

Mercedes, FIA in Pirelli pojasnjevali, v petek razsodba tribunala

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Sedem ur so predstavniki Mercedesa, Fie in Pirellija na sedežu Mednarodne avtomobilistične zveze v Parizu pred tribunalom pojasnjevali svoje poglede na "gumarski škandal". Sodba v petek.

V petek bo torej znano, ali bo sporno testiranje Pirellijevih pnevmatik, ki jih je med sezono, po dirki za VN Španije, z aktualnima dirkačema in aktualnim dirkalnikom opravilo moštvo Mercedes. To se je danes pred mednarodnim razsodiščem v Parizu branilo, da ga je italijanski proizvajalec pnevmatik Pirelli za preizkus izboljšanih gum zgolj najel in zato niso kršili člena 22 fiinega športnega pravilnika, ki moštvom formule ena prepoveduje medsezonska testiranja. Pirelli naj bi imel poseben dogovor s fio, ki naj bi mu tovrstna testiranja dovoljeval, ob tem pa so odvetniki italijanske tvrdke poudarjali, da dobavitelju pnevmatik ni treba upoštevati omenjenega pravilnika, saj niti ne sodi pod fiino jurisdikcijo. Fia, ki je s posebnimi dovoljenji poskrbela za razburjenje pri Mercedesovih konkurentih v karavani F1 pa se je zagovarjala, da tovrstne teste dovoli le, če imajo možnost sodelovati vsa moštva, oziroma se ta z njimi strinjajo.

Mercedesu so v Red Bullu in Ferrariju očitali, da je s testom pridobil nedovoljeno konkurenčno prednost, šef "srebrnih puščic" Ross Brawn pa je to zanikal. ob tem je Britanec obžaloval, da je preizkus izpadel kot konspiracija – Rosberg in Hamilton sta na njem uporabljala posebne črne čelade, kar je bil eden od očitkov obtoževalcev -, prav tako pa zanikal, da so pri razvoju dirkalnika uporabili telemetrične podatke, ki so jih pridobili na tridnevnem testu. Ti naj bi bili zaklenjeni na posebnem serverju na sedežu moštva v Brackleyju in Brawn je zagotovil, da jih ne bodo nikoli uporabili. Hkrati je Brawn opozoril, da je bil tudi nedavni Ferrarijev test sporen in se mora preiskati, Mercedes pa si zasluži zgolj simbolično kazen.

Sedemurno zaslišanje je bilo tako bolj kot kaj drugega soočenje različnih interpretacij fiinega športnega pravilnika, ki je v nekaterih členih namenoma precej splošen in nedoločen. Mednarodno razsodišče, ki mu je predsedoval Edwin Glasgow bo sodbo podalo juti, na voljo pa ima številne sankcije, od denarne kazni do izključitve Mercedesa iz letošnjega svetovnega prvenstva F1.

Ne spreglejte