Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Ponedeljek,
20. 2. 2012,
18.28

Osveženo pred

1 leto, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Marko Jerman Igor Jerman

Ponedeljek, 20. 2. 2012, 18.28

1 leto, 10 mesecev

Marko Jerman: Pri nas moramo prosjačiti za drobiž

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Marka Jermana čaka poljsko superbike prvenstvo in prvenstvo Alpe Adria. Za svetovno supersport ni uspel zbrati sredstev. Z njim smo se pogovarjali o izzivih slovenskega motociklizma.

Marko Jerman se po sezoni v svetovnem motociklističnem prvenstvu supersport (spremljevalno tekmovanje Superbika) vrača k poljski ekipi Suzuki GRANDys duo, s katero je leta 2010 osvojil poljsko supersport prvenstvo. Tistega leta je bil tudi prvak v tekmovanju Alpe Adria. V sezoni 2012 bo brat Igorja Jermana s Suzukijem nastopal v poljskem superbike prvenstvu in obenem še v prvenstvu Alpe Adria (del dirk se prekriva). Na "domačih" dirkah (torej na Grobniku) bo dirkal s svojo Hondo. "To sem sprejel, ker nismo uspeli zbrati sredstev, da bi šli znova na svetovno prvenstvo supersporta. To bi bilo za nas najbolj optimalno. A je predrago. Smo pač premajhni," je v pogovoru za Sportal povedal Marko Jerman. A tudi poljskega prvenstva ne gre podcenjevati. "Poljaki imajo zelo močno prvenstvo. Številčno jih je kar nekaj, tudi zanimanje javnosti je veliko. Njihove ekipe so začele najemati tudi tuje dirkače. Na Poljskem imajo očitno dovolj denarja. Stroški se jim kar pokrijejo. Glede nato, da marsikje motošport ugaša, so pri njih še naprej zelo močni." Marko bi se rad vključil v bitko petih, šestih za naslov prvaka. Lovorika v Alpe Adrii pa ne bi smela biti vprašljiva.

V svetovnem prvenstvu supersport je Jerman zbral štiri točke (prvak Britanec Chaz Davies 206). Bila je misija nemogoče, da bi se s Triumphovim motociklom enakovredno kosal z Yamahami, Kawasakiji in Hondami. Če so imele najboljše ekipe na voljo prek 500 tisoč evrov, je Jermanova vložila okoli 150 tisočakov. "Vedeli smo, da bo trda, a smo si to res želeli. Odpeljali smo celotno sezono, čeprav težko. Še danes imamo finančne težave. A če začneš in podpišeš pogodbo, moraš odpeljati do konca. Čeprav smo bili skromni, samo jaz in oče, nobenih dodatnih mehanikov in tehnikov za elektroniko, je bil to velik zalogaj. Tako je bilo težko biti na nivoju," razlaga Marko, ki o motociklu Triumph pove: "Motor je v osnovi dober, a ko gre za svetovno prvenstvo, mora bit razvit, 'sfriziran'. Pri Triumphu pa tovarniški model ni bil dodelan. Veliko smo morali razvijati sami, kar je bil še dodaten strošek."

Marko še ni odpisal svetovnega prvenstva

Supersportov motocikel ima 600 kubikov, superbike je tisoč kubični. Kateri je večji izziv? "Oba sta po svoje zanimiva. Supersport je manjši, ožji, v zavojih si zelo hiter. Superbike je precej bolj zmogljiv. Je tudi bolj naporen, rabiš več moči. Je tudi vsaj dvakrat dražji. Svetovno prvenstvo v superbiku je pri nas neizvedljivo. Razen bratu pred leti, a takrat je bilo še drugače, ni uspelo še nikomer. Danes je toliko elektronike, da je zasebni ekipi zelo težko. Tehnika je tako zelo napredovala, da je tistih 15, 20 tovarniških in poltovarniških motociklov tako izpopolnjenih, da ne moreš priti do takšnega motocikla. Sam ga na moreš pripraviti. Kupiti pa tudi ne, ker je to tako zelo drago," pove Jerman. Številke? Za svetovno superbike prvenstvo za eno sezono potrebuješ od 600 tisoč do milijona evrov. Če si zasebnik. Najboljše ekipe pa potrošijo več milijonov. Je torej Marko dokončno odpisal svetovno prvenstvo? "Še je želja. Mislim, da je možno, da bi se še kdaj vrnili. Če bi uspeli priti v kakšno tujo ekipo ..."

Pa je sploh slovenski motociklist zanimiv za ekipe iz motociklistično bolj razvitih držav? "Zelo težko. Tam se moraš najprej pojaviti – na italijanskem, španskem ali angleškem. To so najbolj močna prvenstva. Tisti, ki je bil v vrhu v italijanskem ali španskem, je lahko med najboljšimi tudi na svetovnem. Ekipe niso v italijanskem nič slabše kot svetovnem. Imajo tehniko, mehanike in pa seveda dirkališča. Trenirajo lahko vso sezono. Pri nas pa čez zimo nimaš kaj početi. Da pa bi šel na trening v Španijo, je pa tako drago, da se vprašaš, če se sploh splača. A četudi prideš tja, moraš nekaj pokazati, da bi bil zanimiv. Zanimivo mora biti tudi tržišče. Italija ima tržišče. Če si zanimiv, te tam sponzor lahko najde. Pri nas moramo pa prosjačiti za drobiž. Nismo zanimivi za medije, nimamo dirkališča, nimamo česa pokazati," o kruti realnosti slovenskega avtomotošporta pove Jerman.

Pa vendarle se mu za sezono 2012 odpira možnost za eno dirko v svetovnem prvenstvo. "In sicer v vzdržljivostnem. S Suzukijevo ekipo smo se pogovarjali, da bi odpeljali osemurno dirko v Oscherslebnu. To so tihe želje." Njegov sovoznik bi bil ekipni kolega iz poljske ekipe, izkušeni Andy Meklau. "Meklau je v Oscherslebnu zelo hiter, saj je prej vozil nemško prvenstvo. Stezo res pozna in je sposoben zmagati. Jaz je sicer ne poznam, a bi mi on lahko pomagal." Poljsko superbike prvenstvo in prvenstvo Alpe Adria, morda še vzdržljivostna dirka v Nemčiji. Marko Jerman imajo kljub malo razpoložljivim sredstvom pred sabo pestro sezono 2012. Za Sportal je delil še svojo napoved svetovnega prvenstva 2012, ki se začenja konec tedna v Avstraliji, a to objavimo v petek.

Ne spreglejte